Indija odbila vize kosovskim bokserkama

Olimpijada Kosovo
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Nakon odluke španske vlade da ipak dozvoli sportskim delegacijama Kosova da se takmiče sa državnim obeležjima, stiže vest o odluci Indije da zabrani učestvovanje bokserki sa Kosova na predstojećem takmičenju, piše B92.

Kosovo je trebalo da učestvuje na predstojećem Svetskom seniorskom prvenstvu u boksu za žene, međutim, Bokserski savez Srbije potvrdio je za B92 da je Indija zapravo odbila vize ovim takmičarkama.

Indija je jedna od zemalja uz Rusiju, Kinu i Brazil koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kao ni Španija koja se zbog sopstvene situacije sa Katalonijom, koja teži ka nezavisnosti, protivi nezavisnosti Kosova.

Podsetimo, tokom nedavno održanog svetskog prvenstva u karateu u Španiji, takmičarima sa Kosova bilo je zabranjeno da koriste državne simbole.

Španska vlada je, međutim, juče donela odluku kojom se ukida ova zabrana, a nakon što je prethodno potpredsednik MOK-a Huan Antonio Samaran rekao da je nepriznavanje Kosova od strane Madrida prepreka za priređivanje velikih međunarodnih sportskih takmičenja u Španiji, odnosno nakon žalbe koju je uložio Olimpijski komitet Kosova.

U maju ove godine, kosovski karatisti nisu uspeli da učestvuju na Evropskom prvenstvu za seniore koje se održavalo u Novom Sadu. Reprezentacija Kosova tada je dva puta pokušala da pređe Merdare kako bi stigla u Novi Sad. Međutim, oba puta ulazak im je bio zabranjen i svoje putovanje završili su na Merdaru. Tada su iz Beograda i Prištine stigle različite informacije o tome šta se konkretno dogodilo. Karate savez Kosova uložio je tada žalbu Evropskoj karate federaciji.

Pročitajte još:

Španija prošle nedelje zabranila kosovska obeležja na svetskom prvenstvu, ove dozvolila

Kosovska zastava: Od Ankare, preko Notr Dama do Taškenta

Karatisti Kosova u Španiji bez obeležja i zastave: Umesto KOS, na kimonima WFK

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.