Bez Srpske liste izbori neće imati legitimitet, ali ni oni nemaju pravo da osporavaju kosovski sistem do maksimuma

Kosovska Mitrovica Sever trg noć
Foto: KoSSev

Juče je istekao rok za prijavu za učešće na lokalnim izborima u četiri opštine na Severu. Srpska lista nije se kandidovala za izbore, zbog čega u Prištini upiru prstom u Beograd. Glavno pitanje je, međutim, kakav će biti legitimitet tih izbora.

Najveća srpska stranka na Kosovu, Srpska Lista, nije se prijavila za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnike u opštinama na severu Kosova, kao ni na istovremenim izborima za odbornike dve skupštine.

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da je ovo rezultat mešanja Beograda u unutrašnja pitanja Kosova.

„Srpska lista je odbila da učestvuje na lokalnim izborima u četiri severne opštine Kosova 23. aprila. Ovo je jasan znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove. EU mora da osudi ovo brzo kršenje Osnovnog sporazuma“, naveo je Kurti.

Izbori na Severu su bili prvobitno zakazani za decembar prošle godine, međutim, zbog napete situacije oni su odloženi za 23. april. Da li će ponovo biti odloženi i koliko će biti legitimni ukoliko se održe uprkos bojkotu najveće srpske stranke?

„Bez Srpske liste izbori neće imati legitimitet, zna se da je ona glavni i apsolutni predstavnik Srba Kosova, i nije logično da se izbori održavaju uprkos njenom odbijanju, ali ni oni nemaju pravo da osporavaju kosovski sistem do maksimuma. Kao i u prethodnim slučajevima, očekujem međunarodni pritisak kako bi se pronašao pogodni modalitet, a za to moraju postojati kompromisi sa obe strane“, kazao je analitičar Artan Muhadžiri.

Za vanredne izbore se do sada prijavilo 11 kandidata, samo dvojica njih su iz redova srpske zajedice.

Zakon o opštim i lokalnim izborima Kosova ne ograničava koje učešće birača mora biti na izborima da bi rezultat mogao da se proglasi službenim od strane Centralne izborne komisije.

„Ovo je ekstremna situacija i bilo bi interesantno ukoliko Albanci dobiju mesto gradonačelnika. Ako se ovo desi, ne mislim da bi dugo trajalo i uživalo političku moć. Ovo može biti opasan scenario, jer ćemo nakon nekog vremena ponovo morati da održimo izbore, i to bi bilo gubljenje vremena.“

Osim bojkota Srpske liste, izbori na severu Kosova se suočavaju i sa nepostojanjem opštinskih izborih komisija, pošto su Srbi napustili i ove komisije.

Da sve bude komplikovanije, jedan od uslova Srpske Liste kako bi učestvovali na izborima je i formiranje Zajednice srpskih opština, koju opet nije moguće formirati bez osnivanja upravljačkog tima za rad na statutu zajednice. Ovaj tim čine upravo gradonačelnici četiri opštine na severu. Sudeći po dosadašnjem razvoju događaja, moguće je da Albanski gradonačelnici sa severa budu u sastavu tela koji će raditi na pripremi osnivačkog akta ZSO.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.