Ćerka Rade Trajković: Mama je prebačena u bolnicu u Prokuplju

Rada Trajković
FOTO: KoSSev

Savetnica kosovskog ministra za zajednice i povratak Rada Trajković, kako je sama izveštavala na Tviteru, skoro 24 časa bila je zadržana na prelazu Merdare pri povratku sa Kosova. Večeras se na istoj društvenoj mreži oglasila njena ćerka navodeći da je Trajković prebačena u bolnicu u Prokuplju.

„Mama je prebačena sanitetskim vozilom u Prokuplje jer joj je zdravstveno stanje naglo pogoršano. Pregled pokazuje rane znake upale pluća“, navela je ona na Tviter profilu Rade Trajković.

Trajković je krenula juče u Prištinu kako bi održala sastanke sa predstavnicima grčke Kancelarije u Prištini i američke ambasade. Na prelazu Merdare je i tada bila zadržana nekoliko časova, od strane srpske policije, kako je sama navela, da bi joj potom dozvolili prolazak.

Međutim, još jednom je, kada je krenula u Beograd zaustavljena ponovo na istom prelazu gde je, kako je sve vreme izveštavala na Tviteru, bila zadržana gotovo 24 časa, bez neophodne insulinske terapije.

U međuvremenu je saopštila da je obaveštena da je njen slučaj preuzela BIA. Trajković je kazala da su njoj, njenom sinu i čoveku koji ih je vozio oduzeta dokumenta i da je pokušala da dođe do advokata.

„Taj mladić iz BIA nije hteo da se predstavi ni da da legitimaciju. Ništa me nije pitao. Samo je rekao da oni preuzimaju i da će vratiti dokumenta kada dobije preporuke iz Beograda. Tu je i moj sin i čovek koji me je vozio, putovali smo na Kosovo. Svima su uzeta dokumenta“, navela je Trajković za Nova.rs ranije danas.

Ona je navela da je srpski ministar u kosovskoj vladi Nenad Rašić, intervenisao i želeo da kupi insulin, a da joj ga dostavi Kosovska policija.

„Međutim, rekli su mi da taj koji ja koristim nema u Prištini. On je specifičan. Moja sestričina je krenula iz Niša da mi ga donese“, jedna od objava Trajković na Tviteru.

Povodom njenog zadržavanja na ovom prelazu, oglasio se i kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je to ocenio kao „grubo kršenje ljudskih prava“.

„Desetočasovno granično zadržavanje srpskog autokratskog režima Rade Trajković, savetnice ministra Nenada Rašića i dijabetičara po drugi put ove nedelje, je grubo kršenje ljudskih prava i tipična odmazda nad Srbima koji poštuju zakon“, poručio je Kurti u objavi na Tviteru.

Povezane vesti: 

Rada Trajković nakon 14 sati na Merdaru: I dalje čekam insulin, dokumenta mi uzela BIA; Kurti: Grubo kršenje ljudskih prava

Trajković prešla Merdare nakon zadržavanja, sastala se sa Hovenijerom, pa ponovo zadržana pri povratkuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.