Jučerašnji dan u „Malenoj Banjskoj“

Rano ujutru u nedelju ubijen je kosovski policajac u selu Banjska u zvečanskoj opštini na Severu Kosova, dvojica su ranjena, ali su van životne opasnosti. Narednik poreklom iz sela kod Vučitrna ubijen je u zasedi, kada je na tri redovne policijske jedinice iz Zvečana koje su došle zbog prethodno postavljene blokade od dva kamiona na mostiću pri ulazu u selo, otvorena vatra. Vatra i detonacije su trajali više sati, a prema svedočenju meštana, utihnulo je sve oko 7 časova ujutru, na kratko. Meštani Banjske bili su uplašeni i opisivali da se preksinoć vodio „pravi mali rat“.

Međutim, sukobi su se nastavili i tokom jučerašnjeg dana, ali u samom selu, posebno oko 13. vekovnog manastira.

Tri napadača su ubijena od oko 30 koje su jake snage Kosovske policije držale u okruženju, dok su dva uhapšena.

Takođe, tokom „rutinske kontrole“ u selu Rudare, na oko 10-ak km od Banjske, uhapšene su još četiri osobe koje se dovode u vezu sa napadačima. Kod njih je policija pronašla radio vezu.

„Ima najmanje 30 teško naoružanih ljudi, profesionalaca, vojske ili policije, koji su pod opsadom naših policijskih snaga“, naveo je kosovski premijer na hitnoj konferenciji za medije koju je održao juče na podne

Pokazao je snimke i fotografije naoružanih osoba i blindiranih vozila u Banjskoj i kod samog manastira.

„Na fotografijama se vidi da to nisu naoružani civili niti ‘bande za krijumčarenje’, već profesionalne vojno-policijske snage koje su ušle na teritoriju Kosova. I unutar manastira i van manastira pored spoljašnjeg zida vide se blindirana kola bez tablica i teško naoružanje“, rekao je Kurti.

Zatražio je od njih da se predaju organima bezbednosti, navodeći – „mi želimo da vladavina prava, mir i sigurnost vladaju za sve građane bez ikakve razlike“.

Naglasio je da su ove osobe nosile maske, usled čega nisu uspeli da identifikuju nijednog od njih.

Poručio je i da će se tek nakon istrage znati „sa kim imaju posla“ i šta je potrebno da „zakon i pravo vladaju u Banjskoj u Zvečanu“, jer ovakva situacija „ne može da se toleriše“.

„Zakon i ustav su pojmovi koji nas vode u bilo koje operacije, a ne nešto drugo. Ako bude nešto novo to će biti zbog profesionalnog vrednovanja naših organa sigurnosti, a ne političkih odluka premijera Kosova“, poručio je.

Da su za dešavanja u selu Banjska navodno odgovorni „srpske kriminalne bande“, i zvanični Beograd, još juče ujutru saopštio je Kurti, kao i kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

 

Njen šef kabineta Bljerim Velja je nakon njih, saopštio: „Srpski ‘zeleni čovečuljci’ sa oklopnim vozilima nalaze se 15 km unutar teritorije Kosova (Banjska), gde je teroristički napad na Kosovsku policiju rezultirao likvidacijom Kosovskog policajca, dok je drugi ranjen“.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja juče se nalazio u bazi specijalnih policijskih snaga u Južnoj Mitrovici. I on je kao i Kurti, u sličnom tonu, poručio da je 30 osoba „uniformisanih, maskiranih i vojno opremljenih oklopnim vozilima i teškim naoružanjem različite vrste“ pucalo iz pravca i okoline manastira Banjska.

Naznačio je da je reč o „dobro organizovanim i dirigovanim kriminalnim grupama iz Beograda“.

„Naše policijske jedinice su aktivirane na terenu, s vremena na vreme su napadnute vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i teško naoružanih grupa“, naveo je.

Pozivajući se na navode Eparhije raško-prizrenske, rekao je da je jedan deo grupe bio „zabarikadiran“ unutar manastira, te ih je pozvao da se predaju.

Putevi ka Banjskoj iz svih pravaca juče su bili blokirani, a zatvorena su i dva prelaza na Severu.

Stanovnici sela Banjska juče su takođe bili zatvoreni u svojim kućama, plašeći se da uzajamno komuniciraju čak i telefonima.

Stanovnike ovog malog mesta upravo su pucnjava i detonacije probudili oko 2 časa ujutru.

Nekoliko meštana sa kojima smo juče na daljinu razgovarali ili komunicirali, opisivali su nam gotovo identičnu situaciju – da se prva pucnjava začula oko dva sata, odnono pola tri, da su usledile i detonacije već oko 4 ujutru.

