IPŽP primio više žalbi u vezi sa odlukom CIK-a da odbije da potvrdi kandidature pojedinim kandidatima za poslanike

Izborni panel za žalbe i predstavke
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Izborni panel za žalbe i predstavke kosovske Centralne izborne komisije primio je danas više žalbi na proces verifikacije poslaničkih mandata, saopštio je Mulj Desku (Mul) iz IPŽP-a, piše Koha. Šest žalbi odnose se na jučerašnju odluku CIK-a da odbije da odobri kandidaturu pojedinim kandidatima za poslanike. Žalbe su, između ostalih, podneli Samoopredeljenje, AAK i NISMA.

Pored Alijanse za budućnost Kosova koja se žalila zbog toga što nije odobrena kandidatura osobama sa njihove liste, IPŽP-u se zbog neodobravanja jednog kandidata za poslanika sa njihove liste žalila i Demokratska partija Aškalija na Kosovu.

Žalbu je predala i Aškalijska partija za integraciju, a jedna od njih takođe se odnosi na odbijanje verifikacije kandidature njenog člana – Ćazima Rahmanija (Qazim Rrahmani).

Najzad, u ime svog kandidata za poslanika, Muhameta Aljija Merđulara (Muhamet Ali Mergjullar) žalila se i partija PREBK.

Socijaldemokratska unija Dude Balje, žalila se zbog učešća kandidatkinje iz albanske zajednice na njihovoj listi.

Žalbu predala i NISMA

Kako su potvrdili rano popodne, žalbu zbog odbijanja kandidature za poslanike pojedinim kandidatima IPŽP podnela je i NISMA Fatmira Ljimaja.

Poručuju da su posvećeni potpunom poštovanju pravila i zakona ali:

„NISMA je ispunila sve kriterijume za potvrdu učešća na vanrednim izborima za Skupštinu Republike Kosovo, zakazanim za 14. februar 2021 i prijavila se u skladu sa rokovima i procedurama predviđanim zakonom i to navode stručna tela CIK.“

Očekuju da će IPŽP“ ispraviti ovu pogrešnu odluku“ CIK-a i potvrditi listu kandidata za poslanike ove partije

„Uvereni smo da će glas NISMA i dalje biti snažno prisutan u Skupštini Kosova u odbrani nacionalnih vrednosti,“ poručuju na Fejsbuku.

Nekoliko minuta pre isteka roka za žalbe, žalbu zbog nepotvrđivanja njihove liste je podnelo i Samoopredeljenje, potvrdio jeza Kohu Mulj Desku.

Nastavljaju se međusobne optužbe Kancelarije za verifikaciju i CIK-a

Jutros je portparol kosovske Centralne izborne komisije, Vlajmir Eljezi potvrdio da su svi kandidati čija je verifikacija odbijena, obavešteni o razlozima za odbijanje.

“Jedan od razloga je to što je preporuka Kancelarije za registraciju političkih partija i verifikaciju bila u potpunosti u suprotnosti sa članom 29. stavom ‘Q’ Zakona o opštim izborima i informacija Sudskog saveta Kosova o licima koja su osuđena pravosnažnom presudom u poslednje tri godine“, rekao je Eljezi KosovaPress-u.

Eljezi tvrdi da je Kancelarije za registraciju političkih partija, kao i još 10 drugih institucija tražila pojašnjenje Sudskog saveta Kosova u vezi sa tačkom “Q”.

„Stavovi A, P i Q u članu 29 navode da kandidat ne može biti lice koje je: a) sudija ili tužilac na Kosovu ili negde drugde; p) odlukom suda lišeno prava da bude kandidat; i q) pravosnažnom sudskom presudom u poslednje 3 godine proglašeno krivim za krivično delo“, navodi on dodajući da je Sudski savet Kosova u odgovoru ovoj kancelariji dostavio imena 47 kandidata koji imaju pravosnažne presude za krivična dela u poslednje tri godine, rekao je Eljezi, javlja KosovaPress.

Eljezi, koji kao i predsednica CIK-a, Valjdete Daka, navodi da je preporuka Kancelarije za verifikaciju u suprotnosti sa zakonom i informacijama koje su dobili iz SSK, podseća da svi kandidati kojima je kandidatura odbijena, imaju pravo žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke.

IPŽP prima žalbe danas, a za odluku će imati rok od 72 sata.

Hoti o LVV: Poludeli od pomisli na vlast

Jučerašnje izjave predstavnika LVV o CIK-u oštro je danas osudio kosovski premijer Avdulah Hoti, poručivši čak i da neće dozvoliti da ljudi poput onih u Samoopredeljenju, dođu na vlast.

Optužio ih je i da su „poludeli samo od pomisli da mogu doći na vlast“.

„Već vide sliku da bi mogli doći na vlast, ali neće to gledati, garantujem vam. Samo zbog te slike koja im se priviđa noću pred očima, mogućnosti da dođu na vlast, stali su za vrat CIK-u kao nezavisnoj instituciji i žele da je izlude, prete, ucenjuju i čine sve što mogu. Ne zaslužuju oni da dođu na vlast. Nikada, nijednom. I mi ćemo se postarati da oni ne dođu na vlast“, proučio je on danas glasačima u Peći, prenosi Koha.

Povezani članci:

CIK posle glasanja: Nisu potvrđene liste LVV, NISMA i AAK, potvrđeni Srpska lista, PDK, LDK…

Samoopredeljenje: Daka marioneta u rukama kumova, uskoro kraj nelegalnim akcijama

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.