Edi Rama, Kurtijev sluga u teškim danima dijaloga sa Srbijom

Kurti Rama
FOTO: Kosovska vlada/Fejsbuk

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Dan nakon što je sekretar Blinken pozvao Edija Ramu, premijer Aljbin Kurti je neočekivano otputovao u Albaniju. Ručak sa šefom albanske vlade 14. juna u Tirani delovao je neobično, pošto dvojica lidera nemaju dobre odnose. Sa tog sastanka je malo šta otkriveno, ali se vidi da su odnosi dve strane od tog dana bolji. Izvori Ekspresa kažu da je albanski premijer preuzeo obavezu da pomogne Kurtiju u teškim danima dijaloga sa Srbijom i da je to već započeo.

Odmah posle sastanka u vili Mehmeta Šehua u albanskoj prestonici, gde je, čini se, došlo do pomirenja lidera, Rama je primenio drugi jezik prema Kurtiju.

Tokom onlajn razgovora, Kurti je kritikovan na Kosovu zbog nedostatka energije, Rama ga je branio rekavši da problemi sa strujom nisu od ove vlade.

„Onima koji mi pominju Kosovo, kažem da Kosovo ima mnogo veće probleme koji su drugačije prirode, to su problemi koji dolaze iz drugačije strukture proizvodnje energije i to danas nije pitanje Vlade“, izjavio je Rama.

„Mi smo u bliskoj saradnji sa Kosovom da dajemo i uzimamo, da podržavamo jedni druge i podržavamo Kosovo koliko god je to moguće“, dodao je on.

U jučerašnjem intervjuu za Der Spiegel, Rama je dao još jedan znak svoje srodnosti sa Kurtijem, nazvavši ga „moj brat Kurti“.

Razni novinari i analitičari pokušali su da daju odgovor na sastanak u Tirani navodeći niz razloga kao što su razgovori sa Srbijom, sajber napadi na sisteme na Kosovu i Albaniji, pitanje luke Drač, pitanja energetske saradnje na tešku zimu na koju se upozorava. Ali čini se da je glavna tema koja dominira u ovim izveštajima – dijalog.

Sam Kurti nije dao nikakav znak da se plaši ovog procesa, ali izgleda da je ovu poruku juče dobro preneo Gljauk Konjufca, predsednik kosovskog parlamenta, tokom sastanka sa svojim kolegom.

Tamo je spomenuo „težak proces“ Kosova u dijalogu sa Srbijom.

U javnoj raspravi na Kosovu i u hodnicima se govori da će Kurti morati da se suoči sa teškim procesom razgovora gde će se tražiti ustupci, posebno po pitanju daljeg rešenja za Srbe. Amerikanci su već počeli otvoreno da govore da je sada vreme da se razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Bivše američke diplomate, kao što je rad bivšeg emisara u pregovorima Frenka Viznera, izjavile su da Kosovo već dugo traži priznanje i da se to nije dogodilo. On je naglasio da se mora pronaći modus vivendi i tražiti novi ciljevi.

Ova situacija je, čini se, aktivirala Ramu, koji pokušava da „bratu“ olakša posao pregovora.

Nedavno su albanski mediji počeli da dodaju vesti o Kosovu, čak i one sa detaljnijim sadržajem o pregovorima Kosova i Srbije, koje u Albaniji, u normalnim okolnostima, ne izazivaju nikakav interes.

„Albanian Post“ novinara Batona Hadžijua objavila je u nedelju „novi okvir“, za koji se navodi da su ga sastavili Nemci i Francuzi i EU. Ovaj okvir predviđa rešenje po modelu dve Nemačke koje se ne bavi priznavanjem, već normalizuje odnose između dve zemlje.

Gazeta Ekspress ima saznanja da Rama stoji i iza vesti koja je nedavno izašla da je postojao „plan atentata na Kurtija” od strane jednog albanskog državljanina.

Koliko god informacija o atentatu bila verodostojna, smatra se da Kurtiju odgovara njeno objavljivanje u ovom periodu, u vreme velikog diplomatskog pritiska.

Kurti nije komentarisao „novi okvir” uz obrazloženje da ne komentariše dokumenta koja nemaju autora. On je, međutim, naglasio da se ovakvi spisi obično prave da bi se izmerio puls političarima i građanima.

Tog dana kada se Kurti izjasnio o nacrtu, Rama, koji se nalazi u Njujorku, održao je sastanak sa Kurtijem i Vučićevim posrednikom.

Lajčak, koji je govorio o onome što je rekao, nagovestio je da je Rama dobro obavešten.

Zahvaljujem mu na dubokom razumevanju i podršci Dijalogu.

Vlasnik ‘Albanian Post’-a: Ako ne bude sporazuma s Beogradom, pada Kurtijeva vlada

Vučić o navodnom dokumentu o dijalogu: Savetnici doneli neki papir, nisam ga primio, boli me glava

Išinger: Pre nekoliko godina predložio sam model dve Nemačke za Srbiju i Kosovo

Albanian Post: „Novi okvir“: Sporazum 2023, priznanje za 10 godina, Prištini članstvo u UN, Beogradu finansijaska pomoćPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.