I Osmani demantovala Lajčaka

Vjosa Osmani nakon glasanja za predsednika parlamenta
FOTO: KoSSev

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.

Dva detalja iz poruka Miroslava Lajčaka nakon dvodnevnih sastanaka u Prištini – da je očekivano da se u tako velikim procesima kakav je briselski dijalog menjaju ustav i zakoni i da su politički lideri u Prištini svi saglasni da treba doći do formiranja ZSO, već dva dana su meta oštrih kritika u kosovskoj javnosti.

Dok se danas nižu kritike najpre AAK, ali i LDK zvaničnika na izjave o promeni Ustava, u petak su stigla i dva demanta o, kako je Lajčak rekao „najvažnijem ishodu sastanaka“, a to je navodna saglasnost svih „partnera u Prištini“ da do formiranja ZSO mora doći.

Nakon Samoopredeljenja, koje je reklo da se o „asocijaciji“ sa njima nije razgovaralo „jer je gospodin Lajčak svestan stavova i ocena LVV o ovom pitanju“, demante na ove tvrdnje je kasnije tog dana uputila i predsednica kosovske Skupštine, Vjosa Osmani.

Ona kaže da je tokom susreta sa Lajčakom rekla da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO mora poštovati.

„Kao jedna od tri institucije koje su se sastale sa gospodinom Lajčakom mogu da potvrdim da ono što je on izjavio u Srbiji apsolutno nije tačno. Dakle, prvo, kao predsednik Skupštine ni u jednom trenutku na sastanku nisam rekla da se slažem da se Asocijacija uspostavi u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, već sam rekla upravo suprotno, da se odluka Ustavnog suda u vezi sa ZSO mora poštovati“, izjavila je Osmani za prištinske medije.

„Na svim sastancima partneri su pokazali podršku dijalogu i razumevanje da je dijalog dobar i važan za Kosovo i potvrdili da će Kosovo ispoštovati sve obaveze uključujući i osnivanje ZSO“, izjava je Lajčaka koji je za razliku od Beograda, gde je konferenciju držao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, u Prištini održao samostalnu konferenciju.

Jedina partija koja je nakon sastanka sa Lajčakom otvoreno potvrdila da razume da je osnivanje ZSO obaveza je NISMA Fatmira Ljimaja.

Ljimaj je nakon sastanka sa Lajčakom saopštio da smatra da bi deo konačnog sporazuma trebala da bude ZSO, ali i da Kosovo ima obavezu da je formira sa nadležnostima na osnovu odluke kosovskog ustavnog suda.

Pročitajte još:

Haziri: Ustav Srbije je problem, ne kosovski; Gazeta: ZSO sa ovlašćenjima u oblasti bezbednosti

Potpredsednik AAK: Priština da zahteva izuzeće Lajčaka; Mustafa: „Kosovo je biblija za građane“

Haradinaj: Pretnje o izmeni Ustava imaju za cilj da se oživi ideja razmene teritorija

Suroi: Ne krivite Lajčaka, premijer i poslanici sporazumom iz 2013. pristali na promenu ustava

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.