Vučić o Banjskoj: Srbi sa KiM se pobunili, naseli na Kurtijevu provokaciju, bojazan da je i četvrti stradao

Vest je ažurirana

„Srbi, ali ne oni iz centralne Srbije, već oni sa Kosova i Metohije, su se pobunili jer više nisu želeli da trpe Kurtijev teror… naseli su na njegove provokacije“, objasnio je predsednik Srbije, iz svog ugla, šta se sinoć i danas dešavalo u selu Banjska. Demantovao je da zvanični Beograd ima bilo šta sa tim, da su ove osobe nosile srpske uniforme, kao i da je crkva na bilo koji način umešana.

Osudio je ubistvo policajca, izrazio saučešće porodici, ali i poručio da je Kurti „glavni krivac“ za sve što se dešava na Severu. Izrazio je saučešće i porodicama trojice ubijenih Srba, navodeći da su dvojica iz Kosovske Mitrovice. Optužio je međunarodnu zajednicu da je Kurtiju dala Carte Blanche da ubija Srbe, te najavio donošenje odluka o tome kako i na koji način „ćemo tražiti ili štititi naš narod“

Jedan od najtežih dana za zemlju i narod od 2004. i 2008. godine, ovim rečima je Vučić započeo večerašnju konferenciju.

Naglašava da nije mogao ranije da se obrati javnosti, jer, kako podseća, od 1999. Beograd nema „efektivnu kontrolu“, te je, kaže, bilo potrebno vreme da se ispita šta se zbivalo sinoć i danas.

Vučić je saopštio da je grupa Srba sa Kosova oko 02.46 minuta postavila dva kamiona u vidu barikada u Banjskoj.

Potvrdio je navode Kosovske policije – da su službenici KP potom došli da uklone barikade.

„I tu dolazi do sukoba sa Srbima u kojem je ubijen pripadnik Kosovske policije, a drugi ranjen“, dodao je Vučić.

Oko 09.00 zatvoreni su prelazi Jarinje i Brnjak, nastavilo se sa pucnjavama, a u 10.15 Albanci saopštavaju da su četiri srpske opštine zona „antiterorističke operacije“, listao je dešavanja Vučić.

Naglašava da je sve vreme upozoravao da je ovo moglo da se dogodi u vidu reakcije „na Kurtijev teror“, ali i navodi da niko u međunarodnoj zajednici, nije želeo da čuje.

„Srbi, ali ne oni iz centralne Srbije, već oni sa Kosova i Metohije, su se pobunili jer više nisu želeli da trpe Kurtijev teror, ali nema opravdanja za ubistvo… Ja već mesecima govorim da se podiže otpor i pobuna kod naroda i na Severu i kod ljudi koji hoće da se organizuju, između ostalog i zato što mi bez dozvole KFOR-a ne možemo da uđemo, osim ako ne želimo da uđemo u sukob sa NATO-om“, naglasio je Vučić.

Kaže da je nakon smene komandira regiona Sever, Nenada Đurića, novembra prošle godine, 62 puta korišćena Kosovska policija protiv Srba, da je bilo 22 eskalatorna poteza, 56 etnički motivisanih napada na Srbe.

„Bilo je samo pitanje trenutka kada će posebno oni koje policija progoni i koji se stalno kreću na relaciji centralna Srbija-KiM, da bi izbegli hapšenje Kurtijeve policije, da učine nešto za sebe i svoje porodice“, dodaje srpski predsednik.

On kaže da ne želi da opravdava ubistvo policajca.

„To je nešto za osudu i to je nešto što nikome nije bilo potrebno. Ponajmanje srpskom narodu u trenutku kada su svi shvatili da je Kurti taj koji je glavni organizator haosa na KiM“, dodao je Vučić.

Kaže da „na to nema međutim“.

Međunarodna zajednica dala Kurtiju Carte Blanche da ubija Srbije

Sa druge strane, tvrdi da je danas za svega sat i 20 minuta nekoliko desetina Srba u Banjskoj bilo u potpunosti okruženo od strane policijskih službenika, a da je to navodno urađeno sa međunarodnim snagama i da je sproveden „brutalan napad na njih“.

