Gazeta Express: Tači – „stvari su se promenile, neću da dopustim izvršna ovlašćenja srpskoj zajednici“

Tači
FOTO: John MacDougall/ AFP

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Iako nikada nije rečeno da je ukidanje viza u šengen zoni za kosovske građane uslovljeno davanjem stepena autonomije sa izvršnim ovlašćenjima srpskoj zajednici na Kosovu, predsednik države, Hašim Tači, rekao je da jedna takva stvar može da se traži, ali da on „neće da dopusti“ da se to dogodi.

„Moj stav je niti će postojati autonomija i neće biti asocijacije jer bi to podrazumevalo jednu Republiku Srpsku na Kosovu. Ranije sam se složio da se tako nešto dogodi, ali stvari su se promenile. Asocijaciju ne možemo da damo zarad liberalizacije viznog režima, a takse moraju ostati na snazi. Naša budućnost je u EU i NATO“, poručio je Tači u sredu, javlja KP.

Tači, koji je i sam potpisnik Sporazuma iz 2013. godine koji predviđa osnivanje Asocijacije većinski srpskih opština, govorio je na konferenciji „20 godina nakon: Perspektiva i izazovi za Zapadni Balkan“, koju je u Prištini organizovao Kosovski centar za studije bezbednosti (KCSS) i Balkanska grupa za istraživanje politika.

U toku njegovog govora, on je ponovo rekao da je Kosovo u trenutku“kada treba da donesemo i ne lake odluke“.

Tokom svog govora on je ponovio da je Kosovo u trenutku kada „mora da donese i ne baš lake odluke“, dok je Kosovo, iako nezavisna zemlja od februara 2008. godine, priča o uspehu, ali nije završena.

KoSSev: Iako je formiranje Zajednice srpskih opština dogovoreno još pre šest godina, ovaj sporazum nije implementiran. Srpski zvaničnici u prošlosti su često ponavljali da ovaj sporazum predstavlja „jedinu obavezu Prištine“, dok je „Srbija ispunila sve drugo“. Međutim, o ovoj temi, sa prolaskom vremena, sve ređe govore kako kosovski tako i srpski zvaničnici. O potpisivanju Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, poznatijeg kao Briselski sporazum koji se ticao upravo ZSO i gašenja srpskih institucija na Kosovu i Metohiji i integracije Srba u kosovski sistem, kao i o svemu što je potom usledilo čitajte u:

6 godina kasnije nestali pregovori u Briselu: „Ne pravi se salata sa trulim povrćem“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.