Naoružani maskirani ljudi provalili zaključanu manastirsku kapiju Banjske, iguman i vernici zaključani u konaku, Eparhija izrazila saučešće zbog ubijenog policajca

Manastir banjska fasada

„Grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. Trenutno se u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira. Radi bezbednosti, bratija manastira i poklonici su se zaključali u konak, i hram manastira je takođe zaključan. Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji“, saopštila je Eparhija Raško-prizrenska.

Eparhija raško-prizrenska najoštrije osuđuje najnoviji napad koji se dogodio jutros na severu Кosova, u blizini sela Banjska, u kome je jedan kosovski policajac ubijen, a dvojica povređena, hitnim se saopštenjem oglasila Crkva.

„To je ozbiljan incident koji može imati velike posledice i zato je veoma važno da se preduzme sve kako bi se sačuvao red, mir i poredak. Eparhija najiskrenije izražava saučešće članovima porodice poginuloga policajca i iskreno se nada da će se dvojica ranjenih što pre oporaviti“, naveli su u saopštenju.

Istovremeno su izrazili zabrinutost, jer prema najnovijim informacijama koje su objavili, kako navode, grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u sam manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju.

Trenutno se u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira.

Radi bezbednosti, bratija manastira i poklonici su se zaključali u konak, i hram manastira je takođe zaključan.

„Naoružana maskirana lica se kreću po dvorištvu i čuju se povremeno pucnji“.

Eparhija najoštrije osuđuje otvoreno nasilje koje se primenjuje u verskom objektu Srpske Pravoslavne Crkve, pozivajući sve strane da što pre prekinu sukob.

Od ranih jutrošnjih sati pojedini kosovski mediji objavili su fotografije manastira Banjska uz navode su „napadači zabarikadirani u manastiru“, uključujući i slike sa Google map, da označe mesto odakle je pucano na policiju, vezujući uz manastir.

„Ovo je mesto za koje se veruje da su u njemu zasedu napravili napadači koji su ubili kosovskog policajca na severu (…). Sumnja se da su se zabarikadirali unutar manastira u Banjskoj, gde su pucali i na policiju“, pisao je Kljan KosovaBota SotJepi i ze.

KoSSev je iz crkvenih krugova bliskim manastiru jutros, međutim, dobio informaciju da se radi o lažnoj vesti. Štaviše, situacija je tada, kako nam je izvor otkrio bila suprotna, a manastir je zatvorio kapiju.

„Nikakvih napadača, niti ima, niti ih je bilo. Juče je u manastir pristigla grupa od 50-ak vernika iz Novog Sada sa sveštenikom svojim. Još su tamo, blokirano sve pa ne mogu da napuste napuste manastir, preplašeni su. Njih su oko jutros oko 2 probudile jake detonacije, bilo je mnogo pucnjave sa okolnih brda, sve se treslo“, naš izvor naveo je rano jutros.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.