Vučić o navodnom dokumentu o dijalogu: Savetnici doneli neki papir, nisam ga primio, boli me glava

„Možemo da razumemo da u Prištini postoji Vlada koja se sa nama ni u čemu ne slaže, ali ne možemo da prihvatimo kao realnost da Kosovo bude deo UN“, izjavio je danas predsednik Srbije iz Njujorka, komentarišući navodni dokument o novom okviru dijaloga koji su objavili mediji. Vučić je potvrdio da su mu savetnici iz Nemačke i Francuske „doneli neki papir“, ali i ne da je reč o istom dokumentu, jer ga je, kako kaže, odbio.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nalazi se u Njujorku gde se održava 77. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Vučić će se prekosutra obratiti na ovom zasedanju, a kako je najavljeno, tokom celokupnog događaja imaće sastanke sa više od 30 zvaničnika širom sveta.

U intervjuu za TV Pink predsednik Srbije je upitan danas o medijskim navodima o navodnom „novom okviru“ dijaloga o čemu je juče izvestio Albanian Post.

Kako je javio ovaj medij, postoji plan za budući dijalog koji je sačinjen nakon angažovanja savetnika predsednika Francuske, Emanuela Makrona i nemačkog kancelara, Olafa Šolca.

Ovim planom je predviđeno, između ostalog, da se 2023. godine potpiše drugi sporazum o normalizaciji odnosa, kojim bi Srbija „faktički prihvatila realnost Kosova kao nezavisne države“, te da u kasnijoj fazi, hipotetički nakon 10 godina, kada je EU spremna da se proširi i uključi Zapadni Balkan, dođe do sporazuma o uzajamnom priznavanju, koji bi bio preduslov za članstvo Kosova i Srbije u EU.

Vučić je potvrdio danas iz Njujorka da su savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika, „doneli neki papir“ kada su nedavno zajedno sa izaslanikom EU, Miroslavom Lajčakom, posetili Beograd.

Kaže da je odbio da primi taj papir, te da ga je samo pročitao.

„Ja sam pročitao taj papir. Znajući šta će sve da se zbiva, odbio sam taj papir. Jer znate, ne mogu da kažu da sam ja mogao četiri stranice da zapamtim posle 15-minutnog čitanja“, kazao je.

Vučić, međutim, nije mogao da potvrdi autentičnost, odnosno da je taj papir isti kao onaj koji je objavljen u medijima, a koji se, prema navodima Albanian Post, takođe sastoji od četiri stranice.

Nisam ga uzeo u ruke, tako da ne znam, možda to i nije sasvim taj papir, možda je to izmenjeno

„Da li je to tačno ili nije, ja ne mogu svakog detalja da se setim“, kazao je Vučić.

Predsednik, međutim, precizira da u svakom slučaju, do objavljivanja papira nije došlo od srpske strane.

„Da li su objavili Albanci, ili neko drugi, koristeći albanske medije potpuno mi je svejedno, samo znam da Srbi nisu“, naznačio je.

Ipak, dodaje da „zna šta su nečije ideje“.

„Kada sam govorio o novoj arhitekturi, nisam slagao ljude u Srbiji. Oni su me tobož demantovali taj dan, a posle dva dana su potvrdili, šta sam rekao. Petar Stano (portparol EU) je rekao – trebaju nam dva paralelna dijaloga – ako to nije nova arhitektura, ne znam šta je“.

Vučić kaže da je slušao o „tim idejama koje su oni napisali“.

„Dovoljno sam iskusan i politički veteran – da sam znao da ne treba da uzmem papir“, podcrtao je Vučić.

Ipak, dodaje da ga papir „čeka da ga uzme“, ali i da još ne može to da uradi „jer ga glava boli“.

„Ne možemo da prihvatimo kao realnost da Kosovo bude deo UN“

Navodnim dokumentom o novom okviru dijaloga predviđeno je i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama kroz četiri faze, uključujući i Evropsku uniju i Ujedinjene nacije.

Vučić, međutim, poručuje da „ne postoji šansa da mi pustimo Kosovo u Ujedinjene nacije“.

„Ne možemo da prihvatimo kao realnost da Kosovo bude deo UN. Možemo da razumemo da u Prištini postoji Vlada koja se sa nama ni u čemu ne slaže, da tako misle Albanci na Kosovu, ali da bude deo UN-a – to je već nešto drugo“, poručio je Vučić.

