Haradinaj: Sporazum o avio-liniji Priština-Beograd nije korak nazad za suverenitet Kosova

ramuš haradinaj
FOTO: Telegrafi

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Prema rečima kosovskog premijera u ostavci, Ramuša Haradinaja, uspostavljanje avio-linije Priština-Beograd nije korak nazad za suverenitet i državnosti Kosova.

Haradinaj je rekao da uspostavljanje ove linije nema nikakve veze sa taksama koje je Kosovo uvelo na srpsku robu, dodavši da je to korak napred za Kosovo.

„Kosovo ima samo nerešeno pitanje suvereniteta, jer nije preuzelo u nadzor vazdušni prostor. Njime upravlja NATO i zadovoljni smo. Postizanje sporazuma o direktnom letu iz Beograda do Prištine ne menja naš status, naš suverenitet, ono što jesmo. Naš vazdušni prostor još nije u našem vlasništvu, već u NATO-vom. U trenutku kada smo postigli sporazum sa NATO-om, iz bezbednosnih razloga oni su i dalje tu sa nama. Bolje je da sada NATO ima kontrolu. U našem je interesu kao Kosova, da ostanu. Ovo nije korak nazad za suverenitet ili državnost. To je poslovni jezik koji se koristi za letove, a ne korak nazad za suverenitet ili bilo šta drugo. To je engleski jezik. Jezik NATO-a, jer vazdušni prostor još nije u našem vlasništvu“, rekao je.

„Nije došlo do sporazuma između Kosova i Srbije. Imamo Pismo namere o parametrima koji su prihvatljivi obema stranama i koji omogućavaju da dođe do linije Priština-Beograd. To se dogodilo. To ne bi bilo moguće bez ambasadora Grenela i drugih. To je korak napred za Kosovo. Ne nazad. Kosovo je napredovalo sa tim“, dodao je Haradinaj.

Dalje je rekao da bi ova avio-linija mogla da utiče i na trenutni režim korišćenja dokumenata koji su potrebni za putovanje kroz Srbiju. Rekao je da nije vreme za proglašavanje pobede, ali je dodao da će Srbija možda priznati pasoš Kosova.

„Mislim da će činjenica da se radi o avio-liniji, dovesti do izmene trenutnog načina putovanja. Stotine hiljada naših građana prolazi kroz Srbiju. Postojao je režim putovanja. Međutim, ova linija podrazumeva nešto više. Ali prerano je najavljivati pobedu ili nešto slično, ali u budućnosti je moguće da ćemo naći isto rešenje kao sa drugim zemljama koje nisu priznale Kosovo. Kosovska dokumenta, u ovom slučaju pasoši, mogu biti priznati. Još je rano razgovarati o tim modalitetima“, rekao je.

KoSSev: Tokom jučerašnjeg dana, mediji u Prištini objavili su navodno Pismo namere koje su Ministarstvo privrede, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i avio kompanija Lufthanza, potpisali u ponedeljak, a u vezi sa uspostavljanjem avio-linije Beograd – Priština. Istovremeno su se pojavile i prve analize ovog dokumenta. S jedne strane, prištinska Gazeta Express dokument tumači na način da on obavezuje Kosovo da ukine takse, dok dnevne novine Koha Ditore, iznose ocenu da je ovim sporazumom narušen suverenitet Kosova jer se u njemu ne upotrebljavaju „državni termini“.

Analize ovih medija pročitajte u posebnim člancima:

KOHA: „Dovedena u pitanje kosovska državnost u potpisanom dokumentu o liniji Priština-Beograd“

Gazeta Express (DOKUMENT): Sporazumom o avio-liniji između PR-BG ukidaju se takse

Povezani članci:

Potpisano pismo o namerama o uvođenju avio-linije Beograd Priština: Istorijska pobeda ili simboličan korak?

Đurić: Borba za Srbiju na KiM je borba za ljude, uskoro avion za Prištinu

Grenel se zahvaljuje Tačiju, Vučiću i Brnabić: Ovaj istorijski let stvoriće poslove i otvoriti nova tržišta

Tramp o avionskoj liniji BG – PR: Svi su rekli da je nemoguće

Reakcije na vest o avio-liniji Beograd Priština za sada negativne; SL pozdravlja inicijativu

Eset Beriša o detaljima sporazuma o avio-liniji Beograd-Priština

Đurić o letu BG-PR: Obavestićemo KFOR i UNMIK da spajamo naša dva grada

Vučić: Borili smo se za to da „Er Srbija“ ne leti za Prištinu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.