Graso: „Svi su bili obavešteni iz medija“; Vučić: „Slažem se, ja sam upozorio javnost“

Vučić Graso
Foto: Tanjug/KoSSev

„Svi su bili obavešteni“ o nedavnoj akciji specijalnih jedinica Kosovske policije na Severu Kosova još pre deset dana,  putem izjava koje su objavljene u srpskim medijima, potvrdio je za list Politika portparol KFOR-a, Vićenco Graso. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić „apsolutno se slaže sa Grasom“, navodeći da je on bio taj koji je upozorio javnost dok „oni koji su to trebali da spreče – KFOR i NATO, i EU i SAD nisu to uradili“.

Portparol KFOR-a, Vinćenco Graso, kako su preneli mediji, još juče je izjavio da „nije bilo iznenađenje kada je u pitanju akcija specijalne jedinice kosovske policije i da su svi o tome bili obavešteni, i vlast u Srbiji“.

Na šta je istog dana reagovao predsednik Srbije upitavši ga da kaže koga je obavestio:

„Pošto juče u jednom trenutku nije hteo ni da se javi Mojsiloviću. Onda više mi nismo hteli da se javljamo. Pa su se opet negde čuli oko pola 12, 12 i to kada sam rekao ‘stupite u kontakt’. Ali sve vreme dok je trajala kriza, kontakta nije ni bilo. Evo i Mojsilović mi potvrđuje“, poručio je juče predsednik.

Danas, sledi nova serija izjava portparola KFOR-a i predsednika Srbije.

Kako prenosi list Politika, portparol KFOR-a, Vićenco Graso, izjavio je da su svi bili obavešteni o akciji specijalnih jedinica Kosovske policije, jer su pre oko deset dana u srpskim novinama objavljene vesti i izjave koje su najavile nameru da se na Kosovu uhapsi 26 policajaca.

„Ko god je pročitao te vesti, bio je obavešten“, rekao je Graso za list Politika na konstataciju da je predsednik države Aleksandar Vučić demantovao njegovu izjavu da su svi bili obavešteni.

On je rekao da nije bilo aktivnosti usmerenih protiv Srba, već se „radilo o legitimnim policijskim jedinicama koje su sprovele operaciju, što je rezultiralo hapšenjem civila i policajaca različitih nacionalnosti“.

„Dakle, nije bilo međuetničkog sukobljavanja“, rekao je Graso.

On je rekao da je specijalna jedinica Kosovske policije bila pozvana da interveniše, jer je bila postavljena barikada na putu.

„Nije bilo razloga da KFOR reaguje na policijsku operaciju, čiji je cilj bio suzbijanje kriminala i koja je za dobrobit svih“, rekao je Graso.

On je pozvao „sve da se suzdrže od retorike i provokacija, ne samo političare i ne samo Srbe“.

Za razliku od predsednika Srbije koji se „žalio na nedovoljnu komunikaciju KFOR-a sa srpskim zvaničnicima, kao i da portparol KFOR-a nije hteo da se javi srpskom generalu Mojsiloviću, Graso navodi da su u utorak imali tokom čitave operacije dobru komunikaciju sa svim relevantnim lokalnim i međunarodnm institucijama, uključujući i Vojsku Srbije“.

Vučič: „Trebalo je da kažu predsednik Vučić otkrio“

Predsednik Srbije, sa druge strane, jutros se telefonom uključio u emisiju „Novo jutro“ na televiziji Pink, komentarišući novu izjavu portparola KFOR-a.

Kaže da je „po prvi put apsolutno saglasan sa Grasom“, ali i poručuje da je to mogao da kaže i „juče i prekjuče, a ne da izaziva nedoumice namerne i da pokušava da za nešto optuži srpsku stranu“.

Potvrdio je da se u novinama pre 12 dana moglo pročitati da se na Severu Kosova sprema akcija hapšenja policajaca, zbog toga što je on to izjavio.

„A ako su mislili iz NATO-a na činjenicu da sam ja upozorio na nešto i da je to štampa objavila kao moje upozorenje, hvala mu na tome. Onda nije trebalo da govori da su nas sa nečim upoznali i da su svi znali, već je trebalo da kažu predsednik Vučić je to otkrio„.

Vučić podcrtava da su njegovu izjavu preneli mediji kao upozorenje međunarodnoj zajednici o tome šta će da se dogodi na Severu Kosova, dok je, iz današnje izjave komandanta Grasa, „sve jasno“.

„Ja sam kao predsednik Republike upozorio javnost…a oni koji su trebali da spreči, a to jeste KFOR i NATO, i EU i SAD oni to nisu sprečili, zato što su se pravili, da ne znaju da ovo nema nikakve suštinske veze sa korupcijom i kriminalom.“

Podsetimo, u utorak, u ranim jutarnjim časovima specijalne jedinice Kosovske policije sprovele su akciju u četiri opštine na Severu Kosova, ali i u tri opštine na jugu. Tokom akcije uhapšena su lica koja se sumnjiče da su umešana u krijumčarenje, organizovani kriminal, korupciju i zloupotrebu službenog položaja. Uhapšeno je ukupno 20 policijskih službenika, od toga 12 Srba, četiri Albanca i četiri Bošnjaka, kao i 10 građana povezanih sa širom istragom o krijumčarenju i 10 građana koji su navodno ometali službena lica u vršenju službene dužnosti. Juče je takođe saslušano šest Srba koji su uhapšeni tokom akcije u Zubinom Potoku. Odlukom suda nije usvojen predlog Osnovnog tužilaštva u Mitrovici za određivanje pritvora, te će se ova lica braniti sa slobode. O tome više čitajte u:

Odbijen predlog za određivanje pritvora šestorici Srba iz Zubinog Potoka

Lavrov: Akcija Prištine provokacija, žele sanitarni kordon prema Rusiji

Zabranjen premeštaj ruskog službenika UNMIK-a na dalje lečenje u Beograd; Čepurin: Van granica ljudskog razumevanja

Rakić „ratnim zločincima“: Ako želite da čistite dvorište prvo počistite svoje

Reakcije na današnju akciju Kosovske policije

Policijska akcija na Severu i jugu: Uhapšeni policajci Srbi, Bošnjaci i Albanci među njima i starešine, sumnjiče se kao deo organizovane kriminalne grupe

Vučić: Konačni cilj hapšenje šefa operative Zeljka Bojića

KFOR: Vlasti Srbije bile obaveštene o akciji hapšenja, nije bilo iznenađenja

Skupština usvojila izveštaj Kancelarije za KiM, rasprava u senci hapšenja na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.