Pucnjava je prema njihovim svedočenjima trajala nekoliko sati, uveliko po svitanju.

U posebno osetljivom položaju bio je manastir Banjska iz 13. veka, jedan od najznačajnijeg dela kulturno-istorijskog nasleđa SPC na Kosovu.

Ovaj manastir koji je teško razrušen tokom stoleća se posebno obnavljao u prethodnim godinama, a o njemu brine iguman Danilo sa još jednim monahom. Živo je mesto okupljanja hodočasnika.

Tako se i u njemu za vikend obrela grupa od oko 50 vernika iz Novog Sada predvođena svojim sveštenikom.

Međutim, juče ujutru je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju.

„Radi bezbednosti, bratija manastira i poklonici su se zaključali u konak, i hram manastira je takođe zaključan. Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji“, saopštila je juče pre podneva eparhija Raško-prizrenska.

Oni su osudili najnoviji napad u kome je jedan kosovski policajac ubijen, a dvojica povređena, izrazivši saučešće.

„To je ozbiljan incident koji može imati velike posledice i zato je veoma važno da se preduzme sve kako bi se sačuvao red, mir i poredak. Eparhija najiskrenije izražava saučešće članovima porodice poginuloga policajca i iskreno se nada da će se dvojica ranjenih što pre oporaviti“, naveli su u saopštenju.

Eparhija je ujedno osudila otvoreno nasilje koje se primenjivalo u verskom objektu Srpske Pravoslavne Crkve, pozivajući sve strane da što pre prekinu sukob.

Sa druge strane, juče ujutru su pojedini kosovski mediji započeli sa objavljivanjem fotografija manastira uz navode su „napadači zabarikadirani u manastiru“.

„Ovo je mesto za koje se veruje da su u njemu zasedu napravili napadači koji su ubili kosovskog policajca na severu (…). Sumnja se da su se zabarikadirali unutar manastira u Banjskoj, gde su pucali i na policiju“, pisao je Kljan Kosova, Bota Sot, Jepi i ze.

KoSSev je potom iz crkvenih krugova bliskim manastiru dobio informaciju da se tada radilo o netačnoj vesti, potvrđujući da su zaključali kapiju i da unutar manastirskih zidina nije bilo napadača u to vreme.

A dok su na terenu trajali sukobi između napadača i jakih snaga policije, stigle su međunarodne osude i podrška kosovskim vlastima.

Listali su se ambasadori na Kosovu sa Zapada sa osudama zbog ubistva pripadnika Kosovske policije na Severu Kosova uz pozive na deeskalaciju situacije, ali i da se počinioci privedu pravdi.

Oglašavali se i lideri država u regionu, predstavnici UN-a, OEBS-a, EULEX-a, KFOR-a, svi sa gotovo identičnom porukom.

Usledile su reakcije posrednika u dijalogu, Miroslava Lajčaka, kao i visokog predstavnika EU, Žozepa Borelja, koji je juče ujedno razgovarao sa srpskim predsednikom i kosovskim premijerom. Još jednom je osudio „užasan i kukavički teroristički napad“ i pozvao na vraćanje mira i bezbednosti.

Situacija se, međutim stišala tek u večernjim satima.

Oko 19.00 sati ponovo se oglasila Eparhija raško-prizrenska, navodeći da je situacija mirna, ali i da vlada napetost, odnosno da su naoružana lica koja su provalila manastirsku kapiju otišla, a da je ispred kapije i u dvorištu manastira primećeno prisustvo Kosovske policije i EULEX-a.

Potvrdili su da su u tom trenutku u konaku manastira bili iguman sa bratijom, kao i grupa poklonika iz Novog Sada, među kojima je bilo i dvoje maloletne dece, te da su svi dobro.

Da se situacija u večernjim satima smirila, potvrdio je i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, navodeći da je Kosovska policija uspela da uspostavi kontrolu nad teritorijom u Banjskoj.

On je ujedno saopštio da je policija otkrila veliku količinu naoružanja, municije, eksploziva, uniformi, logistike i hrane, što su potom potvrdili i Kosovska policija i Specijalno tužilaštvo.

Ove dve institucije ujedno su saopštile da je svoj šestorici uhapšenih na Severu Kosova određeno 48-časovno zadržavanje, kao i da im se na teret stavljaju krivična dela u vezi sa rušenjem ustavnog poretka, odnosno izvršavanjem terorističkih akata.

Svećlja je izneo informaciju o uhapšenim, kazavši da su među njima i pripadnici Civilne zaštite, koju su ranije letos u Prištini proglasili za terorističku organizaciju.