„Pitali smo se u početku – zbog čega to KFOR ne radi, bilo bi manje žrtava. Oni su dali ‘Carte Blanche’ Kurtiju da se, kako kažu, obračuna sa teroristima i da pobije što je više moguće ljudi“, dodao je.

Niko nije danas od njih radio na deeskalaciji, zato što su međunarodni predstavnici dali Carte Blanche za ubijanje Srba posle ubistva albanskog policajca. Pustili ih da ih snajperom love i ubijaju, što nikada nisu uradili na takav način, da bi time ostavili Srbe bez muških glava koje bi mogle da se suprotstave Kurtijevom teroru

Vučić je potvrdio navode Prištine da su ubijene tri osobe. On precizira da su svi Srbi sa Kosova i Metohije, a dvojica iz Kosvoske Mitrovice:

„Dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, dvojica su teško ranjena, a postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo“, dodao je Vučić.

Ujedno je optužio pripadnike Kosovske policije da jednom od ranjenih nisu želeli da ukažu pomoć.

„Imamo tonski zapis kako se policija smeje i kažu ‘pusti ga da umre, nemamo razloga da pomažemo'“, rekao je Vučić.

Kaže i da su pripadnici KP koristili snajpere i gađali privatne kuće u kojima nikog nije bilo.

Došli do manastira da pomognu ranjenima, Crkva nije umešana

Kaže da se su srpski organi ispitivali – zašto je deo lica došao do Manastira Banjska, navodeći ujedno da im to uopšte nije bila namera.

„Došli su do manastira Banjska zato što su imali dvojicu ranjenih mladića i želeli su da im pruže medicinsku pomoć“, naveo je.

Podcrtava i da „ni na koji način crkva nije bila umešana“.

„Ni na koji način se tamo nije obezbeđivalo ili bilo šta drugo, ovo je bio razlog“, tvrdi Vučić.

Hteli da optuže Srbiju

Vučić ujedno tvrdi da Srbija nije kriva, a da je nekima palo na pamet da okrive zvanični Beograd, kako bi „ponovo bombardovali Srbiju“.

Za jedno od vozila za koje „kažu“ da je vozilo žandarmerije, Vučić tvrdi da to nije tačno i da nema nikakve veze ni sa vojskom.

Podseća i na navode prištinskih medija da je navodno uhapšen Pavle Bihali iz Levijatana, navodeći da to nije tačno, te da su time hteli da „naprave vezu sa Beogradom“.

„Inače, mladić kojeg su pokazivali je mladić iz Kosovske Mitrovice i nema veze sa Bihalijem ili bilo čim sličnim“, rekao je.

Demantovao je i navode da su u neredima učestvovali pripadnici Obraza, ali i da vernike i monaštvo drže kao taoce.

Ujedno tvrdi da grupa Srba u Banjskoj nije nosila uniforme vojske ili policije Srbije.

„Uniforme se kupuju svuda na tržištu i nikakav ih nije problem nabaviti. Nikakvog ovde specijalnog oruđa ili oružja nije bilo koje ne može da se nađe bilo gde“, dodao je Vučić.

„Nije bilo važno kako će i koliko da lažu, samo je bilo važno da se krivica za ubistvo policajca svali na Beograd, da bi oni pokazali da su u pravu i da imaju svako pravo sveta da maltretiraju građane na Severu KiM“, dodao je Vučić.

Kurti – glavni krivac, Zapad mu pomaže

Vučić ponavlja da mu nije problem da osudi ubistvo policajca. Međutim, podsetivši na reakcije međunarodnih zvaničnika koji su oštro osudili ovaj slučaj, upitao ih je – gde su bile takve reakcije kada se pucalo na Srbe na Severu Kosova?

„Kako to da se i dalje ne vodi istraga za pokušaj ubistva Dragiše Galjaka koji je dobio dva metka. Zato što ih to ne zanima i ne interesuje. Cela priča je urađena – tom brzinom su opkolili Srbe samo da bi se pokazalo da su Srbi za sve krivci“, rekao je Vučić.

Iako kaže da ima onih koji pomažu, srpski predsednik konstatuje da je zapravo Aljbin Kurti jedini krivac za sve što se dešava na Severu KiM.

