Stano: Ambasade zemalja EU treba da budu u Tel Avivu, Kosovo ne bi trebalo da podriva evropsku perspektivu

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Evropska unija reagovala je nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela i najave Kosova da otvara ambasadu u Jerusalimu.

U izjavi za Kallxo, Peter Stano, portparol spoljne politike EU, rekao je da je stav EU da ambasade zemalja EU treba da se nalaze u Tel Avivu.

“Stav EU o uspostavljanju ambasada u Jerusalimu je jasan, u skladu sa rezolucijom Saveta Bezbednosti iz 1980. godine kojom se pozivaju sve članice UN-a da presele svoje ambasade u Tel Aviv. Sve ambasade država članica EU, kao i delegacija EU u Izraelu se nalaze u Tel Avivu”, rekao je on.

Upitan koje bi mere EU mogla da preduzme protiv Kosova ako se ambasada otvori u Jerusalimu, a ne u Tel Avivu, Stano je kazao da Kosovo ne bi trebalo da podriva evropsku perspektivu.

Kosovo je identifikovalo integraciju u EU kao strateški prioritet. „EU očekuje da Kosovo deluje u skladu sa ovom opredeljenošću tako da njegova evropska perspektiva ne bude narušena“, rekao je on.

Danas su Kosovo i Izrael uspostavili diplomatske odnose, najavljujući otvaranje ambasade u Jerusalimu.

4. septembra u Vašingtonu, Kosovo i Srbija postigli su sporazum o ekonomskoj normalizaciji.

U sporazumu, koji je potpisan u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, se između ostalog kaže da bi Kosovo i Izrael trebalo da se dogovore o tome da se uzajamno priznaju i da će Srbija svoju ambasadu iz Tel Aviva preseliti u Jerusalim.

Nekoliko dana kasnije, 7. septembra, Peter Stano, portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, izrazio je „ozbiljnu zabrinutost i žaljenje“ zbog upozorenja: „Nijedna ambasada EU nije u Jerusalimu“.

Ni kancelarija Delegacije EU u Izraelu nije u Jerusalimu. „Budući da su i Kosovo i Srbija izrazili posvećenost evropskim integracijama, kao strateški cilj, moraju da se ponašaju na ovaj način“, kazao je.

EU i dalje smatra status Jerusalima pitanjem oko kojeg postoje neslaganja između države Izrael i palestinskih vlasti.

Otkako su SAD 2017. godine odlučile da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela i na osnovu ove odluke o premeštanju ambasade u Jerusalim, nijedna država iz EU nije sledila takav korak.

EU takođe očekuje da zemlje kandidati, koje su u procesu pridruživanja EU, svoje stavove usklade sa spoljnom politikom EU.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.