Španija prošle nedelje zabranila kosovska obeležja na svetskom prvenstvu, ove dozvolila

Španija - Svetsko prvenstvo u karateu

Španska vlada donela je odluku kojom se sportskim delegacijama Kosova omogućuje da tokom takmičenja u Španiji koriste sopstvene nacionalne simbole, himnu i zastavu. Odluka je doneta neposredno nakon svetskog prvenstva u karateu u ovoj zemlji, na kojoj su kosovski takmičari, uključujući i svetsku prvakinju Distriju Krasnići, jedini koji su na svojim kimonima imali, umesto imena države, natpis „WKF“ (svetska federacija karatea), i takođe nisu imali pravo da koriste himnu i zastavu Kosova.

Sportskim delegacijama Kosova od sada biće obezbeđene odgovarajuće vize i biće im odobreno da koriste sopstvene nacionalne simbole, himnu i zastavu, kako je obrazloženo, u skladu sa Olimpijskim protokolom.

„Ovo će omogućiti sportistima Kosova da se takmiče pod istim uslovima kao i svi ostali sportisti iz 206 nacionalnih olimpijskih komiteta koje priznaje Međunarodni olimpijski komitet (MOK),“ navodi se u zajedničkom saopštenju MOK-a i olimpijskog komiteta Španije.

Ovako je dan pred odluku pisala Koha:.

„Diskriminacija Španije prema kosovskim karatistima poprimila je nove razmere kada im nije dozvoljeno da se takmiče sa državnim simbolima na svetskom šampionatu koji se u nedelju završio u Madridu.

Diskriminacija koju su prećutali sportski zvaničnici zemlje, izazvala je reakciju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), vodeće sportske organizacije na svetu. MOK je poručio Međunarodnim sportskim federacijama da ne dozvole Španiji da organizuje velike događaje, dok ona ne bude garantovala jednak tretman za Kosovo.

Do sada je Španija odbijala da to učini. Španija ne priznaje državu Kosovo niti kosovske pasoše, dok diskriminacija karatista nije prvi slučaj diskriminacije kosovskih sportista.“

Odluku je juče saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Španije pošto je prethodno potpredsednik MOK-a Huan Antonio Samaran rekao da je nepriznavanje Kosova od strane Madrida prepreka za priređivanje velikih međunarodnih sportskih takmičenja u Španiji, odnosno nakon žalbe koju je uložio Olimpijski komitet Kosova.

Svetski olimpijski komitet izrazio je zahvalnost zbog odluke koju je usvojila španska vlada, a podržao ju je premijer Španije Pedro Sánčez.

„Još jednom, Međunarodni olimpijski komitet i Olimpijski komitet Španije žele da podvuku fundamentalnu ulogu koju igraju sport i Olimpijski pokret u izgradnji inkluzivnijeg, pravičnijeg društva, u kojem su dijalog i poštovanje kamen temeljac i ključni principi,“ navodi se u zajedničkom saopštenju.

Tokom Svetskog prvenstva u karateu, koje je ovog meseca održano u Madridu, delegacija Kosova nije mogla da koristi svoju zastavu ili himnu. 

Španija se oštro protivi nezavisnosti Kosova.

U maju ove godine, kosovski karatisti nisu uspeli da učestvuju na Evropskom prvenstvu za seniore koje se održavalo u Novom Sadu. Reprezentacija Kosova tada je dva puta pokušala da pređe Merdare kako bi stigla u Novi Sad. Međutim, oba puta ulazak im je bio zabranjen i svoje putovanje završili su na Merdaru. Tada su iz Beograda i Prištine stigle različite informacije o tome šta se konkretno dogodilo. Karate savez Kosova uložio je tada žalbu Evropskoj karate federaciji.

Pročitajte još:

Kosovska zastava: Od Ankare, preko Notr Dama do Taškenta

Karatisti Kosova u Španiji bez obeležja i zastave: Umesto KOS, na kimonima WFKPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.