Zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak

Jarinje prelaz
IIlustracija/Foto: KoSSev

Prelazi na Severu Kosova – Jarinje i Brnjak zatvoreni su za saobraćaj sa kosovske strane.

Kako je nezvanično potvrđeno za KoSSev, odluka o zatvaranju prelaza usledila je nakon novih tenzija na Severu Kosova.

Sve je krenulo sinoćnom pucnjavom u selu Banjska između nepoznatih osoba i pripadnika Kosovske policije u kojoj je ubijen jedan službenik, a drugi ranjen.

Razmena vatre nastavila se i danas u ovom mestu, odnosno u neposrednoj blizini manastira Banjska.

Prema navodima Prištine, reč je o 30 teško naoružanih i uniformisanih osoba, odnosno „dobro organizovanim i dirigovanim kriminalnim grupama“ koje optužuju da „imaju političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda“.

Zvanični Beograd, sa druge strane, najavljuje obraćanje srpskog predsednika i „razobličavanje svih laži i podvala Aljbina Kurtija“.

Međunarodni zvaničnici, za to vreme traže da se počinioci ubistva privedu pravdi, dok ujedno strane pozivaju da se podhitno vrate dijalogu a sukob prestane.

Hitnim se saopštenjem oglasila i Eparhija raško-prizrenska, koja je uputila saučešće porodici ubijenog policajca i takođe pozvala da se sukob što pre prekine. Eparhija se trenutno nalazi u posebno delikatnoj poziciji, s obzirom na to da je manastir Banjska u centru zbivanja, počev od jutrošnjih navoda u kosovskim medijima da se u njemu navodno „napadači zabarakadirani“, pa do upada grupe naoružanih i maskiranih ljudi u manastir – o čemu je Eparhija ovim putem i izvestila.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.