Pevanje uz gusle uvršteno na UNESCO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva

FOTO: Etnografski muzej u Beogradu

Na trinaestoj sednici UNESCO Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa koja se održavala od 26. novembra do danas na Mauricijusu, odlučeno je da se pevanje uz gusle, deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, uvrsti na Reprezentativnu listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva.

Pevanje uz gusle na UNESCO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa posle srpskog kola

Prošle godine, UNESCO Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa je doneo i odluku o upisu srpskog kola na UNESCO-vu listu. Odluka je doneta 7. decembra 2017. godine, na 12. redovnom zasedanju koje se održavalo na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.

Kolo je najrasprostranjenija igra na teritoriji cele Srbije, a pored srpskog pravoslavnog stanovništva, koje ga smatra obeležjem nacionalnog identiteta, izvode ga i druge etničke i konfesionalne zajednice.

Najstarije verzije moravac i kukunješ zabeležene su na teritoriji centralne Srbije u drugoj polovini 19. veka, saopštio je tada Etnografski muzej u Beogradu.

„Pevanje uz gusle – jednostavan žičani instrument – je starinska umetnost izvođenja prvenstveno herojskih, epskih pesama koje se praktikuje već vekovima kao oblik istorijskog pamćenja i izražavanja kulturnog identiteta,“ navodi se u obrazloženju UNESCO-a.

„Sposobnost guslara da dramatizuje poetski sadržaj, njihov govor tela i harizma su ključ uspešnog izvođenja,“ dodaje se.

„Moderni guslari stiču osnovne veštine pevanja i sviranja ovog instrumenta od iskusnih svirača, unutar svoje porodice, lokalne zajednice ili u udruženju guslara, mada se ova veština uči i u  javnim muzičkim školama. Lokalne organizacije su okupljene oko Udruženja guslara Srbije čijim naporima je došlo i do osnivanja Festivala mladih guslara i Skupštine mladih guslara Srbije,“ zaključuje se u obrazloženju.

Na sajtu UNESCO-a objavljen je i snimak i fotografije guslara preuzete sa Etnografskog muzeja u Beogradu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.