Fon Kramon: Nova pravila kretanja na Kosovu stvorila zbrku, nemoguće je pridržavati ih se

Viola fon Kramon-Taubadel na biračkom mestu u Severnoj Mitrovici
FOTO: Crno beli svet

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon smatra da se novim merama u borbi protiv koronavirusa o ograničenju kretanja građana stvorila veća zbrka, te da je nemoguće pridržavati ih se.

Viola Fon Kramon komentarisala je na Tviteru novu meru kosovskog ministarstva zdravlja kojom se građanima ograničava kretanja na samo 90 minuta dnevno u terminima koji se određuju na osnovu ličnog broja u ličnoj karti.

„Pravila čine veću zbrku, nemoguće je pridržavati ih se, izazvaće više štete. Druge zemlje imaju pravila o ograničenom kretanju napolju, ali ne i sat tokom kog neko može da izađe napolje“, poručila je u objavi na Tviteru.

Sa druge strane, pozvala je kosovsku vladu da se vrati Ustavnim okvirima, te poručila da „pravila kojima se zabranjuje kretanje moraju biti u skladu sa Ustavom“.

 

Podsetimo, kosovska vlada uvela je prošlog meseca meru zabrane kretanja u prepodnevnim i poslepodnevnim satima koju je potom izmenila te uvela da ona važi samo u periodu od 17:00 do 06:00.

Ova odluka potom je osporena od strane Ustavnog suda koji je u obrazloženju odluke saopštio da jedino skupština ima pravo da donosi takve odluke, te da postoji potreba za donošenjem posebnog zakona, zahtevajući da se odluka stavi van snage do 13. aprila.

Kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, koji je prethodno proglasio vanredno stanje na Kosovu u javnom zdravstvu, potom je saopštio da će sve buduće odluke o merama u vezi pandemije od sada donositi kosovsko ministarstvo zdravlja.

Već sledećeg dana, tačnije 13. aprila, kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, saopštio je da se uvodi nova mera o ograničavanju kretanja građana na 90 minuta.

Da postoji mogućnost da se i nova odluka o ograničenju kretanja građana nađe pred Ustavnim sudom juče je najavio šef poslaničke grupe PDK, Bedri Hamza.

On je saopštio da ova stranka analizira odluku a da će potom biti upućena Ustavnom sudu na procenu.

Više o ovoj meri koja je danas stupila na snagu čitajte ovde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.