Kosovska karate reprezentacija po drugi put vraćena sa Merdara, Pacoli traži isključenje Srbije iz sportskih saveza

Drugi put zaredom karate reprezentacija Kosova nije uspela da preko prelaza Merdare uđe u centralnu Srbiju i nastavi put ka Novom Sadu, gde je danas otvoren evropski šampionat u karateu, javio je večeras RTK2. Predsednik Karate federacije Kosova Ismet Krasnići je za N1 večeras, međutim, precizirao da im je na graničnom prelazu Merdare, nakon telefonskih razgovora sa evropskim i lokalnim zvaničnicima, rečeno da "nema naloga za dozvolu ulaska u Srbiju", tako da "nisu ni pokušali da uđu". Potvrdio je takođe da su krenuli bez "državnih obeležja". Kosovska reprezentacija vraćena je i jutros sa prelaza. "Lica koja su pokušala da u dve grupe, i u dva različita termina, uđu na teritoriju centralne Srbije mimo sporazuma, vraćena su i sinoć i jutros sa administrativnog prelaza," saopštila je Kancelarija za KiM ranije danas, uz napomenu da je kosovska reprezentacija vraćena "isklјučivo u cilјu zaštite sportskog duha takmičenja i bezbednosti učesnika i građana". "Nadležni organi su u pripravnosti za slučaj eventualnih novih provokacija," poruka je od jutros iz Beograda. "Zatražićemo od međunarodnih organizacija da isključe Srbiju iz sportskih saveza," poručio je ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli večeras, koji je postupak srpskih vlasti nazvao "kukavičkim" i "očajničkim".

Karate federacija Kosova je preko Međunarodnog olimpijskog komiteta uložila protest i dobila uverenje da će pod uslovom da ne koriste nacionalna obeležja, moći da učestvuje na prvenstvu, izveštava RTK2. Danas u popodnevnim satima kosovski karatisti su ponovo krenuli za Novi Sad na Evropski šampionat za seniore.

Ipak, na prelazu Merdare rukovodstvu saveza je rečeno da je ponovo izrečena zabrana ulaska u Srbiju, kako ova televizija javlja.

Pacoli traži isključenje Srbije iz sportskih saveza

"Takav postupak od strane srpskih vlasti predstavlja teško kršenje bilo koje Međunarodne konvencije, skrnavljenje bilo kog principa i evropskih vrednosti i dijametralno suprotno je sa deklaratisanom namerom da se normalizuju odnosi između dve zemlje," poručuje Pacoli večeras.

On navodi da je Kancelarija za vezu Kosova u Beogradu pre nekoliko meseci obavestila srpske vlasti o putovanju kosovskog nacionalnog tima demantujući tako navode iz Beograda da informacije nisu dostavljene na vreme.

"Srbija treba da bude svesna da je sportska federacija ima stroga pravila za zemlje koje ometaju učešće sportista u različitim sportskim aktivnostima za mir i pomirenje među narodima," navodi se dalje u Pacolijevoj izjavi.

Podsetio je na slučaj džudistkinje Majljinde Keljmendi za svetski šampionat u Rusiji kada su ruske vlasti prihvatile pasoš, zastavu, himnu Kosova.

"Zatražićemo od međunarodnih organizacija da isključe Srbiju iz sportskih saveza," poručio je Pacoli.

Predsednik Ismet Krasnići je za ovu televiziju rekao da je sve bilo dogovoreno i da su prihvaćeni svi uslovi, te mu nije jasno zašto je sada ponovo izrečena zabrana ulaska.

A govoreći za beogradsku N1, Krasnići je rekao da je razlog vraćanja karatista banalan.

"Jer su svi zahtevi koje smo dobili od Karate federacije Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova ispunjeni – od imena prisutnih igrača, sudija do pratećeg osoblja. Njihov zahtev je bio da mi dokumente pošaljemo 48 sati ranije, dok smo mi to poslali tri dana ranije od zahtevanog", rekao je Krasnići.

On tvrdi da im Evropska federacija nije poslala nijedan dopis da neće moći da učestvuju ili da će biti nekih uslova.

"Nikada nije bilo uslova. Mi smo rekli da ukoliko nekome smeta kosovska zastava onda možemo sve zastave da uklonimo kako bi bili svi ravnopravni samo da prisustvujemo, a ne da se prave izuzeća samo za Kosovo imajući u vidu da smo mi redovna članica Evropske karate federacije i Međunarodne federacije po svim ravnopravnim uslovima," rekao je Krasnići.

U najavi učešća na takmičenju u Novom Sadu, kosovski karate savez prethodno je objavio detaljno saopštenje ko će da čini njihovu delegaciju. Naveli su da su to 13 takmičara, više članova saveza, te sedam novinara medijskih kuća sa Kosova na albanskom jeziku. 

O tome šta se prethodno događalo i kakve su bile reakcije iz Prištine i Beograda čitajte u: Kosovski karatisti ne učestvuju na EP-u u NS-u: "Obeležja lažne države", "južna pokrajina", "sport u drugom planu"Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.