Karatisti Kosova u Španiji bez obeležja i zastave: Umesto KOS, na kimonima WFK

karate Kosovo
Foto: Koha Ditore

Karatisti sa Kosova na Svetskom prvenstvu u karateu koje se ove godine održava u Madridu od 5. do 11 novembra, učestvuju bez državnih obeležja. Odlukom španske vlade, takođe, je zabranjeno da se u hali gde se održava glavni događaj postavi zastava Kosova, javlja Koha Ditore.

Iako su ostali učesnici ovog takmičenja na poleđini kimona imali obeležja svojih država, karatistima sa Kosova natpis „KOS“ nije bio dozvoljen, već je na tom mestu pisalo WFK – Svetska karate federacija.

Međutim, kako Koha prenosi, reakcije sa Kosova povodom ove odluke španske vlade još uvek nije bilo.

Olimpijski komitet Kosova nije takođe dao javnu izjavu. Međutim, kako Koha saznaje, u Madridu je „postojala komunikacija između OKK i Međunarodnog olimpijskog komiteta povodom ovog pitanja“.

Takođe, i Karate federacija Kosova izabrala je da ne kaže ništa povodom ove oduke, dok je informaciju o tome da kosovska reprezentacija ima „nejednak tretman“ potvrdila tek nakon zahteva koji joj je Koha Ditore uputila.

Španija se oštro protivi nezavisnosti Kosova.

Istovremeno sa ovom vešću, kosovska zastava izložena je u susednoj državi Francuskoj, pred čuvenom katedralom Notr Dam, kao 20, a pored zastava 19 savezničkih država iz Prvog svetskog rata u očekivanju kosovske delegacije da zajedno sa saveznicima 11. novembra obeleže 100-godišnjicu završetka Prvog svetskog rata.

Međutim, tišine u javnosti nije bilo ovog maja, kada je Karate savez Kosova uložio žalbu Evropskoj karate federaciji, nakon, kako su tada naveli, zabrane da se njihovi karatisti takmiče na Evropskom prvenstvu za seniore koje se održavalo u Novom Sadu.

Reprezentacija Kosova tada je dva puta pokušala da pređe Merdare kako bi stigla u Novi Sad.

Međutim, oba puta ulazak im je bio zabranjen i svoje putovanje završili su na Merdaru.

Tada su iz Beograda i Prištine stigle različite informacije o tome šta se konkretno dogodilo.

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.