CIK posle glasanja: Nisu potvrđene liste LVV, NISMA i AAK, potvrđeni Srpska lista, PDK, LDK…

Posle maratonske sednice CIK-a u Prištini i odbijanja LVV, NISMA-e i AAK da zamene deo spornih kandidata za poslanike na svojim izbornim listama, među kojima je i Aljbin Kurti, glasanjem je kasno večeras u CIK-u odlučeno da se ove liste ne potvrde. Ostale stranke koje su takođe imale sporne kandidate potvrđene su nakon što su prethodno zamenile ove kandidate. Sada teče rok od 24 sata za podnošenje žalbi Veću za žalbe i pritužbe. AAK i NISMA su već najavile žalbe ali i uverenje da će se ipak naći na izborima 14. februara.

Kosovska centralna izborna komisija usprotivila se preporuci Kancelarije za registraciju i verifikaciju političkih subjekata koju je donela ranije danas da CIK ipak prihvati 47 spornih kandidata za poslanike koji dolaze iz više stranaka, a koje je CIK prethodno označio kao sporne da učestvuju na izborima zbog toga što su pravosnažno osuđeni u poslednje tri godine.

Preporuku Kancelarije za registraciju i verifikaciju stranaka da se ovi kandidati ipak prihvate je predsednica CIK-a protumačila kao nejasnu, a u jednom trenutku u toku popodnevnog nastavka sastanka CIK-a pokrenuta je i inicijativa da se glasa i o samoj preporuci.

Pre nego da CIK konačno večeras glasa i za to koja izborna lista će i definitivno biti potvrđena, glasalo se i o načinu glasanja – da li glasati za kompletnu listu, ili pojedinačno, kako je glasom više nadjačano, dok se LVV usprotivio i ovom glasanju.

CIK, dakle, nije verifikovao liste Samoopredeljenja, AAK, kao ni NISMA-e, niti su Samoopredeljenje i NISMA, sa druge strane, zamenile sporne kandidate – LVV ukupno njih pet, među kojima je i Aljbin Kurti, a Socijaldemokratska inicijativa 12 spornih kandidata od ukupno 110.

Lista AAK verifikovana je sa 11 glasova kao politički subjekt, ali lista ipak nije potvrđena.

Verifikovane su liste PDK, LDK i Srpska lista, koje su prethodno zamenile svoje kandidate protiv kojih su postojale pravosnažne presude.

Kancelarija za registraciju političkih subjekata i verifikaciju je saopštila prethodno da se od 47 kandidata sa pravosnažnim presudama, 21 njih povuklo iz ovih političkih entiteta, među kojima su LDK, PDK, Srpska lista i Ujedinjena romska partija.

Direktor ove kancelarije Il Bulješkaj (Yll Buleshkaj) potvrdio je još ranije danas da LVV i NISMA, međutim, nisu zamenili svoje kandidate. Tako je ostalo prvobitnih 26 kandidata sa pravosnažnim presudama u protekle tri godine, među kojima i Aljbin Kurti.

S druge strane, član CIK-a Sami Kurteši (Sami Kurteshi) optužio je Valjdete Daku da je zajedno sa PDK i LDK izvršila pritisak na Kancelariju za registraciju i verifikaciju stranaka, nakon predloga da CIK ipak prihvati liste onakve kakve su predate. Kurteši je zatražio još jednom potvrdu celih lista kandidata, na čemu do kraja insistira LVV.

Valjdete Daka je, međutim, kazala da je posle sastanka CIK-a, ona zatražila i dodatni odgovor od kosovskog sudskog veća da i ono potvrdi saznanja koja ima CIK o tome da je 47 kandidata sa pravosnažnim presudama donetim u poslednje tri godine, što se i dogodilo, prema njenom svedočenju.

“Obaveštavam vas da je verifikacija kandidata urađena u skladu sa podacima centralnog registra o krivičnim delima u sekretarijatu CIK-a. U ovoj bazi podataka registrovane su sve krivične kazne sa konačnim presudama“, navedeno je u pisanoj izjavi koju je pročitala Daka na konferenciji. 

Ona je dodala da je potvrda stigla i sa sudske strane da su ti podaci tačni.

