Kurti: Takse neće biti naša politika, već reciprocitet; Tači nezvanično: Nova vlada će ukinuti takse

Albin Kurti
Albin Kurti

„Mi smatramo da će se uvođenjem punog reciprociteta sa Srbijom, povući međunarodni pritisci i optužbe koje nam se vrše u političkoj, diplomatskoj, evropskoj i svetskoj areni. Ali u isto vreme, pokazujemo Srbiji da se ne radi o ceni, već dostojanstvu i integritetu“, rekao je Kurti u intervjuu za Kohu.

Njegov stav je da prema Srbiji, umesto taksi, treba uvesti mere reciprociteta i najavio da će, ukoliko on dođe na čelo vlade, u roku od mesec dana „izvući balans svih 33 briselskih sporazuma postignutih tokom šestogodišnjeg dijaloga“.

Dodao je još i da smatra da ideja promena granica na Balkanu nije mrtva, ali je uveren da je taj projekat propao.

Lider Samoopredeljenja, koji je insistirao u postizanju predizborne koalicije sa LDK, rekao je da više neće moliti LDK da sa njima formira vladu.

Tači obećao ukidanje taksi?

Pored izmene pozicije lidera Samoopredeljenja prema taksama, jutros su srpski mediji preneli i nezvaničnu informaciju da je kosovski predsednik, Hašim Tači, najavio ukidanje taksi.

Na jučerašnjoj večeri koju je visoka predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, organizovala za lidere Zapadnog Balkana, kosovski predsednik, Hašim Tači, javno je obećao da će sledeća vlada na Kosovu nakon izbora ukinuti takse na proizvode iz Srbije, nezvanično saznaju Novosti.

KoSSev je kontaktirao i Kabinet kosovskog predsednika, ali i premijera, zatraživši komentar na navode srpskog lista, ali do objavljivanja vesti nismo dobili zvaničan odgovor.

Ovoj večeri prisustvovali su i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, ministar spoljnjih poslova BiH Igor Crnadak, ministar spoljnjih poslova Crne Gore Srđan Darmanović i ministar spoljnjih poslova Albanije Gent Cakaj.

Povezani članci:

Dačić i Tači na večeri Mogerini za lidere Zapadnog Balkana

Dačić: Srbija se zalaže za dijalog sa Prištinom i nalaženje kompromisnog rešenja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.