Sve do nakon završetka sukoba u Banjskoj, izostala je reakcija srpskog predsednika, odnosno drugih beogradskih zvaničnika, osim predsednika Skupštine Srbije, koji se još ujutru oglasio sa optužbama na račun Kurtija.

Vučićevo obraćanje najavljeno kao događaj na kojem će „razobličiti laži i obmane Kurtija“, usledilo je oko 20.00 časova.

Tada je i stigla prva zvanična informacija da su napadači Srbi, ali, kako je rekao predsednik, „ne oni iz centralne Srbije, već oni sa Kosova i Metohije“.

„Pobunili su se jer više nisu želeli da trpe Kurtijev teror… naseli su na njegove provokacije“, objasnio je Vučić šta se dešavalo u selu Banjska.

Sa druge strane, demantovao je optužbe da zvanični Beograd ima bilo šta sa tim, da su ove osobe nosile srpske uniforme, kao i da je crkva na bilo koji način umešana.

Vučić je ujedno osudio ubistvo policajca, izrazio saučešće porodici, ali i poručio da je Kurti „glavni krivac“ za sve što se dešava na Severu. Izrazio je saučešće i porodicama trojice ubijenih Srba, navodeći da su dvojica iz Kosovske Mitrovice.

Optužio je međunarodnu zajednicu da je Kurtiju dala Carte Blanche da ubija Srbe, te najavio donošenje odluka o tome kako i na koji način „ćemo tražiti ili štititi naš narod“.

Kazao je i da se plaši da ovo što se juče dogodilo u Banjskoj nije epilog.

Sa druge strane, kosovski premijer, Aljbin Kurti, kasno sinoć saopštio je da je operacija na Severu u toku, te da Kosovska policija ostaje u bliskoj saradnji sa KFOR-om i EULEX-om.

Putevi u ovom selu su i danas blokirani, a policijska operacija je i dalje u toku.

O tome šta se juče dešavalo na Severu, čitajte u:

Nova.rs: U bolnici u Novom Pazaru dve ranjene osobe sa Kosova

KP zaplenila arsenale teškog naoružanja u Banjskoj; Kurti: Operacija je u toku

Šestorici uhapšenih na Severu određeno 48-časovno zadržavanje

Vučić o Banjskoj: Srbi sa KiM se pobunili, naseli na Kurtijevu provokaciju, bojazan da je i četvrti stradao

Borelj razgovarao sa Kurtijem i Vučićem: Najoštrije osuđujem „užasan i kukavički teroristički napad“

Svećlja: Uspostavili smo kontrolu, uhapšeno deset osoba, pojedini iz Civilne Zaštite

Mediji objavili video: Uhapšeni u Banjskoj priveden u policijsku stanicu u južnoj Mitrovici

Kramon traži „snažno“ raspoređivanje KFOR-a i istragu potencijalnog učešća srpskih struktura

Vojni analitičar: „Blindirano“ vozilo u Banjskoj deluje kao „garažna“ modifikacija terenca, nisu MUP i Vojska Srbije

Šef EULEX-a: Spremni smo da podržimo kosovske institucije da se održi bezbednost

KFOR: Pratimo situaciju, spremni smo da odgovorimo ukoliko bude bilo potrebe

KP: Jedan od napadača ubijen, situacija i dalje napeta

Zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak

Lajčak: Stravičan napad, počinioci da se privedu pravdi, svi se moraju vratiti dijalogu

Borelj: Napad naoružane bande u Banjskoj odmah da prestane, više nevinih života ugroženo

Kurti: U Banjskoj 30 teško naoružanih ljudi, opkoljeni su, tražim od njih da se predaju

Naoružani maskirani ljudi provalili zaključanu manastirsku kapiju Banjske, iguman i vernici zaključani u konaku, Eparhija izrazila saučešće zbog ubijenog policajca

Međunarodni zvaničnici pozivaju da se počinioci ubistva u Banjskoj privedu pravdi

Eljšani o situaciji u Banjskoj: Oni pucaju na nas, mi na njih – uniformisani su, teško naoružanje

Naoružani maskirani ljudi provalili zaključanu manastirsku kapiju Banjske, iguman i vernici zaključani u konaku, Eparhija izrazila saučešće zbog ubijenog policajca

Posle ubistva kosovskog policajca, blokirani putevi ka Banjskoj, meštani „Bio je pravi mali rat“

KP potvrdila ubistvo i ranjavanje policajaca: Kamionima blokirali put pa otvorili vatru na službenikePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.