KFOR: Vlasti Srbije bile obaveštene o akciji hapšenja, nije bilo iznenađenja

KFOR, Zubin Potok
FOTO: N1

Portparol KFOR-a pukovnik Vićenco Graso rekao je da su vlasti Srbije bile obaveštene da će doći do akcije hapšenja na severu Kosova u utorak, 28. maja, i da „nije bilo iznenađenja“.

„Juče je situacija bila pod kontrolom i konstantno smo je pratili. Imali smo dobru razmenu informacija i bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima, svi su bili unapred obavešteni o operacijama i nije bilo iznenađenja“, kazao je Graso za televiziju Prva.

Šta na to kaže predsednik Srbije, čitajte u vesti:

Vučić: Konačni cilj hapšenje šefa operative Zeljka Bojića

Portparol KFOR-a negirao je da je mađarski kontigent KFOR-a pokušao da reaguje tokom akcije, a da je sprečen od komandanta tih snaga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče u Skupštini Srbije da je tokom akcije na severu Kosova mađarski kontigent KFOR-a pokušao da reaguje, ali da su sprečeni.

Na konstataciju da se iz jučerašnjih snimaka moglo zaključiti da je KFOR, koji je stajao iza pripadnika specijalnih jedinica, a ne između njih i naroda, čuvao leđe specijalcima, Graso ponavlja da su pripadnici KFOR-a pratili situaciju i da se nisu mešali jer jučerašnje akcije nemaju veze sa mandatom KFOR-a.

„U ovom trenutku, miru na Kosovu najviše preti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovde skoro 20 meseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća pretnja po mir i stabilnost je izazvana retorikom koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome učestvuju“, smatra Graso.

„Mi smo treća linija odgovora. Radila je kosovska policija i završili akciju tokom dana bez velikih problema, osim onoga u Zubinom Potoku, tako da ako kosovska policija ne traži našu intervenciju, mi nećemo intervenisati. Osim ako situacija nije izuzetno loša, da preti miru i stabilnosti,“ osgovorio je Graso na pitanje da li bi i u kojoj situaciji KFOR juče reagovao i zaštitio Srbe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.