KP potvrdila ubistvo i ranjavanje policajaca: Kamionima blokirali put pa otvorili vatru na službenike

kosovska policija noć
FOTO: KoSSev

Vest se ažurira

Nakon potvrde od strane najviših prištinskih zvaničnika da je sinoć na Severu Kosova ubijen jedan policajac a drugi ranjen, potvrdila je ovog jutra i Kosovska policija, navodeći da je još jedan policijski službenik povređen i iznoseći druge detalje o samom slučaju.

Iz KP preciziraju da je jedinica za brze intervencije pogranične policije oko 02:34 primetila da su na ulazu u selo Banjska, odnosno preko mosta, postavljena dva veća kamiona, bez registarskih oznaka, te da je put bio blokiran.

„Jedinice za red policijske stanice Zvečan, po dobijanju obaveštenja, reagovale su u vezi sa slučajem i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su se obrele u blizini mesta gde je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor, kada je sa više različitih položaja pucano na njih iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i granate, pri čemu su usled pucnjave upucana dva policajca“, naveli su iz policije.

Jedinice su, dodaju iz KP, reagovale u samoodbrani i uspele da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje upucanih kolega.

„Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gde je lekar konstatovao smrt jednog od teško povređenih policajaca, dok su druga dva službenika, jedan ranjen, a drugi povređen, prema rečima lekara, van životne opasnosti“, dodaju iz policije.

Kako navode, na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice po profilima, „koje su s vremena na vreme napadane vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa“.

„Kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima, preduzima svoje radnje u cilju održavanja reda i javne bezbednosti, kao i izvođenja pred pravosudnim organima izvršilaca napada na policijske službenike“, dodali su.

Šef kabineta Vjose Osmani Bljerim Velja saopštio je sledeće: „Srpski ‘zeleni čovečuljci’ sa oklopnim vozilima nalaze se 15 km unutar teritorije Kosova (Banjska), gde je teroristički napad na Kosovsku policiju rezultirao likvidacijom Kosovskog policajca, dok je drugi ranjen“, naveo je on na društvenoj mreži X. Konkretno otužuje Vučića da je „pribegao neviđenoj agresiji na Kosovu“, ali mu i poručuje da će „propasti“.

Kako KoSSev nezvanično saznaje, Jarinje je zatvoreno trenutno za saobraćaj na obe strane. A autobus koji je trebalo da preveze zdravstvene radnike na dvodnevni odmor ovog jutra u Sokobanju, vraćen je sa puta između Leposavića i Leška.

 

O sinoćnom napadu u selu Banjska, prve zvanične potvrde stigle su od najviših prištinskih zvaničnika, a nakon što su rano jutros o tome izvestili prištinski mediji.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani, ali i drugi zvaničnici, optužili su Srbiju, odnosno „srpske kriminalne bande“, koje imaju „političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda“.

Kosovski premijer obišao ranjenog policajca u bolnici gde se susreo i sa porodicom ovog policajca.

„Operacija uklanjanja metka iz leve ruke policajca Albana Rašitija uspešno je izvedena jutros. Granata je bila iz ručne bombe koju su kriminalci orkestrirani iz Srbije bacili na kosovsku policiju tokom terorističkog napada kod mosta u Banjskoj ka Zvečanu“, napisao je Kurti u još jednoj seroji optužbi.

Potvrdio je da će on danas biti pušten iz bolnice. Najavio je održavanje sastanka Saveta bezbednosti Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.