Ako se ponove situacije kao ona od juče, moraću da zaštitim integritet CIK-a

Foto: Fejsbuk

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vršiteljka dužnosti predsednika Vjosa Osmani kritikovala je Centralnu izbornu komisiju, posebno njenu predsedavajuću Valjdetu Daku.

U obraćanju je rekla da će, ukoliko se dogodi da se stranke i građani, prema njenim rečima, ponovo suoče sa onim što se dogodilo u petak, kada neke stranke nisu overene, biti prinuđena da preduzme sve mere u skladu sa odgovornostima koje ima, a koji su predviđene Ustavom.

„Biću u obavezi da preduzmem sve mere za zaštitu integriteta CIK-a i ovog izbornog procesa, kako je to predviđeno Zakonom o izborima i Ustavom zemlje. Održavanje slobodnih izbora je preduslov za demokratsko funkcionisanje zemlje. Stoga, svi zajedno moramo proći ovaj test demokratije sa verom i razboritošću“, rekla je Osmani.

Ona je kritikovala predsedavajuću Daku navodeći da ona nije pozvana da zastupa interese stranke i postavlja zamke drugim partijama.

Prema Ustavu, predsedavajućeg CIK-a imenuje predsednik države. To je predviđeno članom 139. tačka 3. Predsedavajući CIK-a bira se iz redova sudija Vrhovnog suda i sudova koji imaju apelacionu nadležnost.

CIK u petak nije odobrio liste nekih političkih subjekata, uz obrazloženje da se odluka zasniva na nedavnoj presudi Ustavnog suda, koja ne dozvoljava odobravanje kandidature osuđenima za različita krivična dela u poslednje tri godine.

Ova odluka uticala je i na LVV, pošto je njen lider Aljbin Kurti osuđen na uslovnu kaznu zbog bacanja suzavca u Skupštini.

Vjosa Osmani, sa svojom građanskom inicijativom, pridružila se LVV na izborima 14. februara.

Ni liste AAK, NISMA-e i nekih manjih stranaka nisu overeni. Mnogi od njih danas su podneli žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke.

Povezani članci:

IPŽP primio četiri žalbe u vezi sa odlukom CIK-a da odbije da potvrdi kandidature pojedinim kandidatima za poslanike

CIK posle glasanja: Nisu potvrđene liste LVV, NISMA i AAK, potvrđeni Srpska lista, PDK, LDK…

Samoopredeljenje: Daka marioneta u rukama kumova, uskoro kraj nelegalnim akcijama

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.