Karate savez Kosova: Žalba EKF-u, najavljuju žalbu i MOK-u

Karate savez Kosova uložio je žalbu Evropskoj karate federaciji, nakon, kako navode, zabrane da se njihovi karatisti takmiče na Evropskom prvenstvu za seniore u Novom Sadu. Na ovaj način, navodi se u njihovoj žalbi, prekršeni su svi kodeksi sporta i fer pleja. Ukoliko slučaj ne bude rešen, žaliće se i Međunarodnom olimpijskom komitetu, poručio je generalni sekretar Karate saveza Kosova, Nazmi Gaši. 

„Mi smo već u subotu Evropskoj karate federaciji uputili žalbu povodom svih dešavanja oko zabrane našeg učešća na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu. Rečeno nam je da je osnovana tročlana komisija na čelu sa generalnim sekretarom EKF, Stjepanom Čelanom. Očekujemo ishod svega i reakciju Evropske karate federacije, a ako slučaj ne bude rešen uputićemo i žalbu Međunarodnom olimpijskom komitetu,“ rekao je Gaši za RTK2.

Prošle nedelje reprezentacija Kosova pokušala je dva puta da otputuje na takmičenje u Novi Sad, ali se putovanje završilo na prelazu Merdare.

Iz Beograda i Prištine stigle su različite informacije o tome šta se konkretno dogodilo, odnosno kada je i ko pokušao da uđe u centralnu Srbiju, te da li je bilo obeležja Kosova ili ne.

Predsednik Karate federacije Kosova Ismet Krasnići izjavio je da im je nakon telefonskih razgovora sa evropskim i lokalnim zvaničnicima, rečeno da „nema naloga za dozvolu ulaska u Srbiju“. Tvrdio je i da su karatisti put Novog Sada krenuli bez „državnih obeležja“, što je prethodno iz Beograda saopšteno da je bio razlog za njihovu zabranu prelaska prelaza.

Posle ocene Kancelarije za KiM da je ponovo za Prištinu politika bila ispred sporta, identičnu poruku uputili su i kosovski zvaničnici, a premijerka Srbije Ana Brnabić, komentarišući izjave kosovskih zvaničnika, navela je da se ni na koji način ovom zabranom ne krši Briselski sporazum.

Evropsko prvenstvo u karateu, 53. po redu, održava se u Novom Sadu do 23. maja.


Pročitajte još:

Kosovska karate reprezentacija po drugi put vraćena sa Merdara, Pacoli traži isključenje Srbije iz sportskih saveza

Kosovski karatisti ne učestvuju na EP-u u NS-u: „Obeležja lažne države“, „južna pokrajina“, „sport u drugom planu“

Kosovski karatisti spremni za EP u Novom Sadu: Hoće li se ponoviti slučajevi „rukomet“ i „džudo“?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.