Kancelarija za KiM: ROSU upala u školu, poštu, TV Herc, Privremeni organ, pritisak na Srbe da napuste kućni prag

FOTO: Kallxo

Pripadnici kosovske policije od jutros sprovode novu policijsku akciju u Štrpcu, zaplenjujući, kako javljaju kosovski mediji, nadzorne kamere, i dosijee, kako navode „paralelnih organa Srbije“. Funkcioneri, među njima i inače već uhapšeni doskorašnji najuticajniji čovek Štrpca, Bratislav Nikolić, prema izjavi tužioca iz Uroševca, Rasima Maljokua, prema čijem se nalogu i sprovodi akcija, terete se za antiustavno delovanje i špijunažu.

Akcija se sprovodi na četiri lokacije, a fotografije portala Kallxo, koji prati policiju u akciji, pokazuju da je jedna od lokacija i Osnovna škola „Šarski odredi“. To je potvrdila i Kancelarija za KiM, koja ima detalje, a oglasila se nakon što su mediji i izvestili o akciji.

Više od 30 pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije, koje Kancelarija za KiM još uvek naziva ROSU, upalo je rano jutros u Štrpce „pod punom opremom s ciljem novog zastrašivanja i maltretiranja Srba u ovoj opštini“ – jutrošnju akciju opisuju u Beogradu.

„Specijalci Rosu su raspoređeni na više lokacija, blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, upali su i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina“, navode, uz pitanje „S kakvim opravdanjem upadaju u srpsku osnovnu školu u Štrpcu?“

„Iako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere koje su legalno postavljene pre skoro deset godina, nisu u funkciji već duže vreme i to su proveravali i prethodnih dana u više navrata, to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce, maltretiraju narod koji ne može normalno da funkcioniše“.

Tvrde da je akcija ciljano izabrana da se izvede danas, na sv. Jovana, kada se u Štrpcu organizuje vašar, podsećajući da je to činjeno i ranijih puta.

„Nema sumnje da je po sredi novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag jer ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju Rosu u ovoj srpskoj sredini“, saopštila je još jednom Kancelarija za KiM.

Policija se još uvek nije zvanično oglasila.

Kosovska policija intenzivirala je akcije u Štrpcu od dolaska Aljbina Kurtija za premijera u ovom mandatu.

Od decembra prošle godine izvedeno je više akcija u vezi sa nelegalnim izdavanjem građevinskih dozvola u Nacionalnom parku „Šara“, kada je 21. decembra uhapšeno 19 osoba, među kojima se našao i bivši gradonačelnik Štrpca, Bratislav Nikolić.

Tokom marta takođe u više akcija izvršen je pretres i zgrade institucije koja funkcioniše u srpskom sistemu – Privremeni organ opštine Štrpce.

Više o akcijama podsetite se u:

KP: U akciji u Štrpcu i Bošnjačkoj uhapšeno 11 osoba, zaplenjena roba i vozila

U Štrpcu protest zbog akcije KP: Operacija na političkoj osnovi, a ne borba protiv korupcije

Vučić o akciji u Štrpcu: Hoće da oteraju Srbe iz Sirinićke župe

Petković o akciji u Štrpcu: Zastrašivanje preostalih Srba, a ne borba protiv korupcije

U Štrpcu održan skup podrške uhapšenima: Nisu ni ratni zločinci, ni kriminalci

Policija potvrdila akciju „Brezovica“: Desetoro uhapšenih – Zaplenjena vozila, novac, oružje, dokumenta…

Vučić Pinku o akciji u Štrpcu, Kljanu Kosova o ratnim zločinima

U toku policijska akcija u Štrpcu, uhapšeni bivši gradonačelnik i direktor urbanizma

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.