6 protiv glasanja za kompletnu listu, već za pojedinačno glasanje za svakog kandidata
Duža rasprava u delu sastanka CIK-a koji se prenosio javno, gotovo četiri sata večeras, vodila se o tome da li da CIK glasa pojedinačno za predložene kandidate ili u paketu, dok je LVV ostao pri stavu da se o kandidatima ne glasa i da liste ostanu.
Za preporuku Kancelarije za registraciju i verifikaciju političkih subjekata da predložene izborne liste kandidata za poslanike treba da idu u kompletu, odnosno da svih 47 predloženih kandidata ostane, glasalo je pet članova CIK-a, a protiv je bilo 6, među kojima i predsednica CIK-a, Valjdete Daka.
Upravo ovo glasanje je pokrenulo još jednu raspravu unutar članova CIK-a, a jedan od predloga je bio da se ponovo glasa, ali sada za predlog koji je kancelarija za registraciju i verifikaciju donela ranije danas, a što podržava LVV.

Dok je CIK odlučivao o sertifikaciji političkih subjekata, tj. sudbini 47 kandidata koji imaju problema sa zakonom, u medijima se pojavila fotografija na kojoj kosovska policija „čuva“ zgradu u kojoj se nalazi CIK, uz oglašavanje Samoopredeljenja koje je zatražilo objašnjenje za to.

FOTO: Gazeta Express
Šta se događalo danas i prethodnih dana

Događaj koji je obeležio raspravu u CIK-u tokom prvog dela bila je preporuka Kancelarije za registraciju političkih stranaka i verifikaciju da CIK verifikuje sve prijavljene kandidate za poslanike, uključujući i lidera Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija.

Ovakav predlog predstavnici Kancelarije za registraciju političkih stranaka izneli su zbog, kako su naveli, nejasnoća u tački „q“ člana 29. Zakona o izborima, tačke kojom se zabranjuje osobi koja je osuđena u poslednje tri godine da se kandiduje za poslanika.

Kancelarija nije u potpunosti razjasnila tačku ‘q’. Iz tog razloga naša kancelarija je odlučila da overi spisak onakav kakav jeste, a ako ima žalbi, mogu da se žale. Svi subjekti ispunjavaju kriterijume. Postoje kandidati koji mogu da imaju probleme. Kancelarija nije mogla da potvrdi njihove probleme. Imali smo sumnje. To je inkluzivan pristup jer nemamo kapacitet da tačno procenimo da li kandidat može da ima probleme“, ovako glasi razjašnjenje Kancelarije za registraciju političkih stranaka.

Na ovakav pokušaj tumačenja, kako prenosi Koha, reagovala je predsednica CIK-a, Valjdete Daka: „Imamo preporuku koja zapravo ne objašnjava da li ti kandidati ispunjavaju kriterijume ili ne. Iz ove preporuke nije jasno ko ispunjava a ko ne“.

Sastanak je u međuvremenu odložen za popodne kako bi se sačekala dodatna dokumentacija Kancelarije za sertifikaciju političkih partija, jer, kako je predsedavajuća CIK-a izjavila, nekoliko članova CIK-a nije uvereno da je takva preporuka zasnovana na zakonu. Sednica je prekinuta na dva sata, da bi CIK „dobio dokumenta iz šest institucija u vezi sa ispunjavanjem uslova iz Zakona o izborima“.

Daka je potom saopštila da će CIK konačnu odluku o proceni za overu kandidata za poslanike doneti u 17 i 30, a upravo je taj deo sednice prenošen javno.

I ovome su se usprotivili predstavnici Samoopredeljenja i zahtevali da se odmah donese odluka i to u skladu sa preporukom Kancelarije za registraciju.

Međutim, čak i pre donošenja konačne odluke, predstavnici LVV saopštili su da neće prihvatiti odluku CIK-a ukoliko se njom zabrani učešće na izborima predsedniku ove stranke i drugima koji su osuđeni u prethodne tri godine.

„Iako je na prošlim izborima konstatovano da CIK nema pravo nikome da uskrati kandidaturu, ako ne postoji odluka po kojoj se oduzima pravo na kandidovanje, danas izražava spremnost da ne overi kandidaturu kandidata Pokreta samoopredeljenja iako niko od njih nema odluku koja izričito negira to pravo!“ – rekao je portparol ove stranke Krieziu.

