Preko 125 vojnika garde Tenesija od septembra na Kosovu

Preko 125 vojnika bataljona za helikopterske napade Nacionalne garde vojske Tenesija biće razmešteno na Kosovo u septembru. Podrška mirovnim snagama NATO-u, odnosno KFOR-u biće tokom 11 meseci, potvrđeno je iz Vojnog odeljenja Vlade Tenesija. Osim na Kosovu, vojnici američke garde biće raspoređeni u Ukrajini i Poljskoj i biće ih blizu 1.200. Ovo je najveće raspoređivanje vojnika vojske Tenesija od 2010. godine, dodaje se u saopštenju.

Bataljon koji će da boravi u misiji na Kosovu inače vrši vazdušno kretanje, sprovodi vazdušne napade i evakuaciju u slučaju vazdušnih nesreća, pojašnjavaju.

„Sjedinjene Države i NATO su posvećeni stabilizaciji ove zemlje, a Nacionalna garda Tenesija je tokom godina rasporedila brojne jedinice i osoblje kako bi pomogla u očuvanju mira,“ rekao je general major, Maks Heston (Max Haston).

„Vojska Sjedinjenih Država zadržala je prisustvo na Kosovu više od 20 godina, a poslednjih nekoliko godina ovim snagama stabilnosti komandovala je Nacionalna garda,“ dodao je.

Sedište bataljona je u Nešvilu, sa ograncima u Džeksonu, Nešvilu i Luivilu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.