Elek: Pretres izvršen u kotlarnici i vešeraju, ništa nije pronađeno, oduzet uređaj za video nadzor

Specijalne policijske jedinice izvršile su pretres u vešeraju i kotlarnici Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici i tamo ništa, od onoga što su tražili, nisu pronašli. Ipak, iz bolnice je oduzet uređaj za video nadzor, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, direktor Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, Zlatan Elek.

Policijska operacija, pokrenuta u vezi sa nedavnim dešavanjima u selu Banjska, započeta je jutros oko 6 časova, kontrolom odnosno pretresom pet lokacija u tri opštine na Severu Kosova – u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Kada je reč o Mitrovici, pretresi su vršeni unutar zgrade restorana Grey, odakle su, kako smo se uverili na licu mesta pripadnici policije u više navrata iznosili papirne kese sa još uvek nepoznatom sadržinom. Osim toga, iz podzemne garaže zgrade, policija je izvezla više vozila, kao i jedan kvad.

Druga lokacija u Mitrovici bio je KBC, odnosno kotlarnica i zgrada bolničkog vešeraja. Tu je operacija trajala nešto više od sat vremena, ali unutar ove dve prostorije ništa nije pronađeno, potvrdio je Zlatan Elek.

Na konferenciji za medije koju je sazvao odmah po odlasku specijalnih jedinica iz kruga bolnice, objasnio je jutrošnje događaje.

Kaže da je po dolasku na posao, kako je uz policiju bio i EULEX, najpre informacije zatražio od pripadnika ove međunarodne misije, koji su ih ipak za detalje akcije uputili na Specijalne jedinice.

Direktora KBC-a u Kosovskoj Mitrovici posebno je zabrinulo to što su, kako tvrdi, pripadnici EULEX-a samo nemo posmatrali akciju.

„Nakon mog pitanja šta se dešava, određeni broj policajaca pričao je na engleskom, a drugi deo na albanskom. Bilo je tu i civila sa puškama koji su imali policijske prsluke. Čekali smo na odgovor od njihovog komandira oko 15 minuta“, dodaje.

Komandir ove jedinice potom mu je kazao da imaju nalog suda da pretresu pojedine objekte unutar ove zdravstvene ustanove. Ipak, nije želeo da direktoru ove bolnice kaže i šta se konkretno traži.

Komandir je, kako kaže Elek, zatražio da vidi i prostoriju u kojoj se nalazi video nadzor od ulazne kapije KBC-a. Uređaj za video nadzor su potom po završetku akcije i odneli.

Ulazna vrata na zgradi vešeraja su, kaže Elek, nasilno obijena, što nije bio slučaj sa kotlarnicom.


Radnik koji je bio dežuran unutra, otključao je jutros vrata i pustio policiju da normalno uđe.

Elek je na konferenciji pokazao i dokument, odnosno izveštaj o pretresu koji je i potpisao dežurni radnik kotlarnice.

„U zapisniku na albanskom jeziku, koji je potpisao naš radnik koji je bio dežuran u kotlarnici piše da je odrađen pretres i da ništa nije pronađeno. Iako mi ne znamo uopšte ni šta je traženo“, navodi Elek.

Sve je završeno oko 7.15, kada su specijalne jedinice i EULEX i napustile krug KBC-a.

„Bez objašnjenja zašto je ovo urađeno i bez ikakve potrebe“, naglasio je Elek.

Nakon svega, smatra da nije bilo potrebe za ovakvim nasilnim upadom, jer su, kako kaže, policiji i sami danas ponudili da sami otvore bilo koju prostoriju u KBC-u.

Konstatovao je Elek da je akcija vršena u vreme kada radnici bolnice dolaze na posao, ali i kada srednjoškolci iz mitrovačke medicinske škole dolaze na praktičnu nastavu u bolnici.

„Pored svega toga, sa prozora bolesničkih soba, sve su to posmatrali naši pacijenti sa Internog odeljenja. Znate da su tu pacijenti koji su oboleli od infarkta, tu je koronarna jedinica. Čitavi su timovi bolničkog centra sada zauzeti smirivanjem pacijenata i radom sa njima“.

Naglasio je na ovoj konferenciji da je jutrošnja policijska akcija u KBC Kosovska Mitrovica samo dodatno uznemirila građane, ne samo u Kosovskoj Mitrovici, već i šire jer:

„Naš zdravstveni centar građani gledaju kao najozbiljniju ustanovu na Kosovu i Metohiji, koja broja oko 1,600 zaposlenih“.

Radnici KBC su novinarima kazali da su ulazna vrata vešeraja bila obijena, ali i još dvoje vrata unutar ove zgrada, u kojima se nalazi magacin i alat.

Sa druge strane, uverili smo se i da vrata na kotlarnici nisu obijena, ali kako nam je potvrđeno, jedna vrata unutar zgrade jesu.

Radnici su nam ovde kazali da su specijalne jedinice pretraživale ceo objekat.

„Pokušavaju da SPC umešaju u nečasne radnje, a sada se krenulo i na zdravstvo. KBC je jedina multietnička bolnica u gradskoj sredini gde se leče i ostali pacijenti – nealbanci, Romi, svi. Mi smo otvoreni za sve“, na istoj je konferenciji govorio i Elekov zamenik, istovremeno i zvaničnik Srpske liste, Dragiša Milović.

Otkriva da se pre nekoliko dana ovu bolnicu obišli pripadnici KFOR-a.

„Bili su na internom i hirurškom odeljenju, pokazali smo i zalihe lekova, infuzionog rastvora, sve je to bilo za njih nebitno. Sve što smo pričali da nam preti humanitarna katastrofa i da ne dobijamo lekove, sve to ih ne interesuje. Više je akcenat da se uspešan rad ovog zdravstvenog centra zaprlja i uprlja i kaže da su i zdravstveni radnici, kao što se pokušava sa SPC, nešto što se treba optužiti i za šta treba reći da nije dobro“, dodao je Milović.

Šta je još Milović poručio na konferenciji, pogledajte u videu:

Pročitajte još:

Kancelarija i SL o jutrošnjoj operaciji: Kurti koristi događaje u Banjskoj kao izgovor za nastavak terora

Policijske operacije kod Greya i u krugu KBC-a u K.Mitrovici, pretresi i u Zvečanu i Z.Potoku

Elek: Pretres izvršen u kotlarnici i vešeraju, ništa nije pronađeno, oduzet uređaj za video nadzor

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.