NATO: Formiranje Vojske Kosova kroz ustavne promene

Izvor: Radio Slobodna Evropa (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u Vojsku Kosova mora da bude u skladu sa ustavnim promenama, rekao je komandant Združenih savezničkih snaga NATO-a u Napolju, admiral Džejms Fogo. Prema njegovim rečima, svi kosovski lideri su svesni da bez ustavnih promena KBS ne može da se transformiše u vojsku.

„NATO savez i Severno-atlantski savet bili su ovde pre nekoliko meseci i jasno su stavili do znanja da će za NATO, ako bi transformacija KSB-a u vojsku Kosova trebalo da se dogodi, to da bude kroz ustavne promene,“ rekao je Fogo. Ove komentare dao je na konferenciji za novinare u štabu KFOR-a u Prištini.

Formiranju kosovske vojske kroz ustavne promene kontinuirano se suprotstavlja Srpska lista koju podržava Beograd. Bez glasova Srpske liste ne može da bude ustavnih promena.

Nakon mnogo prepreka prošle godine, predsednik Kosova, Hašim Tači, pokušao je da transformiše KBS kroz nacrt zakona koji bi omogućio transformaciju KBS-a u snage sa kompetencijama vojne sile.

Protiv Tačijeve inicijative bili su NATO, EU i SAD.

Kosovske snage bezbednosti su multietnička sila, lako naoružana i u uniformama, koje trenutno imaju obavezu da sprovede operacije u slučaju krize na Kosovu i u inostranstvu, operacije za civilnu zaštitu na Kosovu i pomoći civilnim organima vlasti u slučaju elementarnih nepogoda i drugih vanrednih slučajeva.

Komandant Fogo je takođe govorio o potencijalnim pretnjama od strane Srbije i usled uticaja Rusije na Balkan, a posebno na Kosovu.

Uprkos dobrim odnosima između Srbije i Rusije, Fogo je rekao da nema mesta za zabrinutost.

„Bilo je prodaje oružja, aviona i nekoliko aviona je prodato Srbiji, ono što je kupljeno su MIG-ovi 29, koji su stari i ne predstavljaju pretnju,“ rekao je Fogo.

NATO održava svoje prisustvo na Kosovu kroz mirovne snage – KFOR, koji imaju mandat da garantuju sigurnost, mir i stabilnost.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.