Vučić pred govor u UN: Potrebna filigranska igra da preživimo

Srpski predsednik Aleksandar Vučić pozvao je javnost da večeras prate njegov govor u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija, naglašavajući da veruje da će govor biti interesantan i da je merio svaku reč, svaku poslovicu i citat, a da je sam govor dorađivan devet puta. Izneće istinite, pravične i slobodarske stavove Srbije, a narednih 7 do 10 dana, moraće da donosi razne vrste odluka, ne otkrivši i koje. Narod je zamolio za poverenje i strpljenje jer u vlasti nisu ni kukavice ni budale.

To što će govoriti odmah iza ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog vidi kao hendikep, ali će nesumnjivo i veća pažnja biti usmerena na njegov govor.

„Čitava zapadna hemisfera je apsolutno na njegovoj strani i svaka reč koja bi se razlikovala od njega je nešto što ne može i neće naići na odobrenje naših zapadnih partnera. Ali u svakom slučaju ne možemo i nećemo da se odričemo naše politike i svojih stavova, ali ponajmanje ne želimo da se odreknemo naše zemlje“, naglasio je Vučić.

Ipak, priznaje, da je važnije od govora, situacija u kojoj se nalazi Srbija.

„Ja sam ovo i najavio pre šest meseci, rekavši da ćemo imati najtežu situaciju iza 15. septembra, jer tad dolazi do potpune histerije i sada su vozovi sa svih stanica krenuli – iz Berlina, Vašingtona, iz Moskve, iz Londona i Pariza. Niko više svoju mašineriju neće da zaustavlja. I kada se slonovi tuku, nama malima je da se sakrijemo u travi da nas ne vide, ali plašim se da nam neće dozvoliti da budemo nevidljivi“.

To je prva opasnost, upozorava predsednik Vučić, jer, kako kaže, „oni neće trpeti inače istinite, pravične i slobodarske stavove Srbije, ali ih je baš briga“.

Kao što ih je bilo baš briga kada su nas bombardovali ’99, kao što je i neke druge baš briga kada iznose svoje stavove i ne sekiraju se da li to šteti interesima Srbije

Tvrdi da niko „neće ništa pitati“ srpske vlasti, osim što će pokušati da joj naređuju da radi isto što i oni.

Međutim, Srbiji je važno da ukazuje na važnost očuvanja mira, da čuva svoj mir i stabilnost, i ponavlja da to neće biti lako.

„Videli ste i poslednji pokušaj Kurtija i Albanaca da za sve okrive Srbiju“, kazao je dodajući da Srbija ne može da podrži njegove ideje „niti o nepostojanju Srbije na KiM, niti samih Srba“.

„Pošto zgradu Ujedinjenih Nacija mogu da vide tako što će da ih uvede neki službenik, kao što i ja mogu da uvedem bilo koga sa ulice. Sali ne smeju ni da priđu, ne mogu ni na razglednici da vide tu salu iznutra i tu uvek CNN i tzv. liberalni mediji i oni tu uvek imaju prostor da napadnu Srbiju i tu uvek imaju pogodno tle, jer je bezbroj laži izrečeno u nekom ranijem periodu i što je sve u redu, možda i nama daju priliku da odgovorimo, pa ćemo da vidimo“.

Za Kurtija kaže da sve vreme izigrava Zelenskog, računajući da je zapad siguran pobednik i da mu je važno da se postavi da bude u vrhu“ – „njihovih muva koja dolazi ispod donjeg dela leđa“

„On bi voleo mnogo da bude popularan izigravajući Zelenskog, sve vreme ih provocira, želeći sukob koji moramo da izbegnemo što smo pametno i mudri učinili“, za Kurtija kaže Vučić.

Kao znak snage vidi to što ne želi sukobe i što izbegava svaki put.

Potrebna filigranska igra da preživimo

Suprotno Albancima, on je sa svojim timom odlučio da izabere potpuno drugačiji pristup.

„Jer mislim da su svi siti naših međusobnih optužbi. Svi smo suviše mali da bismo bili mnogo važni ovde“, navodi dalje Vučić, dodajući da će biti potrebna filigranska igra da bismo mogli da preživimo. I to samo u politici, jer u ekonomiji su cene nafte skočile.

Predsednik upozorava da će sa eskalacijom situacije narednih dana situacija biti sve gora i teža.

Izračunao je da je ostalo još 6 meseci i deset dana do kraja perioda koji je predsednik još ranije označio kao ključni, u kojem će se „napraviti razlike i dogoditi ogromne promene“.

