„Državotvorna opozicija“ uputila pismo na više adresa u EU: „Sporazum Srbije i Kosova je pravno ništavan“

FOTO: Dveri

Dvadeset osam narodnih poslanika, koji sebe nazivaju „državotvornom parlamentarnom opozicijom u Srbiji“, iz redova Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS, uputili su u četvrtak pismo na više adresa u EU, i to, kako je saopšeno iz Dveri, Žozepu Borelju, Miroslavu Lajčaku, Savetu Evrope, ambasadama država članica EU koje nisu priznale Kosovo – Španiji, Rumuniji, Grčkoj, Kipru i Slovačkoj, kao i poslanicima Evropskog parlamenta, a u kome izražavaju protivljenje evropskom sporazumu.

Pismo su, kako se navodi u njegovom tekstu koji je u celosti objavljen na sajtu Dveri, poslali „imajući u vidu zabrinutost javnosti u Srbiji“, nakon objavljivanja sadržine samog sporazuma 27. februara, kao i prihvatanja implementacionog aneksa 18. marta, kao i s obzirom na najavu da će se na Samitu lidera EU u Briselu izjašnjavati o sporazumu 24. marta, na dan početka NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru.

„Nacrt ‘Predloga sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije’, je ništavan i ne može proizvesti pravno dejstvo u međunarodnopravnim odnosima. U tom smislu ukazujemo da je navedeni ‘Predlog’ u potpunosti protivan pozitivnopravnim propisima Republike Srbije“, navode u pismu.

Protivan je, navode, većem broju zakonskih propisa i podzakonskih akata: Ustavu RS, Zakonu o predsedniku Republike, Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

„Reč je o imperativnim pravnim propisima koji proizvode pravno dejstvo i koji su deo pravnog poretka Republike Srbije“, poručuju.

Ovaj sporazum, tvrde, protivan je i Povelji OUN, Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima, Bečkoj konvenciji o ugovornom pravu, Pariskom ugovoru o miru iz 1947. godine, Finalnom aktu iz Helskinkija 1975, Izveštaju Badinterove komisije i odlukama EZ iz 1991. i 1992, te Rezoluciji 1244 UN.

„Imajući u vidu navedeni pravni okvir, obaveštavamo Vas da su svi akti, radnje i realizacija navedenog ‘Pravnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije’ protivpravni normama međunarodnog prava i pravnom poretku Republike Srbije“.

I dok „državotvorna opozicija“ sporazum EU naziva ništavnim, te poručuju da je protivan međunarodnim dokumentima i protivzakonit, šef diplomatije EU Žozep Borelj u nekoliko navrata, od kojih je poslednji istog dana kada je pismo i upućeno, ponovio je da obe strane moraju da ga sprovedu.

„Svaki pokušaj da se to preispituje je nepotreban. Dogovor je postignut, mora se primeniti. Nema prostora za biranje i mora se primeniti u celosti, svi delovi u holističkom smislu. Mi ćemo pažljivo pratiti ko primenjuje a ko ne primenjuje. I savetujem stranama da ne upiru prstom na drugog, nego da urade svoj posao“, poručio je danas Borelj, uoči Samita lidera Evropske unije, na kojem će se razgovarati i o rezultatima razgovora Beograda i Prištine u Ohridu.

U tom smislu, navode, obaveštavaju međunarodne zvaničnike i institucije na čiju adresu su i uputili pisma, da će Narodna skupština ili Vlada Republike Srbije, „takav političko-pravni akt i posledice koji budu proistekli neizostavno poništiti“.

„Na osnovu navedenog, predlažemo Vam da uzmete u obzir navode iz ovog pisma, kao i relevantne izvore međunarodnog prava i pravne propise Republike Srbije, koji mogu da predstavljaju sasvim adekvatan putokaz za sagledavanje navedenog Predloga. O svemu navedenom svedoči jurisprudencija međunarodnog prava, kao i praksa međunarodnih i nacionalnih sudova“, zaključili su u pismu.

Pismo su potpisali:

Boško Obradović

Mr Ivan Kostić

Prof. dr Tamara Mileknović Kerković

Milovan Jakovljević

Radmila Vasić

Borko Puškić

Dr Miloš Jovanović

Vojislav Mihailović

Miloratka Bojović

Marija Vojinović

Branko Vukajlović

Gorica Gajić

Ljubinko Đurković

Predrag Marsenić

Dušan Radosavljević

Zoran Sandić

Veroljub Stevanović

Zoran Stojanović

Mr Nenad Tomašević

Dejan Šulkić

Milica Đurđević Stamenkovski

Nikola Dragićević

Bojana Bukumirović

Zoran Zečević

Strahinja Erac

Dragana Miljanić

Dragan Nikolić

Marko Ristić

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Ohridu, u subotu 18. marta, postigli su sporazum o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj, koji je pored specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka prisustvovao ovom sastanku, poručio je da su se strane obavezale da će da poštuju sve članove i sprovedu obaveze ekspeditivno i u dobroj veri.

Evropska unija je iste večeri objavila ovaj, odnosno drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički – sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić sada usaglašen. On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno.

Kosovo se, između ostalog, obavezalo da odmah započne primenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe, a primena sporazuma se kao obaveza pojedinačno unosi i u pregovaračka poglavlja za pristup EU i Srbije i Kosova.

Slično kao i nakon 27. februara, odnosno kada su se Vučić i Kurti usaglasili oko teksta osnovnog sporazuma, predstavnici vlasti i u Prištini i Beogradu branili su ono što je postignuto, odnosno tvrdili da bolje nije moglo, dok međunarodni zvaničnici čestitaju i pozivaju na brzu implementaciju preuzetih obaveza.

Za to vreme, opozicija i u jednom i u drugom gradu kritikuje vlast. U Beogradu se Vučić optužuje za „izdaju Kosova“, pravljenje novih ustupaka i vezivanja napretka Srbije na evropskom putu njenom kooperativnošću na putu ostvarenja „kosovske državnosti“, dok se istovremeno zahteva raspisivanje novih izbora i Vučićeva ostavka, a pojedini predstavnici opozicije traže i referendum.

Upravo „državotvorna opozicija“ najavljuje blokadu institucija i protest za sutra, simbolično zakazan za 12.44 časa.

Slična situacija je i u Prištini. Iako nema zahteva da se održi referendum i izbori, najavljuju se protesti i traži ostavka kosovskog premijera.

Juče je tokom čitavog dana trajala sednica kosovske skupštine na kojoj je Kurti u prepodnevnom delu sednice izvestio poslanike o ishodu sastanka u Ohridu. Opozicioni poslanici u vatrenim govorima optužuju Kurtija za izdaju i upućuju negativne slike na račun Srbije, SPC, Srba i Severa.

Opoziciji u ovom gradu najviše smeta to što je u Ohridu izostalo uzajamno priznanje, a uz to, Kosovo je preuzelo obavezu da odmah, kako tumače, formira ZSO, odnosno, „Asocijaciju plus“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.