EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd

Stano
Foto: Anadolu Agency

Zvaničan Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.

Portparol EU Peter Stano izjavio je za RSE da se treba napraviti razlika između onoga što se izveštava kao „percepcija ili pogrešno informisanje“, sa „realnošću koju je Lajčak objasnio“.

„Rečeno je ono što je jasno – g. Lajčak je objasnio to šta se dešava ukoliko pregovarate o međunarodnim sporazumima. Kada postignete međunarodni sporazum, vlada mora da razmotri neophodno pravno prilagođavanje, uključujući i ustavni nivo, a kako bi se ono integrisalo u unutrašnji pravni i ustavni okvir. Ovo važi i za Kosovo i za Srbiju“, kazao je Stano.

Lajčak je u četvrtak u Beogradu izjavio da je prilikom ozbiljnog pregovaračkog procesa „logično da se promeni i Ustav“. On je dodao da će Kosovo da ispuni sve obaveze iz Brisela, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Izjava o ustavnim izmenama izazvala je reakcije na Kosovu. Na Kosovu se protive tome da Zajednica ima ikakva izvršna ovlašćenja.

Stano je međutim rekao da Evropska unija nije promenila svoj stav kada je u pitanju Zajednica, pritom citirajući izjavu bivše Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, u Skupštini Kosova 6. maja 2016., da Zajednica „neće biti paralelna vlada unutar Kosova i da neće usvajati svoje zakone“. Kako je ona tada dodala, „integritet Kosova se ne dovodi u pitanje“.

Formiranje Zajednice je predviđeno Briselskim sporazum Kosova i Srbije iz 2013. godine.

Dve godine kasnije, Kosovo i Srbija postigli su i sporazum o principima za koji je Ustavni sud konstatovao da nije u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, ali preporučio da je to moguće postići zakonskim aktima.

Zajednica je aktuelno i blokirala briselski dijalog Kosova i Srbije, budući da Srbija insistira da se o formiranju tog organa pregovara, dok je Kosovo odlučno da je to zatvoreno pitanje.

Lajčak je tokom prošlenedeljne posete Kosovu i Srbiji rekao da će Zajednica biti deo sveoubuhvatnog, konačnog sporazuma, i da će se formirati nakon što se jedan takav sporazum potpiše.

Prošlonedeljne poruke Miroslava Lajčaka nakon dvodnevnih sastanaka u Prištini – da je očekivano da se u tako velikim procesima kakav je briselski dijalog menjaju ustav i zakoni i da su politički lideri u Prištini svi saglasni da treba doći do formiranja ZSO, bile su meta višednevnih oštrih kritika u kosovskoj javnosti.

Pored kritika na račun Lajčaka, na njegovu tvrdnju da su “na svim sastancima partneri pokazali podršku dijalogu i razumevanje da je dijalog dobar i važan za Kosovo i potvrdili da će Kosovo ispoštovati sve obaveze uključujući i osnivanje ZSO”, kosovski predstavnici poslali su i dva demantija, i to Samoopredeljenje i predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani.

Pročitajte još:

I Osmani demantovala Lajčaka

LVV demantuje Lajčaka: Nismo razgovarali o ZSO

Haziri: Ustav Srbije je problem, ne kosovski; Gazeta: ZSO sa ovlašćenjima u oblasti bezbednosti

Potpredsednik AAK: Priština da zahteva izuzeće Lajčaka; Mustafa: „Kosovo je biblija za građane“

Haradinaj: Pretnje o izmeni Ustava imaju za cilj da se oživi ideja razmene teritorija

Suroi: Ne krivite Lajčaka, premijer i poslanici sporazumom iz 2013. pristali na promenu ustava

Radio slobodna EvropaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.