Pripadnici KFOR-a kod gazivodske hidroelektrane. KFOR: Obavljamo obaveze po Rezoluciji 1244, situacija mirna

Pripadnici KFOR-a kod hidroelektrane Gazivode, Foto: KoSSev
Pripadnici KFOR-a kod hidroelektrane Gazivode, Foto: KoSSev

Jedinica američkog kontigenta KFOR-a Multinacionalne borbene grupe Istok jutros je raspoređena u blizini brane Gazivode i hidroelektrane. U ovim trenucima nalazi se samo na prilazu hidroelektrani. Pripadnika KFOR-a je nešto više od deset, u četiri vojna vozila koja se smenjuju. Helikopter vojnih snaga noćas je nadletao Sever. Iz KFOR-a demantuju navode pojedinih beogradskih i prištinskih medija da su jedinice ove snage jutros blokirale branu Gazivode. KFOR nije preuzeo kontrolu nad branom ili hidroelektranom. Pristup je slobodan. Obavljamo svoje obaveze u skladu sa Rezolucijom 1244. Situacija je mirna – naveli su za KoSSev iz Kancelarije KFOR-a za saradnju sa medijima. 

Pojedini beogradski tabloidi javili su jutros da je KFOR blokirao branu Gazivode. Identične tvrdnje objavili su potom i pojedini kosovski mediji. I jedni i drugi preneli su fotografije sa terena na kojima se vide jedinice KFOR-a u vozilima, a uz tekstove: „Drama na Kosovu! KFOR blokirao branu Gazivode!“; „Pripadnici KFOR-a naoružani dugim cevima tokom noći blokirali su branu Gazivode u Zubinom Potoku na severu Kosova i Metohije“; „Snage KFOR-a blokirale jezero Gazivode“. Pojedini mediji preneli su i informaciju da se radi o vežbi.

Iz KFOR-ove Kancelarije za saradnju sa medijima su u odgovoru na pitanja KoSSeva da pojasne šta se događa na terenu s obzirom na medijske napise, naveli:

„KFOR obavlja svoje normalne obaveze u skladu sa mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti. Nema nikakve blokade brane Gazivode, KFOR nije preuzeo kontrolu nad branom i bilo kakvom hidroelektranom. Pristup brani je slobodan. Situacija je mirna i pod kontrolom. KFOR je ovde da zaštiti sve građane na Kosovu.“

Pripadnici KFOR-a kod hidroelektrane
Pripadnici KFOR-a kod hidroelektrane, Foto: KoSSev

Potvrdili su da je na terenu u Zubinom Potoku jedinica Multinacionalne borbene grupe Istok, te da se radi o istim jedinicama koje su bile domaćini tokom posete novinara bazi Noting Hil u Leposaviću, kada ju je ranije ove nedelje obišao admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga u Napulju, zajedno sa komandantom KFOR-a, Salvatoreom Kuočijem.

„To je multinacionalna jedinica, ali vojnici koji su sada na dužnosti su iz SAD,“ objasnili su iz Kancelarije KFOR-a za saradnju sa medijima, navodeći da ne mogu da preciziraju njihov broj na terenu s obzirom na to da se ove jedinice, kako su naveli, kreću i da broj može da im se menja u zavisnosti od vremena.

Ekipa KoSSeva danas je obišla Gazivodsko jezero – branu i hidroeleketranu u Veljem Bregu. Vojnici su mirno stajali pored svojih vozila, osim trojice njih koji su bili stacionirani pored magistralnog puta, od kojih su dvojica ležala sa oružjem a treći stajao. Saobraćaj se nesmetano odvija, a u njihovoj blizini nismo sreli meštane. U Zubinom Potoku je mirno, građani obavljaju svoje svakodnevne poslove. Na samoj gazivodskoj brani, na kojoj, inače u ovo doba godine, ima više kupača, danas ih nismo zatekli, osim skutera koji je u tom delu jezera krstario.

Jedinice KFOR-a su na krajnjem Severu nakon jučerašnjih napisa u pojedinim beogradskim medijima i tabloidima o „zauzimanju“ Gazivoda i novoj Oluji – na koju je u više navrata upozoravao i Predsednik Srbije. Nakon ovih napisa, zakazana je hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu, koja je održana danas, a Predsednik Republike uputio je otvoreno pismo Srbima na Kosovu, navevši da nove Oluje neće da bude. Detaljnije u vestima:

Đurić: Lažne optužbe protiv države i agenturna delovanja

Tači: Sačuvajmo mir, Kosovo posvećeno završetku izrade statuta ZSO

EU: Predsednici dogovorili da na terenu ne bude tenzija, to i očekujemo

Vučić u otvorenom pismu Srbima sa Kosova: Mir najveći interes, nove Oluje neće biti

ERP KiM: Incident na Severu pokrenuo bi nerede na jugu, politički predstavnici da pokažu uzdržanost

Mediji: Vučić zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog Severa Kosova i „zauzimanja“ GazivodaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.