Nove mere suzbijanja infekcije COVID-19 u opštinama na Severu

Koronavirus
Ilustracija/FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Opštinski štab za vanredne situacije u Leposaviću, propisao je juče nove mere za suzbijanje infekcije COVID-19, javlja RTV Mir. Isto su danas postupile i opštine Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok, javlja Radio Kontakt plus.

Prema preporukama dobijenim od strane nadležnih institucija, na teritoriji opština na Severu do daljeg su otkazane sve aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje većeg broja ljudi. Ova mera podrazumeva zabranu okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Zabrana se odnosi na sportske događaje, okupljanje, koncerte, proslave, rad noćnih klubova i sl., dok je rad ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Leposavić ograničen do 22:00 časa, a na teritoriji preostale tri opštine, do 23 časa.

Imajući u vidu napred navedeno, vlasnici ugostiteljskih objekata na Severu su prilikom obavljanja svoje delatnosti u obavezi da poštuju sledeće mere na snazi i to:

Potrebno je da udaljenost stolica bude minimum 1,5m.

Za stolom mogu da sede najviše 4 osobe, osim ukoliko nisu u pitanju članovi iste porodice.

Posetiocima u svakom trenutku moraju biti dostupna sredstva za dezinfekciju.

Osoblje treba da bude opremljeno zaštitnim maskama i rukavicama.

Zabranjeno je služenje za šankom.

Serviranje pribora za ručavanje treba obaviti zajedno sa dostavom porudžbenice.

Meni treba da bude za jednokratnu upotrebu ili takav da se može dezinfikovati nakon svake upotrebe.

Epidemiološka situacija pogoršala se nakon dve nedelje zatišja u kom nije bilo registrovanih novoobolelih. Od 18. juna, u srpskim sredinama na Kosovu registrovano 15 novoobolelih, saopšteno je danas.

Prema nezvaničnim informacijama, Kosovska policija prekinula je juče proslave u Leposaviću i Zvečanu, ali naš portal nije mogao da verifikuje ovu informaciju. Iz Kosovske policije najavili su, međutim, da će detalji o novim merama, posebno onim koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, biti poznate u toku dana.

Iako su opštine na Severu Kosova već donele odluke o uvođenju novih mera u borbi protiv koronavirusa, u Prištini se o njima tek raspravlja.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, sazvao je „pandemijski komitet“ kako bi se razgovaralo o merama koje bi trebalo da se uvedu zbog povećanog broja slučajeva koronavirusa. Sastanak je bio zatvoren za medije, ali se Hoti trenutno obraća medijima na konferenciji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.