Gazeta Express: Odluka o održavanju venčanja još uvek nije doneta

venčanja svadbe
FOTO: Profimedia

Kosovsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da još uvek nije doneta odluka o održavanju venčanja, otvaranju bazena i obavljanju drugih privrednih aktivnosti, uprkos prethodnoj najavi da bi one trebalo da budu dozvoljene od 1. jula, prenosi Gazeta Express.

Iz ovog ministarstva poručuju građanima da se o svim merama u borbi protiv koronavirusa informišu iz službenih izvora, te da će svaka odluka biti javno saopštena.

„Što se tiče mera za održavanje privrednih aktivnosti koje su bile predviđene za 1. jul 2020, Ministarstvo zdravlja obaveštava institucije i širu javnost da zvanične informacije o merama protiv Covid-19 na nacionalnom nivou izdaje samo Vlada Republike Kosovo, Ministarstvo zdravlja, u koordinaciji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje“, navodi se u saopštenju.

Međutim kako je Gazeta Express prenela ranije, pozivajući se na potvrdu potpredsednika Vlade Kosova, Besnika Tahirija, kosovska vlada je odlučila na sednici održanoj još 23. juna da se od 1. jula otvore restorani za venčanja.

Tada je ujedno najavljeno da će se vratiti stroge mere ukoliko se epidemiološka situacija pogorša.

Međutim, na Kosovu se već u poslednjih mesec dana beleži trend povećanog broja novoinficiranih i preminulih od koronavirusa.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, u prethodna dva dana ukazivao je na mogućnost uvođenja novih mera u borbi protiv koronavirusa, naznačivši i mogućnost povratka mere karantina za pojedina mesta u kojima je registrovan veći broj novoinficiranih.

Hoti je saopštio da je Infektivna klinika u Prištini „pretrpana“, da nema mesta za nove pacijente, te da je situacija „pod krhkom kontrolom“.

Pozvao je građane da održavaju fizičku distancu, peru ruke i nose maske – uz naznaku da je nenošenje maski krivično delo.

Kako prenose prištinski mediji, Hoti je ujedno juče najavio da će se o novim merama odlučivati na sledećem sastanku vlade i da će one uključivati smanjenje broja radnika u institucijama, zatvaranje preduzeća u kojima su registrovani slučajevi koronavirusa, zabrana okupljanja preko 100 ljudi na otvorenom ili zatvorenom, itd.

Svega nekoliko sati pre Hotijevog jučerašnjeg obraćanja i najave o uvođenju novih mera, Krizni štabovi četiri opština na Severu Kosova saopštili su da su već doneli odluku o novim merama, kojima se, između ostalog, zabranju okupljanja i skraćuje radno vreme kafića.

Nove mere u opštinama na Severu Kosova donete su u danu kada je saopšteno da je od 18. juna u srpskim sredinama registrovano 15 novoobolelih od COVID-19 – od toga 12 sa Severa i 3 sa centralnog Kosova.

Kako je potom potvrdio za naš portal portparol Kosovske policije za Region Sever, poručnik Branislav Radović, Kosovska policija će pružati asistenciju opštinskoj inspekciji za kontrolu rada kafe barova, restorana i drugih ugostiteljskih objekata.

Prema nezvaničnim informacijama, Kosovska policija prekinula je tokom vikenda proslave u Leposaviću i Zvečanu, ali naš portal nije mogao da verifikuje ovu informaciju.

Pročitajte još:

Antonijević: 15 novoobolelih; Kontakti se ne testiraju bez simptoma, uskoro nove mere

Nove mere suzbijanja infekcije COVID-19 u opštinama na Severu

Dan nakon novih mera: Stariji sugrađani savesniji

KP: Pružaćemo asistenciju opštinskoj inspekciji u nadgledanju rada ugostiteljskih i prodajnih objekataPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.