Eljezi za Kosovapress: Bez obzira na odziv, CIK će overiti rezultate izbora

Uprkos slabom ili nikakvom odzivu birača na vanrednim izborima za četiri opštine na Severu, novi gradonačelnici mogu biti izabrani u opštinama kao što su Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan. Dakle kakvi god bili rezultati na izborima 18. decembra, oni će biti overeni od strane Centralne izborne komisije Kosovarekao je za Kosovapress potparol CIK-a Valjmir Eljezi (Valmir Elezi).

Eljezi je kazao i da zakon o opštim i lokalnim izborima ne ograničava koliko bi glasačko učešće trebalo da bude u opštini u kojoj se izbori održavaju, da bi CIK mogao da overi rezultate.

Prema podacima CIK-a, kako je kazao, na osnovu Zakona na snazi, čak ni pitanje broja overenih kandidata za učešće na izborima nije ograničeno.

„Niti pitanje broja kandidata nije ograničeno Zakonom o opštim izborima, niti Zakonom o lokalnim izborima. Dakle glasački listić može imati samo jednog kandidata, koji je kod CIK-a overen za učešće na izborima za gradonačelnika određene opštine“, naveo je on.

Eljezi je najavio da će za izbore na Severu na listiću za izbor gradonačelnika možda biti samo jedan kandidat i podsetio na slučaj sa poslednjih lokalnih izbora.

Takav slučaj smo imali na poslednjim lokalnim izborima 2021. godine, odnosno za izbore za gradonačelnika opštine Ranilug. Imali smo samo jednog kandidata na glasačkom listiću“

Vanredne lokalne izbore na Kosovu, koje je pre dva dana zakazala kosovska predsednica, izazvala je nova kriza sa tablicama nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS, a koja je kulminirala izlaskom Srba iz svih kosovskih institucija, uključujući i četiri gradonačelnika u opštinama na Severu.

CIK je otpočeo pripreme za izbore 18. decembra, a Srpska lista poručila je da na izborima neće učestvovati, kao ni 95% građana, za koje se navodi da podržavaju ovu stranku.

Da su vanredni lokalni izbori za četiri opštine na Severu „osuđeni na propast“ jer bez Srba nemaju nikakvog smisla, gotovo istovremeno je poručio i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Na bojkot izbora pozvao je i Novi DSS, ocenivši ih kao „separatističke“.

Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

Nakon prošlonedeljnih sastanaka u Parizu sa najvišim evropskim zvaničnicima, iz Brisela je stigla potvrda da je visoki predstavnik EU predao predlog Vučiću i Kurtiju za rešavanje trenutne krize na Kosovu, ali i da kriza sa tablicama mora da se reši pre 21. novembra, kada će, prema odluci Prištine, započeti kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali vozila na RKS.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.