Vučić pred susret s Makronom: Prva tema Kosovo, hvala Srbima iz Mitrovice što su se uzdržali

FOTO: Predsednik Aleksandar Vučić u avionu za Pariz/Instagram stranica "Budućnost Srbije"
FOTO: Predsednik Aleksandar Vučić u avionu za Pariz/Instagram stranica „Budućnost Srbije“

„Srbi su se uzdržali i hvala im na veoma veoma uzdržanoj, primerenoj, kad kažem – primerenoj, da ne govorim o psovkama, ne mogu u to da se mešam, ali uzdržanoj i reakciji koja je bila politička, samo verbalna a nikakvog fizičkog nasilja nije bilo“, dan nakon što je grupa Srba negodovala i psovkama ispratila Vjosu Osmani i Aljbina Kurtija iz Mikro naselja u Kosovskoj Mitrovici, oglasio se Aleksandar Vučić.

Kosovo i Metohija biće prva tema sutra na razgovorima srpskog predsednika Aleksandra Vučića na 11. susretu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom – kako je Vučić izbrojao u uključenju za TV Pink upravo iz Pariza. Evropske integracije i bilateralni odnosi i ekonomija su druga i treća tema.

U susret francuskom predsedavanju EU 2022. godine, Francuska želi, kako je predsednik to kazao, određene rezultate.

Imajući u vidu kako je osetljiva situacija na Balkanu, to nije nimalo lako, kazao je dalje Vučić, ali će on biti otvoren po pitanju Kosova i Metohije.

Upozorio je da će se Srbi suočavati sa problemima. „To se vidi po izjavama“, kazao je Vučić u kontekstu predstojećih kosovskih izbora 14. februara, dodajući da je na Kosovu „histerija“, zbog izbora.

„Šta očekujete?! Došli ste kod Srba da ih ponižavate i vređate i da otprilike kažete Srbima – nije ovo vaše, ovo je naše“, dodao je govoreći o tome što su Srbi negodovali zbog posete ovog dvojca juče Mikro naselju.

O jučerašnjem događaju čitajte u:

Kurti i Osmani u Mikro naselju, ispratili ih psovkama, policija tvrdi da nije došlo do incidenta

Ipak, predsednik ponavlja i večeras da moraju da se čuvaju mir i stabilnost, i to ne zato što su drugi jači, već zato što mir i stabilnost najviše Srbima odgovaraju, kako se ne bi ugrozio ekonomski bum.

„Srbija ide brže od ostalih i to vide drugi“, takođe je kazao Vučić.

Što se tiče druge teme sutra sa Makronom – evropskih integracija, Vučić je najavio da će Srbija poglavlja koja već duže vreme nisu otvorena, sada otvarati „kroz klastere“ – do juna i dva puta do decembra, ali je i priznao da mora da uradi mnogo u oblasti prava i ekonomije.

„Moramo da radimo mnogo tokom ove godine“, naveo je, a potom je upozorio da nije zadovoljan radom određenih delova vlade.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.