Kosovska zastava: Od Ankare, preko Notr Dama do Taškenta

Po prvi put srpska i kosovska takmičarka na pobedničkom postolju

Za mesec dana tri puta priča o kosovskoj zastavi, a danas, prvi put na pobedničkom postolju srpska i kosovska takmičarka zajedno. Predsednik Srbije u Ankari na otvaranju najvećeg aerodroma na svetu ‘skinuo’ zastavu Kosova, za vijorenje iste pred Notr Damom opomenuo opoziciju da kosovske zastave ima i na drugim mestima upitavši ljutito da li treba da uđe u Notr Dam, uzme šipku da je skine.

Reprezentativka Srbije u džudou Milica Nikolić osvojila je danas bronzanu medalju na Grand priju u Taškentu. Njena koleginica iz kosovske reprezentacije Distrija Krasnići osvojila je zlatnu medalju. Dve sportske reprezentacije – takmičari Srbije i Kosova su se danas po prvi put našle na pobedničkom postolju. Ovog puta , TANJUG, RTS, Srpski telegraf, Večernje novosti, Informer, itd. preneli su vest o obe takmičarke, kao i informacije o obe zastave, himne, uz fotografije, a pojedini i video snimke sa tačnom minutažom gde se može videti podizanje zastava.

Tako se za mesec dana aktuelizovala još jedna tema o kosovskoj zastavi, i to pred sutrašnju ceremoniju u Notr Damu.

B92 je, javljajući o ovoj vesti danas, za razliku od drugih srpskih medija, za Kosovo upotrebio zvezdicu, odnosno fusnotu.

„Naša zastava se visoko vijori na grand priju u džudou u Taškentu. Zahvaljujući našoj šampionki,“ tvitovao je kosovski olimpijski komitet.

„Organizator je, prema propisima, sa razglasa pustio himnu tzv. države i pobednice Krasnići i podigao zastavu Kosova pored srpske, ali i mađarske i portugalske odakle su preostale dve osvajačice medalja,“ objavile su Večernje Novosti.

Štaviše, RTS objašnjava: „Džudisti sa Kosova imaju pravo da učestvuju na najvećim takmičenjima, jer je kosovski sportski savez članica Međunarodnog olimpijskog komiteta.“

„Nikolićeva nije smela da napusti postolje jer je džudo olimpijski sport i po preporuci MOK-a, Srbija bi snosila žestoke posledice da je došlo do napuštanja, što je ranije bio slučaj u nekoliko situacija. Postojala je pretnja isključivanja sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, ukoliko bi se napustilo postolje na kom je predstavnica tzv. Kosova,“ piše Informer.

Vesti se sada razlikuju od onih s proleća kada džudo savez Srbije nije dozvolio juniorskim reprezentativkama Anji Obradović i Marici Perišić da se takmiče protiv rivalki sa Kosova na Evropskom kupu u Sarajevu i pozvao tada srpsku vladu i Olimpijski komitet Srbije da pronađu model za postupanje u sličnim situacijama. Srpski mediji su tada, prenoseći vest, naglašavali da se radi o „nepriznatoj državi Kosovo“.

Tema zastave Kosova u Srbiji aktuelna je bila i proteklih dana. Kosovska zastava izložena je pred čuvenom katedralom Notr Dam u Parizu, kao 20, a pored zastava 19 savezničkih država iz Prvog svetskog rata u sutrašnjem očekivanju kosovske delegacije da zajedno sa saveznicima 11. novembra obeleže 100-godišnjicu završetka Prvog svetskog rata. Prema planu, tamo učestvuje i Aleksandar Vučić, a srpska opozicija ga je snažno pozivala da bojkotuje događaj jer se, kako su navodili, radi o uvredi i poniženju za Srbiju i reviziji istorije.

„Hoćete li predsednika koji bi vodio rat zbog jedne zastave, koja je bila tu i pre pet i deset godina. Svaki put na svakom sastanku sa našim ljudima bilo je zastave. Je l’ treba da uđem u Notr Dam i uzmem šipku da skinem zastavu,“ odgovorio im je Vučić. Prethodno je takođe poručio da Srbija „mora da razume“ da se kosovska nezavisnost „desila pre 10 godina“ i da se postavljanje zastave Kosova „dešava u Beču, Parizu, Londonu, Rimu“.

Suprotno ovakvim tonovima, sam predsednik Vučić je prošlog meseca otvorio temu o kosovskoj zastavi sledećom porukom posle posete Turskoj: „Ja sam juče video Tačija i Pacolija. Doduše, bili smo na 7-8 metara udaljeni jedni od drugih, tražio sam da se ukloni zastava Kosova, što je učinjeno.“

To su ubrzo demantovali kosovski mediji tvrdeći da nije imalo potrebe da se skida kosovska zastava, jer se osim turske, na ceremoniji nije nalazila nijedna druga. 

I dok mediji u Prištini i Beogradu ovog puta prilično ujednačeno izveštavaju o uspehu džudistkinja, u Španiji, gde se održava svetsko prvenstvo u karateu, suprotna slika. Kosovo je bez svih državnih obeležja a ova vest do sada izgleda nije pobudila jaču medijsku pažnju ni na jednoj strani.

Intoniranje dve himne danas u Taškentu, podizanje kosovske i srpske zastave jedne pored druge možete pogledati od 38. minuta i 3. sekunde:Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.