Vučić: Srbija „ima ništa“ od Gazivoda, dala prošla vlast, Priština da ga sad podeli po vašingtonskom

Uspostavljanje diplomatskih odnosa Kosova i izraela je očekivano a za sprovođenje tog dela Vašingtonskog sporazuma zalagao se Metju Palmer. Srbija nije srećna zbog toga ali se otvaraju druge perspektive. Nema muslimanske zemlje koja će sada priznati nezavisnost Kosova, kazao je u uključenju za TV Pink iz Pariza Aleksandar Vučić. Sada preostaje i da prištinska strana ispuni svoj deo obaveza iz sporazuma u Vašingtonu:

  • Albanci su hteli da preko severnog Kosova naprave prugu kako bi uzeli srpske železnice, ali se srpska strana u Vašingtonu izborila za prugu i autoput Priština-Merdare.
  • Srbija „ima ništa“ od Gazivoda ili „nulu“ još od kada je u Srbiji na vlasti bila sadašnja opozicija. Sada će kosovske vlasti Gazivode morati „da podele“ sa Srbima, a to je takođe dogovor iz Vašingtona.
  • Preostaje i da prištinska strana uđe u mini šengen te da se tako Srbima sa KiM-a omogući da se slobodno kreću.

Nakon četvorosatnog sastanka sa Emanuelom Makronom, i zajedničkih izjava za medije, srpski predsednik se obratio još jednom javnosti Srbije u uključenju za TV Pink. Uz njega je bio general Dragan Vladisavljević, bivši direktor VOA, a sadašnji direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine.

Vučić je istakao da veruje u značajnu ulogu francuskog predsednika kada je u pitanju rešenje kosovskog pitanja, dodajući da očekuje njegovu pobedu na izborima koji se bliže u Francuskoj.

„Nije strašljiv u pronalaženju inovativnih rešenja. On je vrlo sposoban i pametan čovek“, kazao je za Makrona.

„Ali naravno mi smo uvek za razgovore spremni. Podržavamo poziciju Miroslava Lajčaka i to što on radi, ali naravno za svaki razgovor, ili za svaki dogovor, što je mnogo važnije, potrebno je puko dvoje, a ja trenutno ne vidim drugog“, kazao je.

Nema želje za postizanje kompromisa kod onih koji su favoriti za pobedu na izborima u Prištini
Fontana želja
„Nije ključno pitanje kada će da se nastavi dijalog, već da li će neko u Prištini da razume da oni nisu Bogom dani da očekuju da odbiju ono što je u njihovoj željoteci, u njihovoj fontani želja, već da morate da razgovarate da postižete kompromis. Ja tu želju kod njih ne vidim“, kazao je Aleksandar Vučić, govoreći o prištinskoj vlasti.

Kod stranaka koje, kako kaže, prema istraživanju treba da pobede, a to je Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Haradinajeva AAK sa kojom bi LVV išao u koalicijiju, Vučić kaže da sem želje za stvaranjem Velike Albanije, ne vidi ništa drugo što bi moglo da dve strane približi ozbiljnom dijalogu.

Srpskoj opoziciji – Mnogo pametniji kada ćute

Na opasku Mlađana Đorđevića, lidera opozicionog Pokreta „Oslobođenje“ da je „sramno i skandalozno“ to što srpska vlada i RTS pozivaju srpske građane da glasaju na „nelegalnim“ kosovskim izborima kojima se direktno daje legitimitet nezavisnosti Kosova, Vučić kaže:

„Znate, ja ne nosim značku koju sam kupio na pijaci da predstavljam neku drugu zemlju. Ja nosim srpsku zastavu i srpski grb u srcu a sve druge poštujem“.

Posle opaske na račun belogardejske ruske značke koju Đorđević nosi na reveru, nekadašnjeg savetnika Borisa Tadića optužio je za ćutanje „kada su nam spaljivali crkve i rušili krstove sa naših crkava od Podujeva do Prizrena“, te radio na tome da postavi granicu na Jarinju i Brnjaku. Takođe je ćutao kada je donešena presuda međunarodnog suda pravde „na najgluplje pitanje koje smo mogli postaviti“, kojom je dat legitimitet kosovskoj nezavisnosti, još jednom je spočitao sadašnji predsednik što vidi kao greške prošle vlasti.

„Mnogo je pametniji kada ćuti i on i oni sa kojima to radi, kada se neko bori da ispravi makar deo gluposti koji su on i njegovi pajtosi napravili“, dodao je Vučić.