„Ogromne promene kao što ih je donosio i period korone. Neke će zemlje brže da izađu iz krize, neke će lakše da podnesu, neke uopšte neće moći da podnesu, de fakto će propadati i gubiti svoj ekonomski suverenitet, tako da nam ostaje da mnogo toga radimo da se izborimo za svoj opstanak i ostanak, da budemo vešti i snalažljivi i da brinemo samo o sebi“, kaže Vučić, dodajući:

„Ali, moglo se i danas ovde videti, niko nema strpljenja ni za koga i ni za šta, samo da njihova strana pobedi. Neće da slušaju i baš ih briga i za 1999. godinu, što je nama bolna rana, ni za 2008. godinu“, rekao je Vučić.

Ukazao je na to da je američki predsednik Džo Bajden ranije danas rekao da su Rusi besramno izvršili agresiju na suverenu teritoriju Ukrajine, što bi, kaže, uzeo u obzir sa svom zbiljom, a da je Bajden jedan od „najpripremljenijih ljudi“, da nije bilo „više nego besramnog pristupa“ Srbiji 1999. godine.

Srbija je, naglasio je Vučić, napadnuta, a da sama nije napala nijednu suverenu državu, nije ušla na teritoriju druge neke zemlje. Podsetio je na to u više navrata da nema načina na koji može da se opravda agresija na Srbiju, ukazavši i na broj stradale dece.

„Kako da objasnite svoje emocije? Međunarodno pravo mora da važi jednako za sve, da pravila moraju da važi jednako za sve. Zato sam se i našalio, kad Erdoan i Bajden govore po pola sata, ja ako produžim i tih 15 minuta, koga briga, kad vi imate pravo, imamo i mi“.

Suština je u tome, objašnjava predsednik dalje, a to je, kako kaže, „blesava sitnica“ kojom male zemlje pokušavaju da se bore za poštovanje svojih prava i ništa više.

Ali je jasno da ovde više nema nigde ni na jednoj strani. Svi se pozivaju na međunarodno pravo kada im to odgovara, kada im to ne odgovara, svi se inače se pozivaju na silu

Ubjasnio je i to da postoje „hard power“, „soft power“ i „smart power“, a da „smart power“ znači pretnju mogućnošću da upotrebite „hard power“, što, kaže, Srbija ne može da upotrebi.

„Nemamo novca za ‘soft power’, nemamo snage za sve to, možemo samo da gledamo kako da izbegnemo, makar, ako ne možemo, uticaj raznih nevladinih organizacija, ako ne možemo da se suprotstavimo onom što je mnogo novca ulaganje protiv vitalnih interesa naše zemlje – ne mislim preko direktno nevladinih organizacija, preko raznih agencija, raznih servisnih službi, intelidžensa. Samo ako je moguće da ne budemo na meti i pretnji najtežih mera. U svakom slučaju, je veoma, veoma težak period pred Srbijom, politički i ekonomski“, rekao je Vučić.

I dok govori o najtežem periodu, potvrdio je da je „na crnom tržištu avionska karta za Beograd-Moskva skočila do gotovo 9,000 evra, i zbog mobilizacije i mnogih drugih stvari“.

Potvrdio je da 7+1 je broj zemalja čija otpriznanja čuva u sefu, a večeras je izneo detalj više u vezi sa poslednjom notom o otpriznanju koju je primio, kaže, na „engleskom i portugalskom“. Takođe, ne očekuje ni da će pet tzv. evropskih nepriznavača Kosova ostati pri svom stavu, ali uz oprez, da možda kod jedne je donekle situacija drugačija.

Znaju da o svakom potezu razmišljamo, niti smo kukavice, niti smo budale da razmišljamo da izgubimo najmanje što moramo, da izvučemo najviše što možemo u svakom trenutku

Edi Rama, Kurtijev sluga u teškim danima dijaloga sa Srbijom

Vlasnik ‘Albanian Post’-a: Ako ne bude sporazuma s Beogradom, pada Kurtijeva vlada

Vučić o navodnom dokumentu o dijalogu: Savetnici doneli neki papir, nisam ga primio, boli me glava

Išinger: Pre nekoliko godina predložio sam model dve Nemačke za Srbiju i Kosovo

Albanian Post: „Novi okvir“: Sporazum 2023, priznanje za 10 godina, Prištini članstvo u UN, Beogradu finansijska pomoćPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.