Donald Tramp, Kurtijev militant, zlostavljač – nižu se kritike na račun Osmani

Foto: Fejsbuk

Vest je ažurirana

„Ona nije pozvana da zastupa interes stranke“, poručila je predsedavajućoj CIK-a Valjdeti Daki vršiteljka dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani.

Poruku je poslala iz kabineta predsednika, okružena simbolima te kosovske institucije preteći da upotrebi svoje ustavne i zakonske nadležnosti kako bi sačuvala integritet CIK-a.

Odluka kojom je kosovska predsednica, međutim, bila nezadovoljna, odnosila se na odbijanje CIK-a da overi one liste političkih stranaka koje su i nakon obaveštenja da na njima ima kandidata koji su pravosnažno osuđeni zbog izvršenja krivičnog dela u poslednje tri godine te da zbog toga njihova kandidatura ne može biti potvrđena, odbili da te kandidate uklone sa liste ili ih zamene drugim kandidatima.

Na jednoj od tih lista, na listi Samoopredeljenja upravo je i Osmani.

Ovakav nastup Osmani u ime institucije kosovskog predsednika, izazvao je niz negativnih reakcija u Prištini.

Kao Tramp napada institucije

„Vršiteljka dužnosti predsednika, Vjosa Osmani se ponaša kao Donald Tramp i nastavlja da napada Centralnu izbornu komisiju“, poručio je portparol PDK (Avni Bytyçi) na Fejsbuku.

„Prirodno je da ona ne može da brani instituciju kada je i sama deo orkestriranog napada,“ rekao je on.

Oglasio se i njen bivši lider, Isa Mustafa.

„Ona pod maskom vršioca dužnosti predsednika vrši zlostavljanje i buni se radi svojih partijskih interesa u LVV. Nedopustivo je i sramotno da vršilac dužnosti predsednika preti nezavisnim institucijama. Oakvo ponašanje vršiteljke dužnosti kosovskog predsednika danas, treba da alarmira na ponašanje Samoopredeljenja i izazove brigu za demokratiju i državu Kosovo. Ovakvim ponašanjem ona ne zaslužuje ni sat vremena da bude u Predsedništvu“, izjavio je lider LDK, javlja Koha.

Ugrozila integritet Kancelarije predsednika

Osmani je kritikovao i bivši savetnik Hašima Tačija, Adilj Behramaj.

U objavi na Fejsbuku je kritikovao Osmani da sama nema integritet.

„Da je znala šta je integritet, uopšte se ne bi kao v.d. predsednika mešala u unutrašnje poslove Centralne izborne komisije, jer je to otvoreni sukob interesa, jer je ona deo nepotvrđene liste Pokreta Samoopredeljenje“.

Dodaje svoju ocenu da ona, međutim, nije mogla da „odbije svog tutora“.

„V.d. predsednika bi u tom obraćanju trebalo da pozove političke subjekte da slede institucionalne puteve, a ne da preti otkazom čelniku nezavisne institucije,“ napisao je on optužujući je da je ugrozila integritet Kancelarije predsednika.

Njena borba za ženska prava ružna obmana

Kritike je dobila i od ljudi van političkih stranaka. U izjavi za Gazetu Express, analitičar Fitim Saljihu ponašanje Osmani je opisao kao ponašanje „Kurtijevog militanta, a ne v.d. predsednika“.

„To je opasan standard. Nikada u istoriji Kosova predsednik ili v.d. predsednika nije otvoreno pretio CIK-u“, rekao je dodajući da je njeno obraćanje „autoritativna pretnja CIK-u“.

„Vjosa Osmani je pokazala da je njena borba za ženska prava samo mehur i ružna obmana. Koristila je rodnu viktimizaciju da bi vodila svoju političku borbu protiv LDK. A u trenutku kada su njene kolege iz LVV napale ženu, ona je ćutala do večeras. Večeras je zadala novi udarac ženi koja vodi nezavisnu instituciju. To znači da su i ideal podele vlasti i nemešanje u rad nezavisne institucije i ideal zaštite žena aktivnih u javnom životu, pali u vodu suočeni sa fascinacijom i obožavanjem njenog novog lidera Aljbina Kurtija“.

V.d. predsednika da se ne meša u političke rasprave

Zabrinutost zbog dešavanja u vezi sa potvrđivanjem lista danas je, po drugi put, iskazala i koalicija nevladinih organizacija za posmatranje izbora Demokratija na delu.

„Demokratija na delu ponavlja da je neophodno da v.d. predsednika Kosova vrši svoje ustavne funkcije, uprkos činjenici da je ujedno i deo izborne trke, da se ne meša u političke rasprave i da održava duh ove institucije kao predstavnika jedinstva građana. Očekujemo od v.d. predsednika da raspravu usmeri ka postizanju političkog jedinstva i pronalaženju zajedničkog jezika, garantujući ustavno funkcionisanje institucija. DND naglašava da je put prava onaj koji bi svaka institucija trebalo da sledi u rešavanju svojih pritužbi“, navodi se dalje.

Ekspert za ustavno pravo, Mazlim Baraljiu (Mazllim Baraliu), s druge strane za televiziju T7 je rekao da postojećim aktima nije eksplicitno objašnjeno da li uopšte v.d. predsednika može da smeni predsedavajuću CIK-a, iako to jeste nadležnost predsednika, ali onog izabranog regularnim putem.

Povezani članci:

Ako se ponove situacije kao ona od juče, moraću da zaštitim integritet CIK-a

IPŽP primio četiri žalbe u vezi sa odlukom CIK-a da odbije da potvrdi kandidature pojedinim kandidatima za poslanike

CIK posle glasanja: Nisu potvrđene liste LVV, NISMA i AAK, potvrđeni Srpska lista, PDK, LDK…

Samoopredeljenje: Daka marioneta u rukama kumova, uskoro kraj nelegalnim akcijama

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.