Kazavši da pored njega stoji jedan od srpskih generala koji je učestvovao u odbrani naše zemlje, Vučić kaže:

„A što mislite, narod na Kosovu ne zna ko štiti njegove interese?! Vi mislite da oni koji su se borili za naš narod ne znaju?! Nego znaju oni koji su sve naše interese predali i prodali, pa će da mi sole pamet danas, pošto su stekli naknadnu pamet, ali ako ja mogu da zamolim, meni ti ljudi nisu naročito važni.“
„Kosovo – Izrael“ – nismo srećni zbog toga ali to otvara druge perspektive

Za uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i Kosova danas, Vučić kaže da je to očekivano, uz opasku da su taj sporazum pravili Albanci i Amerikanci, dok su se Srbi borili protiv toga, a za potpisivanje posebnog sporazuma sa Amerikancima.

„Nego smo pravili svoj sporazum jer nismo hteli to da podstičemo. Naprotiv. Želeli smo da podstaknemo Izrael da to ne uradi. Izrael je izabrao naravno da im je Amerika najvažnija. To neće sjajno uticati na naše odnose. Nimalo nismo srećni zbog toga ali to otvara neke druge perspektive o kojima ne bih ovog puta da govorim“, kazao je predsednik.

Ipak, nagovestio je sledeće: „Pokušajte da među muslimanskim zemljama sada pronađete neku zemlju koja će da prizna nezavisno Kosovo, ja vam kažem nećete naći nijednu kako god da je tražite“.

Srbija će sačekati da vidi da li će Priština ispuniti svoj deo obaveza iz ovog sporazuma. To je za Vučiča, pre svega: da se pravi pruga Priština-Merdare, a ne preko Kosovske Mitrovice

„Trikovi“ Prištine
„Jer ceo trik je u tome da oni hoće da uzmu, da vam ja otkrijem sve njihove trikove, za to su se i osećali poraženim u Vašingtonu…oni hoće da prave preko severnog Kosova, Kosovske Mitrovice, Zvečana i Leposavića, da prave prugu sa Kraljevom i Raškom da bi nam uzeli srpske železnice na severu Kosova i da je to mnogo važno za konekciju sa severnom Srbijom“.
Pruga ne preko severnog Kosova da Albanci ne uzmu srpsku železnicu, Gazivode da se podeli jer ga Srbi sada nemaju

Srbija je zato u Vašingtonu zatražila i put i prugu Priština-Merdare, za šta, kako dalje tvrdi Vučić, Albanci nisu bili zainteresovani.

Kada je u pitanju jezero Gazivode, Vučić otkriva da je video kako se Metju Palmer „mnogo upirao“ da se što pre završi taj deo sporazuma između Prištine i Vašingtona.

„Pa pošto se upirao, znam da je bio protiv sporazuma svojevremeno u Vašingtonu, nema problema, sad ćemo da vidimo genije, da to podelimo – energetske resurse, jer mi imamo sada ništa od Gazivoda. Sve od kad su ovi stručnjaci koje ste malo pre pomenuli vladali Srbijom, mi imamo nulu sa Gazivodama“, kazao je Vučić.

„Osim toga da se kupamo na Gazivodama i još ponešto da snabdemo u Zubin Potoku i na Severu, mi ništa od toga nemamo. E, aj sad da vidimo kako ćemo lepo da podelimo te energetske resurse u skladu sa Vašingtonskim sporazumom, da vidimo hoćete li to da poštujete“.
U mini Šengenu Srbi da se slobodno kreću sa kojom god hoće ličnom kartom

Sledeća tema koju je spomenuo u razgovoru sa Bojanom Dacovićem sa TV Pinka koji prati predsednikovu posetu u Parizu, je „ulazak u Mini šengen“, važan za, kako je to predstavio, Srbe sa Kosova.

Kaže da je to pitanje „najvažnije“, to jest ono što će Srbima iz svih krajeva u kojima žive na Kosovu i Metohiji, prema njegovim rečima večeras, omogućiti da se sa ličnom kartom kojom god hoće slobodno kreću.

„Ipak ono što je najvažnije je da vidimo kad ćete da uđete u Mini šengen, da bi Srbi mogli da ulaze sa ličnom kartom kojom hoće na teritoriju Kosova i Metohije i obrnuto. Dakle, i vi s čim god hoćete, na teritoriju centralne Srbije, ali da nas više ne onemogućavate“, dodao je srpski predsednik, nabrojavši mesta iz kojih Srbi treba da se slobodno kreću.

Opširnije o razgovorima Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona čitajte u posebnoj vesti:

Makron: Jedino rešenje – ono koje prihvataju obe strane, hvala Vučiću na inovativnim predlozimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.