Drugi dan u kosovskoj skupštini o „100 dana Kurtijeve vlade“: Samoopredeljenje naviklo na demagogiju, a ne na politiku

Danas je održan drugi dan sednice kosovske skupštine o „100 dana vlade Kurti 2“, a kao i juče, obeležile su je uzajamne optužbe vlade i opozicije o kvalitetu rada vlade. Pažnju kosovskih medija najviše je privukla rasprava o nepotizmu, odnosno zapošljavanju članova porodice u javnom sektoru između predsednika kosovske skupštine, Gljauka Konjufce i poslanice PDK, Ganimete Musljiu koja se nastavila i van skupštine.

Kritike su i danas stizale od dve opozicione stranke, PDK i LDK. Poslanik Demokratske partije Kosova, Mergim Ljuštaku (Lushtaku), kritikovao je očekivano Kurtijev izveštaj o 100 dana vlade, rekavši da su kritike koje je ova stranka upućivala do dolaska na vlast bile samo fasada.

Ljuštaku je rekao da će Kurtijeva vlada ostati upamćena po nepotizmu, otpuštanjima i imenovanju odbora i zapošljavanju unuka.

„Došli su sa ogromnim i zavodljivim obećanjima. Samoopredeljenje je naviklo na demagogiju, a ne na politiku. Ova vlada će svojih 100 dana ostati upamćena samo po nepotizmu, odborima, unucima. Oni su vodili kampanju samo da bi stekli moć. Nezakonita otpuštanja koja mnoge nezavisne institucije ostavljaju neodgovornim“, kazao je ovaj poslanik, javlja kosovski javni servis.

Ljuštaku je istvoremeno zatražio da zamenik ministra, Hisen Durmiši, bude otpušten nakon skandala sa „nalepnicama“.

Kritična je bila i poslanica LDK, Hikmete Bajrami, koja je upravo kroz primer suspenzije tendera za nalepnice nakon izveštaja revizora, iznela optužbe na račun korupcije ministarstva u vezi sa samim tenderom Kritikovali su ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburna Aljiua (Liburn Aliu) zbog „nedostatka hrabrosti“ nakon što je napustio plenarnu salu, pošto su opozicioni poslanici izneli kritike na njegov račun nakon njegovih izjava o lošem upravljanju prethodnih vlada.

Inače pojedini kosovski mediji koji su pratili ovu sednicu, naglasili su u izveštavanju, da je svega troje ministara prisustvovoalo današnjem zasedanju i to „s’ vremena na vreme“.

Inače on je danas u tom trenutku bio jedini prisutan ministar u sali kosovske skupštine, a rekao je, prema izveštavanju RTK, da ministri „imaju mnogo posla“.

I danas je moglo da se čuje to da poslanici i predstavnici vlasti iz Samoopredeljenja nespremni da čuju kritike i da odlaze nakon svojih izjava.

„Morate da imate velike poteškoće da govorite a da nemate hrabrosti da ostanete na sednici. Pošto je sklopljeno 28 ugovora sa jednim izvorom bez procedure nabavke što je Ljiburn Aljiu uradio, nisam bio na njegovom mestu. Svakog dan policija i tužilaštvo čekaju pred vratima“, rekao je on.

Očekivano, poslanici pokreta Samoopredeljenje uzvratili su kontraoptužbama, navodeći da opozicija „nije srećna jer neće više moći da ima koristi od donacija, kao što je to bio slučaja koji traje već 20 godina“.

„Ne možete optužiti nekoga, kada ste i sami još gori“, kazao je poslanik LVV, Eman Rahmani.

Ipak, ono što je danas najviše privuklo pažnju kosovskih medija, je sukob između predsednika Skupštine, Gljauka Konjufce i poslanice PDK, Ganimete Musljiu o zapošljavanju članova porodice.

Nakon optužbi da trenutna vlast zapošljava svoje članove porodica, Konjufca je ukazao na to da 120 poslanika ima makar po jednog člana porodice koji prima platu iz državnog budžeta.

On je zapravo odgovorio poslanici Ganimete Musljiu, koje je danas iznela ove optužbe, a o čemu se zapravo već dva dana može čuti u ovoj skupštini.

Konjufca joj je uz uzvratio time, da je u službi za spoljne poslove zaposlila svoju sestru, te da svih 120 poslanika imaju „makar po jednog člana porodice u javnom sektoru“, objasnivši da bi to značilo da su onda i oni deo nepotističkih struktura.

Musljiu mu je odgovorila rekavši da je njena sestra obrazovana za radno mesto na kojem se nalazi, a da je „razapeta“ samo zato jer je njena sestra.

Konjufca, koji je u prethodnoj Kurtijevoj vladi bio ministar spoljnih poslova kada je doneo više odluka o razrešenju tadašnjih kosovskih diplomata po ambasadama i konzulatama, spočitao je i to da je u odlukama koje je doneo prošle godine, došlo do fizičkog napada na konzulate, a pomenuo je i to da se ona devet godina nije vraćala na Kosovo, što je takođe prekršaj.

Rasprava se nastavila i van sednice, reakcijom upravo sestre Ganimete Musljiju, koja je na svojoj Fejsbuk stranici, između ostalog poručila: „da nikada nije prekršila nikakav zakon niti pravila na svom radnom mestu, da je ponosna na sebe i na svoje poreklo, te da neće nikoga vređati jer je obrazovana“, a Konjufcu je posavetovala da „se oseća prijatno sam sa sobom“.

Poslanici su na današnjoj sednici takođe odobrili i preporuke odbora za ekonomiju u vezi sa vodosnabdevanjem.

Kako kosovski mediji javljaju u pitanju je bio revizorski izveštaj o kapitalnim investicijama za upravljanje vodosnabdevanjem koji su podržale albanske stranke u kosovskom parlamentu, dok je Srpska lista bila uzdržana.

Takođe, kako je najavila šefica poslaničke grupa LVV, Mimoza Kusari Ljilja, u petak će biti održane još dve sednice – jedna u 11 časova o glasanju za međunarodne sporazume, a odmah nakon nje i druga na kojoj će se raspravljati o dva nacrta zakona.

Pročitajte još:

Posle sukoba Ganimete Musljiu i Gljauka Konjufce u skupštini, odgovorila njena sestra

Konjufca i Musljiu se sukobili u kosovskoj skupštini oko porodičnog zaposlenja u institucijama

O jučerašnjem danu, čitajte u:

Kurti se hvali: Moja vlada ne može da se poredi sa prethodnim vladama

„100 dana Kurtijeve vlade“ u skupštini, opozicija kritikuje

Poslanica PDK tvrdi da joj je pretio suprug kosovske predsednice Vjose Osmani

Nije uspeo izbor tri člana „Nezavisne komisije za medije“, na udaru kritika zbog netransaprentnosti

Vitija: Čim pre uništićemo 1000 PCR testova iz Srbije

Kurti: Uspostavićemo reciprocitet, ne želimo da to propadne; Kusari-Ljilja: Otvoreni Balkan papirna kula koju će srušiti srpski hegemonistički duh

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.