Borelj Beogradu i Prištini: Ne upirite prstom jedni u druge, radite svoj posao

Borelj
FOTO: www.eeas.europa.eu

Evropska unija će pažljivo pratiti ko primenjuje, a ko ne primenjuje evropski sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, uoči početka dvodnevnog Samita lidera EU.

„Svaki pokušaj da se to preispituje je nepotreban. Dogovor je postignut, mora se primeniti. Nema prostora za biranje i mora se primeniti u celosti, svi delovi u holističkom smislu. Mi ćemo pažljivo pratiti ko primenjuje a ko ne primenjuje. I savetujem stranama da ne upiru prstom na drugog, nego da urade svoj posao“, poručio je Borelj.

U Briselu danas počinje dvodnevni Samit lidera Evropske unije, na kojem će se razgovarati i o rezultatima razgovora Beograda i Prištine u Ohridu.

Predstavnici EU, premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se 18. marta na Ohridu kako bi dogovorili Aneks evropskog sporazuma koji je u februaru dogovoren u Briselu.

O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.