Gazeta Express: Dozvoljeno održavanje svadbi od 1. jula

Svadbe
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova je na današnjoj sednici odlučivala o održavanju skupova u oblasti gastronomije. Na ovoj sednici je odlučeno da će od 1. jula biti otvoreni restorani za venčanja, uvek u koordinaciji sa Naconalnim institutom za javno zdravlje Kosova (NIJZ).

Vest je za Gazeta Expresss potvrdio potpredsednik Vlade Kosova, Besnik Tahiri.

„Mogu da potvrdim da je doneta odluka o otvaranju svih restorana za organizovanje venčanja od 1. jula“, rekao je Tahiri.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, rekao je da su te odluke deo otvaranja ekonomije, ali i da zdravlje ljudi mora biti uzeto u obzir.

Ministar zdravlja, Armend Zemaj, rekao je da su sve ove odluke donete po preporuci zdravstvenih stručnjaka.

Naglasio je da će se vratiti stroge mere, ukoliko dođe do nove epidemiološke situacije.

„Ako se slučajevi ne mogu nadgledati tokom naredne nedelje i na Kosovu se pojavi nova epidemiološka situacija, preporuka je da se vrate stroge mere“, rekao je.

Vlada Kosova takođe je odlučila da otvori Međunarodni aerodrom Priština.

Letovi za i iz Prištine obustavljeni su sredinom marta kada je došlo do epidemije koronavirusa.

KoSSev: Gazeta Express večeras je ujedno prenela, pozivajući se na potvrdu ministra industrije i trgovine, Veselja Krasnićija (Vesel Krasniqi), da će u narednim danima biti objavljen pravilnik sa preporukama za mere koje se trebaju poštovati u vezi sa organizacijom venčanja i ostalih aktivnosti koje će biti dozvoljene od 1. jula.

Pravilnik će biti sastavljen u saradnji Ministarstva zdravlja i uz preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.