Tači i Grenel na radnoj večeri u Prištini: Pod vođstvom predsednika Trampa ćemo uspeti

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

„Verujem da pod vođstvom predsednika Trampa možemo da postignemo mir, stabilnost i konačan dogovor sa Srbijom što će doprineti miru na Zapadnom Balkanu. Vaša uloga je ključna. Ono što drugi nisu uspeli, uradile su SAD“, poručio je večeras nakon polučasovne radne večere sa specijalnim predstavnikom predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine, Ričardom Grenelom, kosovski predsednik, Hašim Tači. S druge strane, poruke koje je preneo sam Grenel, uglavnom su se ticale platforme za pregovore koju zagovara od svog imenovanja u oktobru prošle godine – ekonomskom interesu za saradnju.

Tači je, kako prenosi Koha, večeras u Prištini kako bi razgovarao o dijalogu, ne da bi se bavio lokalnim temama u vezi sa minulim izbornim procesom na Kosovu, prenosi Koha.

„Grenel je zadužen za normalizaciju odnosa sa Srbijom i nije ovde zbog lokalnih političkih problema jer nijedan ambasador ne vrši pritisak oko lokalnih problema. Diskutovali smo o dijalogu i ključnim pitanjima za Kosovo. Ova poseta nema veze za agendama domaćih aktera nakon izbora. Pod vođstvom predsednika Trampa ćemo uspeti“, rekao je Tači novinarima, javlja Koha.

Ipak, Grenel će se sutra sastati sa liderom drugoplasirane partije na oktobarskim izborima za kosovsku skupštinu, Isom Mustafom, što neće biti i njegov prvi sastanak sa LDK ovog meseca. On se sa delegacijom LDK već jednom sastao početkom januara u Berlinu, dok s druge strane, nema potvrde o njegovoj nameri sa se sastane i sa liderom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem, koji je i zvanično mandatar nove kosovske vlade.

Sam Grenel, potvrdio je da nema preference kada su vladajuće koalicije buduće vlade Kosova u pitanju i veći deo svog obraćanja posvetio je pozivima na fokusiranje na ekonomski razvoj i stvaranje radnih mesta.

„Želimo da region razvijemo ekonomski. Mladim ljudima je potreban posao. To je politika predsednika Trampa. Ekonomija SAD cveta zato što smo rekli da ljudi moraju da preuzmu moć. Morate stvoriti poslove i ekonomski razvoj za ljude koji to zaslužuju“, rekao je Grenel, dodajući da je sve to nemoguće kada postoje političke konfrontacije.

„Zato sam ovde, ne želim da učestvujem u političkim prepirkama jer nas to vraća unazad. Želim da sagledam probleme koje imamo i pokrenem Kosovo i Srbiju napred“, zaključio je Grenel, javlja Koha.

20:59 – Tači i Grenel na radnoj večeri u Prištini

Specijalni predstavnik predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine, Ričard Grenel, doputovao je večeras u zvaničnu posetu Prištini. On se na radnoj večeri u jednom prištinskom restoranu sastao najpre sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem.

Grenel je na večeru sa Tačijem pristigao sa sat vremena zakašnjenja, a iako je večera bila najavljena iz Kabineta kosovskog predsednika, u tom saopštenju nije precizirano o čemu će biti reči.

Grenel u posetu Prištini dolazi dva dana nakon što je potpisano Pismo namere o uspostavljanju avio-linije Beograd Priština, a za koje srpski i kosovski zvaničnici najveće zasluge pripisuju upravo Grenelu. Sam sporazum potpisan je u ambasadi SAD u Berlinu, gde Grenel takođe obavlja funkciju ambasadora SAD u Nemačkoj.

Kako je ranije najavio predsednik Aleksandar Vučić, Grenel će u petak posetiti i Beograd i sastati se sa njim.

Međutim, kako je ranije danas saopšteno iz LDK, Grenel će se sutra u 11.30 sastati i sa njihovim liderom, Isom Mustafom. Ovo neće biti prvi sastanak Grenela sa zvaničnicima LDK. Delegacija LDK sa njim se sastala u Berlinu ranije ovog meseca.

LDK je trenutno, zajedno sa Samoopredeljenjem (LVV) u žiži kosovske javnosti zbog koalicionih pregovora oko nove vlade koji se svakog dana sve više komplikuju. Nije poznato da li će se Grenel sutra sastati i sa LVV, partijom koja je pobedila na proteklim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i čiji je lider i zvanično dobio mandat da formira novu vladu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.