Sa druge strane, kaže da će situacija biti komplikovana, da će se nastaviti „žestoki pritisci“, i da će „biti problema“ nezavisno od toga da li Srbija prihvati ili ne prihvati „predlog“.

Ako prihvatimo – „Šta god mi govorili, i bez obzira što se ne traži formalno priznanje od Srbije, više nikada nećete moći da izbacite Prištinu iz Ujedinjenih nacija“, poručio je Vučić.

A ako ne prihvatimo – „Kako kažu Hrvati, Vučić i Srbija biće izolovani, ne mislim da je to lako, ne mislim da je jednostavno, ali ne isključujem tu mogućnost. Sve ima svoje posledice – kao i ono što smo izgubili 1999, 2004, 2008, 2010, 2011. – za sve se plaća cena“.

„U svakom slučaju – vrlo komplikovano vreme je pred nama i mnogo važnih odluka“, ocenio je Vučić, ali i kaže da ne očekuje da će se odluke oko Kosova donositi brzo.

Rešio da zauzmem aktivan stav, sastanci sa predstavnicima zemalja koje su priznale Kosovo

Jedna tačka u navodnom dokumentu o novom okviru dijaloga nalaže i da bi Srbija trebalo da zauzme „pasivan stav“ i da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Vučić, međutim, kaže da je rešio da u Njujorku zauzme „veoma aktivan stav po tom pitanju“.

„Sastaću se sa predstavnicima mnogo zemalja sa kontinenata na kojima imamo stare prijatelje. Negde smo ih imali, pa smo izgubili, pa ćemo probati da vratimo. Imaću susrete sa tri zemlje iz centralne Amerike – za jednu neću da kažem koja je, a druga je Gvatemala, gde su naši prijatelji, kao i Kostarika koja je među prvima priznala nezavisnost Kosova“, kazao je Vučić koji očekuje dobar dijalog sa predstavnicima ovih zemalja.

Najavio je i razgovore sa Afrikancima i predstavnicima mnogih zemalja iz Azije.

„Mi ćemo nastaviti da radimo svoj posao, Albanci rade svoj posao. Videli ste da su oni u Vašingtonu podigli zgradu kada su videli da smo mi podigli zgradu. Velika je borba u Vašingtonu. Ovo je prvi put da se borimo i trudimo da uradimo nešto za našu zemlju“, kazao je Vučić.

Kvinta protiv nas po pitanju KiM

On, međutim, ponavlja da je Srbija u teškoj poziciji.

„U Njujorškoj policiji oni imaju sindikat sa preko 1.000 ljudi koji se zove Ilirija – sve su Albanci. Dakle, nema stejk hausa na Menhetnu koji ne drže Albanci“, dodao je.

Precizira da teška pozicija Srbije ne zavisi samo od Albanaca, već da su „takvi i Amerikanci“.

„Vi morate da razumete da su zemlje Kvinte protiv nas po pitanju KiM. To su najmoćnije zapadne zemlje. Mi tu ne možemo mnogo, ali se borimo“, poručio je Vučić.

Na kraju zaključuje da je Srbiji potreban „racionalan stav.

„Ozbiljan, borbeni duh koji znači – borimo se za svoju zemlju, za sve što možemo, razumemo svoju poziciju, znamo koliko smo mali, ali takođe znamo i da ne možemo da pristanemo na neke stvari koje nam neko nameće“, poručio je Vučić.

Povezane vesti: 

Išinger: Pre nekoliko godina predložio sam model dve Nemačke za Srbiju i Kosovo

Miljaim Zeka: Osim ZSO, Vučić će dobiti i autonomiju za Sever

EU o „novom okviru“: Podsećaju na Lajčakovu izjavu i poručuju – „ne komentarišemo medijske navode“

Albanian Post: „Novi okvir“: Sporazum 2023, priznanje za 10 godina, Prištini članstvo u UN, Beogradu finansijska pomoć

Lajčak sa Kurtijem u PR: Negira tvrdnje o novom pregovaračkom okviru; Sa Bisljimijem o slobodi kretanja

Vučić: Od 19. septembra prošle godine na Severu niču jedna za drugom nelegalne baze kosovske specijalne policijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.