Haradinaj iz SAD-a poručuje da Kurti i Vučić opstruišu „evro-američki plan“; Sa Eskobarom razgovarao o konačnom sporazumu

FOTO: Fejsbuk/Ramuš Haradinaj

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, sastao se danas sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom. Razgovarali su o odnosima SAD-a i Kosova, ali i o konačnom sporazumu Beograda i Prištine. Uoči sutrašnjeg okruglog stola o ZSO u organizaciji američke ambasade u Prištini, Haradinaj poručuje da konsultacije o ovom telu imaju za cilj „uklanjanje poslednjih prepreka ka velikom sporazumu sa Srbijom za uzajamno priznanje“.

„Na otvorenom i iskrenom sastanku, razgovarali smo o političkim dešavanjima na Kosovu, sa posebnim naglaskom na potrebu postizanja konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije“, poručio je Haradinaj u objavi na Fejsbuku nakon razgovora sa Eskobarom u SAD-u.

Ukazujući na značaj partnerstva Kosova i SAD, lidera AAK poručuje da ovaj sporazum mora biti „obostrana pobeda“.

„Kosovska dostignuća iz 90-tih godina, oslobodilački rat i izgradnja države, odvijali su se u zajedničkom partnerstvu. Čak i konačni sporazum mora biti zajednička pobeda“, poručio je Haradinaj.

On se zahvalio Eskobaru na njegovom, ali i angažovanju američke administracije „dugi niz decenija“, te ga je, kaže, „ohrabrio“ za produbljenje odnosa i povećanje podrške Kosovu.

Haradinaj je još jednom ponovio da je cilj Kosova – članstvo u NATO.

„Blisko ćemo sarađivati sa SAD, tako da se hitno postigne Partnerstvo za mir i članstvo Kosova u NATO, jer je to od vitalnog značaja za održiv mir u regionu“, poručio je.

Neposredno pred ovaj sastanak, Haradinaj se oglasio na Fejsbuku gde je optužio predsednika Srbije i kosovskog premijera za opstrukciju, kako kaže, „evro-američkog plana“.

„Sve odluke i radnje vlada u Prištini i Beogradu u poslednjih 4-5 meseci, od tablica, tenzija na Severu, izlaska iz institucija lokalnih Srba do raspisivanja izbora na Severu, bile su opstrukcije evro-američkog plana“, poručio je lider AAK.

Uoči sutrašnjih diskusija o ZSO u organizaciji američke ambasade u Prištini, Haradinaj poručuje da konsultacije o ovom telu imaju samo jedan cilj – „uklanjanje poslednjih prepreka ka velikom sporazumu sa Srbijom za uzajamno priznanje“.

„Ovo je jedna preuzeta obaveza koja treba da se primeni u skladu sa Ustavom Kosova i tu se pitanje zatvara“, rekao je Haradinaj.

„Ova politička igra mora da se završi i Kosovo mora da usmeri sve svoje političke intelektualne i građanske potencijale na glavnu temu, a to je veliki sporazum o uzajamnom priznanju sa Srbijom koji se može postići samo sa bliskom koordinacijom sa SAD i EU“, poručio je Haradinaj.

Pročitajte još:

Hil: ZSO da se formira, Srbi imaju pravo da znaju kako će im izgledati budućnost

Ambasada SAD: Predstavnici kabineta Osmani i Kurtija potvrdili učešće na diskusiji o ZSO

Ambasadori podsetili na obavezu Kosova da formira ZSO

Fridrih Ebert predstavio izveštaj: „Zajednica opština u Republici Kosovo u kojima je zajednica kosovskih Srba u većini“

FHE predstavila Statut ZSO – sve nadležnosti u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima

Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom

Crni dane a crna sudbino, čekajući Eberta i Hovenijera

FHE u ponedeljak predstavlja nacrt Statuta

FHE demantuje da je nacrt Statuta ZSO rađen u Beogradu; verzija u medijima zastarela

Koha objavila novi nonpejper: Za ZSO je potreban nov zakon

Kosovski mediji objavili navodni statut ZSO…nadležnosti su „potpuni pregled“, a sve u skladu sa kosovskim ustavom i zakonimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.