„To je čovek koji je suprotno Briselskom sporazumu smenio (Nenada) Đurića, nikakvo pravo nije imao. Nije hteo da sprovede stvaranje ZSO, a to ne želi ni danas. Ostavio je ljude da moraju da brinu sami o svojoj sudbini, i sve vreme je provocirao. Žao mi je što je deo Srba na te provokacije naseo. Aljbin Kurti je jedini krivac, jedini koji želi sukobe i rat, nijedan drugi ne želi. Njegova želja je da nas uvuče u rat sa NATO-om i nijednu drugu želju nema i to je jedino što radi sve vreme“, rekao je Vučić.

Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo

Sa druge strane, srpski predsednik navodi da je Zapadu „licemerje srednje ime“.

„Sve vreme će da traže razlog da za bilo šta da optuže Srbiju, ne bismo li priznali Kosovo“, rekao je.

Međutim, „najvažnija“ Vučićeva poruka večeras je:

„Oni koji misle da će da izvrše najveći pritisak za to da Srbija prizna Kosovo i sve to danas što ste radili, ne samo mene, već celokopan srpski narod, me je učvrstilo u uverenju da vam poručim – nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo. Možete sve da nas pobijete, šta god hoćete, nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, nikada Srbija neće priznati nezavisno Kosovo – nakaradnu tvorevinu koju ste pravili bombardovanjem Srbije, koju ste pravili svim mogućim lažima“, rekao je Vučić.

A da li je spreman da razgovara – „uvek“.

„A na priznanje Kosova – formalno, neformalno, zaboravite“, rekao je Vučić.

Vučić konstatuje da je mnogo Srba stradalo za slobodu Srbije i za KiM u Srbiji.

„Jedno je sigurno – Kosovo nikada neće dobiti svoju nezavisnost, bar ne od Republike Srbije. Nemam nikakav problem sa tim šta god preduzimali ti strani faktori – koliko god se silili od bombardovanja do svega drugog, a videćemo da li će tako da ide“, rekao je Vučić.

Odluke u narednim danima o tome kako ćemo da štitimo naš narod; Da se formira ZSO

Vučić je saopštio da je danas održano zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije.

Najavio je donošenje odluka „pažljivo i detaljno“ u narednim danima, ali i da će sa istim izaći pred Srbe sa KiM.

„Mi ćemo odluke donositi u narednim danima, samo hoćemo da to radimo hladne glave. Ceo dan smo danas imali teške rasprave, analizirali sve, a kao što vidite nismo mogli večeras da dođemo sa zaključkom. O odlukama kako i na koji način ćemo tražiti ili štititi naš narod, obavestićemo građane Srbije u danima koji su pred nama“, poručio je.

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da se formira ZSO, da na Severu Srbi ponovo budu policajci.

„Da se ispuni uslov oko formiranja ZSO – to je jedini način da ili Srbi svi ne budu proterani sa svojih ognjišta ili da ne bude više sukoba“, kazao je.

Sa druge strane, pozvao je Srbe na mir i uzdržanost.

„Molimo ih za to i da veruju svojoj državi. Naše je da iscrpimo sve što možemo da ne dođe do većeg krvoprolića. Naše je da pokušamo da sačuvamo mir“, kazao je Vučić.

Građanima ujedno poručuje da zna kakve su im emocije i šta bi oni „najviše voleli u besu“.

„Moja molba je da budemo dovoljno pametni i da budemo ti koji će da donose odluke a ne drugi, ma kako bolne i teške bile“, dodao je Vučić.

On je potvrdio da je razgovarao sa više predstavnika Srpske liste, ali i da je bio na vezi sa direktorom Kancelarije za KiM.

„Oni su ljudi, naravno, užasnuti i oni su sa svojim narodom, ma kakvi bili i ma kakvi svi da smo“, rekao je Vučić.

Na kraju poručuje da se plaši da ovo što se danas dogodilo u Banjskoj nije epilog.

„Najnovije tenzije jedino su odgovarale Albancima i onima koji ih podržavaju u antisrpskom delovanju. Ovo nije, plašim se, epilog. Dovoljno je loše i da bude epilog, a plašim se da će biti lošije i nisam slučajno rekao da ćemo u danima pred nama donositi odluke“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.