Makron: Jedino rešenje – ono koje prihvataju obe strane, hvala Vučiću na inovativnim predlozima

Vučić Makron
FOTO: Printscreen/RTS

„Biću uz vas da napredujete u normalizaciji odnosa i težnji da se izgradi mir i stabilnost u regionu”, poručio je predsednik Francuske, Emanuel Makron nakon sastanka sa predsednikom Srbije, a na kojem se kao prva tema našla odnos Beograda i Prištine i rešavanje kosovskog pitanja.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić od juče boravi u Francuskoj. Danas se sastao sa Emanuelom Makronom nakon čega su se dvojica predsednika obratila medijima.

Makron je danas najavio svoje veće angažovanje u rešavanju kosovskog pitanja.

“Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem o pregovorima Srbije i Kosova, to su važni pregovori koji se vode pod nadležnošći EU i želim ovde još jednom da istaknem i da dam podršku Francuske specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku“, poručio je Makron, uz naznaku da podržava i nemačku kancelarku, Angelu Merkel „na ličnom planu“.

Makron je dodao da je pratio dešavanja na Kosovu tokom prethodne godine, a da će, nakon izbora zakazanih za 14. februar, takođe razgovarati i sa novim kosovskim premijerom.

Podržao je spremnost predsednika Srbije i „rizik koji je preduzeo“ predlaganjem, kako je rekao, inovativnih rešenja.

„Jedina rešenja koja mogu dovesti do napretka po ovom pitanju – jako intimnoj temi za Vašu zemlju (Srbiju), su ona koja su prihvaćene sa obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti da konačno rešimo ovo ključno pitanje u srži naše Evrope“, poručio je Markon.

Takođe je izrazio podršku svima koji žele da unaprede odnose Beograda i Prištine.

„Biću uz vas da napredujete po pitanju normalizacije odnosa i težnji da se izgradi mir i stabilnost u tom regionu”, zaključio je Makron, uz naznaku da zna da je to krajnji cilj i predsednika Srbije.

Vučić je iz Pariza najavio da će i u nastavku posete razgovarati sa francuskim predsednikom, po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

“To nije lako pitanje“, poručio je Vučić, te dodao da je mišljenja da bi svi trebalo da se maksimalno uključe kako bi se postiglo kompromisno rešenje za obe strane.

„Za sada to nije bio slučaj, ja sam uvek bio spreman da saslušam predsednika Makrona i njegove inovativne ideje kako bi se videlo šta možemo da uradimo kako bi se približili rešenju“.

Vučić je kazao da će predsedniku Francuske predstaviti platformu za dijalog, te dodao da je uvek spreman da iskreno i potpuno otvoreno razgovara.

„Nadamo se da ćemo uz vođstvo predsednika Makrona moći da uradimo nešto u narednom periodu”, rekao je Vučić.

Vučić je najavio još sinoć da će u četvrtak podneti izveštaj vladi Srbije o razgovorima koje će voditi u Parizu u vezi sa KiM-om, ali i poručio da u susret francuskom predsedavanju EU 2022. godine, Francuska želi da vidi „određene rezultate“ po ovom pitanju.

Danas je uoči sastanka sa Makronom najavio da će sa njim voditi otvoren razgovor u cilju pronalaženja kompromisnog rešenja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.