On je samo ponovio tumačenje koje se moglo čuti i prethodnih dana od predstavnika LVV, kao i dela javnosti, kao što je kazao sinoć i Haki Abazi iz Samoopredeljenja. Daka i CIK su dozvolili Kurtiju i drugima da se kandiduju 2019. i tada nisu protumačili zakon na isti način kao 2021. godine, kazao je bivši potpredsednik kosovske vlade u mandatu pod Kurtijem.

S druge strane, Daka se već nekoliko puta za poslednjih par dana požalila na pritisak i pretnje, a rekla je čak u jednom trenutku i da bi sve bilo drugačije da nije žena. Najglasniji u kritikama je bio član predsedništva LVV Gljauk Konjufca koji je prvo optužio Daku za „devijaciju“ procesa, da bi danas naveo u svojoj objavi na Fejsbuku da je Daka na čelu plana zaustavljanja Aljbina Kurtija i LVV od učešća na izborima.

„Ukoliko političko telo CIK-a preklopi profesionalnu kancelariju za sertifkaciju to će ultimativno potopiti nezavisnost ove institucije zajedno sa demokratijom i ljudskim pravima“, napisao je Konjufca u pauzi sastanka CIK-a.

Problem uoči vanrednih kosovskih izbora koji potresa deo političkih stranaka, na čelu sa Samoopredeljenjem, jeste nova procedura Centralne izborne komisija za ove izbore – provere podobnosti kandidata, kojom se ocena podobnosti traži od ukupno šest kosovskih institucija, među kojima je i Sudski savet Kosova. Tako je 47 kandidata sa izbornih lista političkih subjekata registrovano sa pravosnažnim presudama, što ih sprečava, prema ovoj odluci da se nađu na izbornim listama.

Kako je na konferenciji za štampu pre dva dana potvrdio portparol CIK-a, Valjmir Eljezi, tih 47 od preko 1.000 kandidata prijavljenih za poslanike pravosnažno su osuđeni u poslednje tri godine.

Među njima su i Aljbin Kurti, kao i Donika Kadaj-Bujupi, Aljbulenu Hadžiu i Fatona Topalija, a zbog korišćenja suzavca u Skupštini Kosova 2015. godine.

Nova procedura uvedena je nakon odluke kosovskog Ustavnog suda o neustavnosti glasa osuđenog poslanika Etema Arifija u prethodnom sazivu, kojom se navodi da kandidatu za poslanika koji je u poslednje tri godine pravosnažno osuđen, ne može biti odobrena kandidatura za poslanika.

Na današnjem sastanku saopšteno je iz CIK-a da se oko 13.000 građana koji žive u inostranstvu odazvalo na telefonski poziv za registraciju u procesu glasanja.

Poručili su da se za glasanje prijavilo 15.672 ljudi, od kojih 2.460 nije javilo na telefon.

„Trenutno postoji 134.138 neotvorenih imejlova za koje mislimo da će biti obrađeni u narednim danima. Povećali smo kapacitete sa osobljem. Provera se vrši u objektu u kome se vrši služba za glasanje. U Centru za brojanje i rezultate povećali smo kapacitete za obradu podataka“, rečeno je na sastanku.

Usled medijskih napisa da Kurti koji je predvodnik liste Samoopredeljenja najverovatnije neće biti potvrđen kao kandidat za poslanika, čelnici ove stranke već danima upućuju snažne kritike na račun CIK-a i Valjdete Dake, koju optužuju za nameru da politički eliminiše Aljbina Kurtija“.

U međuvremenu su se oglasili EU, nemačka, američka i italijanska ambasada u Prištini koji su zatražili od svih da se ne mešaju u rad CIK-a i sačekaju konačnu odluku.

Hoti za Kurtija i Konjufcu: Ti ljudi predstavljaju opasnost po demokratiju

Haki Abazi zahteva da Valjdete Daka podnese ostavku na članstvo u CIK-u

EU, nemački i američki ambasador apelovali na sve da se ne mešaju u rad CIK-a

Kurti: Lista kandidata za poslanike se ne menja, CIK pozvao stranke da se uzdrže od pretnji, Hoti na poštovanje odluke o podobnosti kandidata

Kurtiju neće biti dozvoljeno da se kandiduje za poslanika

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.