Hodžaj: Takse bile sredstvo, krajnji cilj zastava Kosova u UN

„Ne treba da svoju spoljnu politiku i dijalog svedemo na takse,“ poručio je sinoć u emisiji na KTV kosovski zamenik premijera u ostavci, Enver Hodžaj. Da je realno očekivanje kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se takse ukinu kada Srbija prizna Kosovo, onda je Kosovo trebalo tu odluku da donese dan nakon proglašenja nezavisnosti i ne radi više ništa, poručio je još ovaj funkcioner PDK koji je u vladi Ise Mustafe bio ministar spoljnih poslova.

Hodžaj, koji je sebe isticao kao jednu od ključnih osoba iza ideje o uvođenju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine zbog „divlje diplomatije“ Srbije i odbijanja BiH da prizna Kosovo, sinoć je izjavio da je ideja taksi bila da obustavi agresivnu kampanju Srbije protiv Kosova, ali i dodao da je to ipak bila samo „privremena mera“.

„Mislim da ne bi trebalo da svodimo dijalog na takse, spoljnu politiku na takse. Ovoj zemlji je potrebno strateško razmišljanje o fazi u koju ulazimo i ono što očekujemo od dijaloga. Ja vidim 2019 – 2020 kao istorijsku priliku za dogovor. Zato tražimo podršku građana. PDK za to ima kredibilitet. Takse su su bile sredstvo, a ne cilj. Kada smo donosili odluku o taksama imali smo dva dokumenta, jedan je bio o taksama, a drugi o reciprocitetu. Buduća vlada treba da uloži ozbiljne napore, oni koji će predvoditi vladu – PDK i novi partneri, sa opozicijom, uz političko jedinstvo – da kao krajnji politički cilj, uz podršku javnosti, podignu zastavu u UN. Ne možemo da gubimo vreme, kao što smo to ove godine svi nažalost učinili i mi koji smo uveli takse i oni koji su zaslužili takse,” rekao je Hodžaj.

Gostujući u emisiji Rubikon na KTV preksinoć, kosovski ministar spoljnih poslova u ostavci, Bedžet Pacoli, optužio je Envera Hodžaja da je uoči sastanka vlade na kom je doneta odluka o uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH, Hodžaj slagao njega, Fatmira Ljimaja i Ramuša Haradinaja da je o toj odluci diskutovao sa predstavnicima američke ambasade i da su je oni podržali.

„Na sednici sam video da je to na dnevnom redu. Blizak sam sa gospodinom Hodžajem. Upitao sam ga, jer je hteo da bude privilegovan, pretvarajući se da je onaj koji predlaže porez. Rekao sam molim te Envere reci i o čemu se ovde radi. I premijer i potpredsednik vlade Ljimaj su se koncentrisali na moje pitanje. Rekao mi je – ja sam to uradio s AmerikancimaSamo što sam došao iz ambasade, razgovarao sam s Amerikancima, ovaj posao je završen, samo napred. Svi smo glasali, bila je to dobra odluka, jer je bilo zgodno da vidimo ponašanje Srbije, i bio sam siguran da je o tome razgovarano sa američkom ambasadom, ali pokazalo se da je neistinito, da niko nije razgovarao sa američkom ambasadom,“ otkrio je još Pacoli.

Reciprocitet je princip koji javno zagovara sve veći broj kosovskih zvaničnika. Za politiku reciprociteta, ne taksi, opredelio se i kandidat Samoopredeljenja za premijera, Aljbin Kurti, ali i kandidatkinja LDK, Vjosa Osmani. Da bi do ukidanja taksi moglo doći odmah po završetku izbora, ocenio je i Pacoli, uz ogradu da je Haradinaj jedini potencijalni premijer koji to neće učiniti.

Rezultati spoljnih diplomatija: Beograd vs. Priština

Međutim, uprkos oceni Hodžaja da je uvođenje taksi trebalo da spreči ono što on vidi kao agresivnu kampanju Srbije protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i priznanja, nakon uvođenja taksi ipak je došlo do novih navodnih povlačenja priznanja. Od novembra 2018. srpsko ministarstvo spoljnih poslova je objavilo da je priznanje kosova povukao ili suspendovao Togo, zatim Centralnoafrička Republika, Palau, Madagaskar i Solomonska ostrva.

Pored toga, najnoviji pokušaj Kosova da se na jesen pridruži INTERPOL-u je već proglašen neuspešnim od strane analitičara u Prištini dok istovremeno iz Beograda stižu nove najave povlačenja priznanja. Iste najave srpske vlade potvrdio je nedavno i sam Hodžaj rekavši da je do sada 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, a da ima informacije da još 10 zemalja može učiniti isto, što je bio prvi put da jedan kosovski zvaničnik prizna da je do povlačenja priznanja odista i došlo, budući da je kosovsko ministarstvo sve navode srpske vlade redovno demantovalo.

Hodžaj je tom prilikom za neuspehe kosovske spoljne politike okrivio savremenika, Bedžeta Pacolija, koji je prema Hodžajevom mišljenju svojim neznanjem i nedostatkom strategije omogućio srpsku i rusku kampanju za povlačenja priznanja Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.