Jeremić: Vučić obećao Makronu stolicu u UN za Kosovo; Petković: Lažima Jeremića nema kraja

„1. februar 2021. godine će u istoriji naše diplomatije ostati zapamćen po tome što je Izrael uspostavio diplomatske odnose sa Prištinom, a srpski predsednik obećao francuskom stolicu ‘Kosova’ u UN. Poniženje za poniženjem. Stidećemo se što smo ovome bili savremenici“, reakcija je srpskog opozicionog političara Vuka Jeremića. Odmah je reagovao Petar Petković: „Lažima Vuka Jeremića nema kraja“.

Kosovo je danas bilo glavna tema u razgovorima srpskog i francuskog predsednika u Parizu.

Jedino rešenje je ono koje prihvataju obe strane, a Evropa ga prizna, kazao je Emanuel Makron nakon sastanka. Vučiću je zahvalio na „inovativnim predlozima“, a srpski predsednik je za njega kazao da je sposoban čovek i da nije „strašljiv u pronalaženju upravo inovativnih rešenja“.

Dok dvojica predsednika razmenjuju uzajamne pohvale, nekadašnji ministar spoljnih poslova to ne vidi tako.

Osim što tvrdi da je Vučić navodno obećao Makronu stolicu u UN za Kosovo, kao još jedno „poniženje“ u istom danu vidi i to što su Izrael i Kosovo danas uspostavili diplomatske odnose.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, naglašava da Jeremić treba da se zastidi, te da srpskog predsednika optužuje za ono što „sam nosi na savesti“.

Izlistao je ono što vidi kao diplomatske neuspehe Srbije u rešavanju kosovskog pitanja za vreme dok je Jeremić bio ministar spoljnih poslova i uporedio ih sa diplomatskim uspesima Srbije za vreme Aleksandra Vučića: više od 80 država priznalo je jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova nasuprot 18 povlačenja priznanja; pitanja Međunarodnom sudu pravde – „kao da su mu ga u pero diktirali komandanti UČК“; potpisivanje štetnih sporazuma sa Prištinom, „instaliranje faktičke granice između Srba i Srba“, izmeštanje dijaloga Beograda i Prištine iz UN u Brisel, te dolazak EULEX-a u Prištinu. Nasuprot svemu, Aleksandar Vučić je „heroj diplomatske borbe za Кosovo i Metohiju“.

Jeremić se zapravo uopšte nije promenio, i radeći protiv predsednika Vučića, on i danas radi protiv Srbije, kao što je to činio i nekada, i nastavlja da laže kao što je lagao nekada

„Tvrdio je da predsednik Vučić namerava da raspiše referendum o Кosovu i Metohiji za novembar 2018. zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima, tvrdio je da Angela Merkel ne želi da prima Vučića, a naš predsednik se već sledećeg dana sastao sa
nemačkom kancelarkom, lagao je i da ruski predsednik Vladimir Putin gaji prezir prema predsedniku Vučiću, a malo zatim naš predsednik je dobio Orden Aleksandra Nevskog upravo dekretom šefa ruske države. I danas jednako govori neistine o prirodi posete predsednika Vučića Francuskoj“, zaključio je Petković.

Neuspehe bivše vlasti, ranije danas izlistao je još jednom i sam Vučić posle susreta sa Makronom, a u uživo uključenju za TV Pink.

On je tako odgovorio na ranije navode drugog opozicionog političara Mlađana Đorđevića o tome da srpska vlast priznaje Kosovo pozivom preko RTS Srbima da učestvuju u kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima.

Još jedan opozicioni aktivista Miroslav Parović iz „Narodnog slobodarskog pokreta“ današnje razgovore u Parizu vidi kroz pitanje „Da li je metro linija Makiš-Mirijevo zamena za Kosovo?!“

„Sudeći prema prvim izjavama Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića ,projekat izgradnje metroa u Beogradu je najvažnije pitanje u odnosu dve države. Ovo je logično ako se ima u vidu da Makron iduće godine ima izbore i da mu je veoma važno da kompanijama i investicionim fondovima koji stoje iza njega obezbedi poslove i ekstra profit. Dok sa druge strane Vučiću treba da mu neko kaže da je ‘hrabar i odvažan lider’ i za to on ne žali naše državne pare“, navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Parović tvrdi da će se Francuska priključiti Nemačkoj i SAD u „završnom činu“ pritiska na Srbiju da se odrekne Кosova, te da u istom svetlu treba posmatrati i kampanje predsednika SANU, Vladimira Кostića o odustajanju od „odbrane Ustava i Rezolucije 1244“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.