Ambasadori Kvinte i Sunjog sa civilnim društvom sa Severa o situaciji: Potrebna hitna rešenja

FOTO: Tomas Sunjog/Tviter

U jeku krize sa tablicama, nakon izlaska Srba iz skoro svih kosovskih institucija na Severu, ali i prijavljenog fizičkog nasrtaja specijalne policije na civilnog aktivistu Miodraga Milićevića pre dva dana kod Jarinja, ambasadori zemalja Kvinte sastali su se u Prištini danas sa predstavnicima civilnog društva sa Severa, uključujući i samog Milićevića.

Kako je saopštio domaćin susreta, ambasador EU na Kosovu Tomas Sunjog, nakon sastanka, razgovarali su o trenutnoj situaciji na Severu i načinima na koje ona utiče na lokalno stanovništvo.

„Od najveće važnosti je da dijalog uz podršku EU i Kvinte, nastavi da pruža korist za sve ljude koji žive na Kosovu“, poručio je Sunjog je u objavi na Tviteru.

Na istoj društvenoj mreži oglasio se i nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode zahvalivši se predstavnicima civilnog društva na deljenju svoje tačke gledišta.

Rode je zaključio da je ova diskusija pokazala, kako je naveo, hitnu potrebu za rešenjima kako bi se izbegla eskalacija.

Zabrinutosti na Severu dodatno je doprineo i incident koji je direktor NVO „Aktiv“ Miodrag Milićević prijavio da se dogodio pre dva dana, kada su ga, prema njegovom svedočenju, ali i prijavi, navodno verbalno zlostavljali, ali i fizički na njega nasrnuli pripadnici specijalne policije.

Milićević je bio prisutan na današnjem sastanku, a upravo na to, odnosno na „ogromno nezadovoljstvo“ građana Severa zbog ponašanja specijalnih jedinica Kosovske policije, ukazali su danas na sastanku svi predstavnici civilnog društva, potvrdila je za KoSSev Milica Andrić-Rakić iz NVO „Nova društvena inicijativa“.

Ambasador EU Tomas Sunjog je incident sa Milićevićem ocenio kao zabrinjavajuć, poručivši ujedno da EU ohrabrena zbog toga što je PIK pokrenuo istragu.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.